Rozvolňování u obchodů a služeb dle nového protiepidemického systému zvaného PES začne v Česku až při dosažení třetího stupně pohotovosti. Nyní je Česko v pátém stupni, do čtvrtého zřejmě vstoupí v pondělí 23. listopadu. Znamená to, že obchody a služby se otevřou nejdříve v prvním prosincovém týdnu.

Celoplošný vývoj epidemie v Česku a jednotlivých krajích bude od pondělí 16. listopadu 2020 vyhodnocovat systém PES [protiepidemický systém] vytvořený na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Jde o tabulku s výčtem protiepidemických opatření, která se v závislosti na šíření epidemie navazují na pět pohotovostních stupňů.

Ministr Blatný představil protiepidemický systém PES

To, ve kterém stupni se Česko nebo jednotlivý kraj aktuálně nachází, a tedy jaká opatření v něm platí, uvede každý den aktualizované rizikové skóre, které se kalkuluje pomocí několika ukazatelů [celkový nárůst pozitivních osob, počty nakažených seniorů, pozitivita testů a reprodukční číslo].

Obchody, služby, restaurace i muzea

Podle zmiňované tabulky se obchody a služby, jako jsou hotely, restaurace, muzea, galerie, hrady, zámky, knihovny, a služby s provozovnou [kadeřnictví, opravny, …] a vše ostatní v Česku otevřou až s vyhlášením třetího pohotovostního stupně.

„Zásadní sdělení je to, že úroveň číslo tři znamená, že budeme uvolňovat většinu z oblasti obchodů a služeb. A dá se říci, že naráz. Restaurace, služby, penziony, ale i wellness centra, ale bude to za specifických hygienických podmínek,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO].

Dodal, že chtějí vytvářet férové konkurenční prostředí. Což je i důvod, že se téměř veškeré provozy a maloobchod otevřou v jeden čas. I ve třetím stupni ale doprovází otevírání několik omezení. Například restaurace budou v čase od 22 do 6 hodiny ranní pro vnitřní posezení uzavřeny. Obsazenost restaurací může být maximálně z 50 procent. U jednoho stolu se smí posadit nejvíce čtyři hosté.

Omezení obchodů, provozoven a služeb

Určitá omezení provází ve 3. pohotovostním stupni i maloobchodní provozy, ve kterých musí zákazníci dodržovat dvoumetrové rozestupy a na jednu osobu musí připadnout minimálně 15 m² provozní plochy.

„Máme šanci realizovat předvánoční nákupy a prodeje. Jestli to bude poslední týden v listopadu nebo první týden v prosinci záleží na každém z nás,“ řekl ministr s tím, že nyní vstupujeme do kategorie čtyři a za dva týdny se podle něj můžeme dostat i na úroveň tři.

Nutné je zmínit, že vstup do vyššího nebo nižšího stupně pohotovosti schvaluje vždy vláda na návrh ministra zdravotnictví, a má se tomu tak dít s platností vždy od následujícího pondělí. Podstatný je i fakt, že veškerá v tabulce vyjmenovaná opatření může ministerstvo zdravotnictví vyhlásit pouze za nouzového stavu.

„Nouzový stav je třeba pro všech pět úrovní, jak ministr Blatný zdůraznil, tato matice je zimní a podzimní. Platit bude do konce roku, pak se bude tabulka upravovat,“ vysvětlila náměstkyně sekce hospodářské politiky a podnikání Silvana Jirotková.

PES se nelíbí Svazu průmyslu a dopravy ČR

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného přinese nový systém PES transparentnost, čitelnost a predikovatelnost vývoje epidemie v Česku. S tím však příliš nesouhlasí zástupci zaměstnavatelů v zemi. Kritizují to, že se na tvorbě tabulky nepodíleli a nemohli proto vyjádřit námitky k některým jejím pasážím. Upozorňují především na to, že není jasné, jak se opatření z tabulky budou provádět a v jakém časovém horizontu. Nebo proč i ten nejzákladnější stupeň opatření vyžaduje nouzový stav a nevystačí například forma doporučení vlády nebo MZ ČR.

„Z našich zkušeností víme, že firmy dělají, co je v jejich silách a maximálně se snaží dodržovat i doporučení ministerstva. […] Za firmy žádáme, aby s námi ministerstvo spolupracovalo a dalo nám na vyhodnocení zveřejněné tabulky dostatek času,” upřesňuje prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslav Hanák.

Výhrady má i Hospodářská komora ČR

Na nelogičnost a nejasnosti některých opatření v systému PES upozorňuje i Hospodářská komora ČR [HK ČR]. Kritizuje především to, že parametry protiepidemických opatření nejsou odborně podložené. Poukazuje na příklad v maloobchodu. Tam má být v nákupních centrech a u obchodů ve stupni 3 omezen počet osob na 1 osobu na 15 m² provozní plochy. Hospodářská komora navrhovala 10 m². HK ČR upozorňuje i na to, že všechna opatření včetně těch v nejnižším stupni rizika vyžadují nouzový stav.

„To v praxi znamená, že vláda předpokládá udržení nouzového stavu v řádu mnoha měsíců. Což považujeme za naprosto nepřijatelné. Stejně tak není vůbec zřejmé, při jakých počtech pozitivně testovaných či počtech hospitalizovaných se závažnými komplikacemi v nemocnicích nastupuje ten který režimový stupeň,“ říká prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.  

Podle něj to popírá avizovaný transparentní systém, ve kterém si každý občan a podnikatel bude moci jednoduše predikovat postup regulačních opatření.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here