Průměrná hrubá mzda vzrostla v letošním druhém čtvrtletí oproti stejnému období předchozího roku o 7,2 %. Reálně se zvýšila o 4,3 %. Medián mezd činil 29 127 Kč. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Průměrná hrubá měsíční mzda [nominální mzda] vzrostla v letošním 2. čtvrtletí na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem na 34 105 Kč. To je o 2 290 Kč více než ve stejném období loni.

 „Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,8 %, reálně se tak mzda zvýšila o 4,3 %,“ uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý.

Průměrná hrubá mzda ubrala na tempu

Průměrná hrubá měsíční mzda je podíl mzdových prostředků [vč. příplatků za přesčas, odměn, náhrad mzdy atd.] připadající na jednoho zaměstnance za měsíc. Nevypovídá tedy o výplatě jednoho konkrétního zaměstnance.

Jakkoli průměrná mzda oproti loňskému 2. čtvrtletí vzrostla o 7,2 %, po očištění sezónních vlivů činil její aktuální růst 1,7 %.

„Z pohledu mezd se poslední roky vyznačují jejich rychlým růstem. Aktuální meziroční nárůst 7,2 % je o tři desetiny procentního bodu nižší než v předchozím čtvrtletí,“ upřesňuje Dalibor Holý, čímž potvrzuje předpoklady analytiků, že růst mezd v Česku zpomalí.

„Počítáme s tím, že česká ekonomika bude postupně zpomalovat a ruku v ruce s tím bude zpomalovat i tempo růstu mezd. Pro letošek počítáme s růstem mezd 6,5% průměrným tempem po loňském nárůstu o 7,6 %. V příštím roce čekáme zvýšení mezd v průměru o 5,3 %,” říká například analytik Investment Banking Komerční banky Michal Brožka.

Medián mezd je 29 127 Kč

Medián mezd [29 127 Kč] vzrostl ve druhém letošním čtvrtletí proti stejnému období předchozího roku o 6,9 %. U mužů dosáhl 31 764 Kč, u žen byl 26 375 Kč. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení; to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián.

„Jakkoli průměrná mzda dosáhla ve 2. čtvrtletí letošního roku 34 105 korun, na tento průměr dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou,“ upozorňuje Dalibor Holý.

Podle něj osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 14 955 Kč a 55 259 Kč.

V 1. pololetí 2019 dosáhla průměrná mzda 33 297 Kč, v meziročním srovnání činil přírůstek 2 272 Kč [7,3 %]. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,8 %, reálně se mzda zvýšila o 4,4 %.

Rostou i mzdové náklady

Spolu s průměrnou mzdou roste i objem mzdových nákladů. Ty v letošním 2. čtvrtletí vzrostly meziročně o 7,6 %. Z hrubé mzdy jsou zaměstnavatelem za zaměstnance ještě odvedeny příslušné částky na zdravotní pojištění, sociální zabezpečení a zálohy na daně z příjmu, zaměstnanci je vyplácena mzda čistá. V Česku bylo přiotm ve 2. čtvrtletí zaměstnáno v průměru 5 468 000 osob. Celková zaměstnanost se oproti předchozímu čtvrtletí nezměnila. Meziročně ale stoupla o 0,8 %.

HVývoj obecné míry nezaměstnanosti a průměrné hrubé mzdy – zdroj: ČSÚ, ČBAHlavní důvod růstu mezd i mzdových nákladů je hlad po zaměstnancích na trhu práce a pozitivní vývoj ekonomiky.  Ekonomický růst se v posledních čtyřech letech pohyboval v průměru na 3,6 % HDP. Příjmy domácností v ČR tak rostly o dost rychleji než v průměru celé Evropské unie. V hrubém vyjádření mzdy vzrostly jen mezi lety 2008 až 2018 o 47 %.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here