Nezaměstnanost v Česku loni v prosinci stoupla z listopadových 2,6 procenta na 2,9 procenta. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Bez práce bylo ke konci loňského roku 215 532 uchazečů o zaměstnání. To je nejnižší prosincová hodnota od roku 1996.

Volných pracovních míst evidoval úřad práce ke konci prosince 340 957. To je o 2 287 více než v listopadu a o 16 547 více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,6 uchazeče. Podle generální ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové prosincový nárůst nezaměstnanosti souvisí s koncem roku.

„S příchodem zimy postupně končí sezonní práce, zejména v zemědělství či ve stavebnictví. A do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,” vysvětluje ředitelka Kateřina Sadílková.

Meziročně podíl nezaměstnaných klesl. Předloni v prosinci dosáhla nezaměstnanost 3,1 procenta. Pro pracovní trh tak stále zůstává charakteristický vysoký počet volných pracovních míst a nízký počet uchazečů o zaměstnání. Nejvíce volných pozic nabízejí zaměstnavatelé v Praze a ve Středočeském kraji.

Míra nezaměstnanosti podle krajů

Největší zájem byl o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, kuchaře, zedníky nebo svářeče.

Nejnižší nezaměstnanost byla v prosinci v Praze, kde činila 1,9 procenta. Následovaly Pardubický kraj s 2,2 procenta a Jihočeský a Plzeňský kraj s 2,3 procenta. Naopak v Moravskoslezském kraji bylo bez práce 4,4 procenta lidí, což je nejvíce v ČR.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v prosinci všech 77 okresů. Nejnižší nezaměstnanost vykázaly okresy Praha – východ [1,1 %] a Rychnov nad Kněžnou [1,3 %], nejvyšší byla v okresech Karviná [6,7 %] a Bruntál [5,6 %].

Nezaměstnanost letos poroste

Podle ekonomů v letošním roce již nelze očekávat výrazný pokles nezaměstnanosti, ale její růst. Zatímco za celý loňský rok byla průměrná míra nezaměstnanosti 2,8 procenta, letos stoupne nad tři procenta. I tak ale zřejmě zůstane nejnižší v Evropské unii.

„Už v lednu se podíl nezaměstnaných zřejmě vrátí nad tři procenta, k čemuž z větší části opět přispějí sezonní vlivy. V průběhu roku však bude nabírat na intenzitě faktor zpomalující se ekonomiky, který bude tlačit nezaměstnanost výš, přestože volných míst bude stále nadbytek,” uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky některé výrobní podniky již nyní hlásí propouštění. Důvod je zpomalení hospodářského růstu, který bude letos zvyšovat nezaměstnanost nad tři procenta.

„Trh práce je ale stále velmi napjatý. Volné pracovníky absorbuje velmi snadno,” upřesnil.

Nezaměstnanost v EU a eurozóně

Nízkou nezaměstnanost hlásí i země eurozóny, kde se její míra v listopadu udržela na říjnové úrovni 7,5 procenta. To je nejnižší hodnota za posledních více než jedenáct let. Vyplývá to ze sezonně přepočtených údajů, které dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii bylo 6,3 procenta nezaměstnaných, stejně jako v předchozích měsících.

Nejnižší nezaměstnanost v unii má s 2,2 procenta za listopad i nadále ČR. Pak Německo s nezaměstnaností ve výši 3,1 %, následované Polskem s podílem 3,2 procenta. Nejhorší je stabilně situace v Řecku [16,8 procenta – údaj za září] a ve Španělsku [14,1 procenta].

Ve 20 členských zemích EU v listopadu podle evropských statistik nezaměstnanost meziročně klesla. Nejvíce v Řecku, Bulharsku a Estonsku. V šesti státech včetně Česka míra nezaměstnanosti proti předloňskému listopadu vzrostla.

Za poslední rok se zlepšila situace mezi nezaměstnanými ve věku do 25 let. V celé EU byl jejich podíl 14,3 procenta [loni 14,8 procenta], v rámci eurozóny 15,6 procenta [loni 16,3 procenta].

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here