Lidé z realitního trhu se dohadují, jaký dopad bude mít přechod části firem na práci z domova. Jedním z možných dopadů může být, že se tisícovky domácností přesunou z Prahy a dalších velkých měst do vzdálenějších lokalit. To za předpokladu, že jim zaměstnavatel umožní plný nebo částečný home office.

Určit, kolik se reálně v příštím roce zruší kancelářských míst, je obtížné. Momentálně však podle odhadů zůstává prázdných asi 50–100 tisíc metrů čtverečních. Což v přepočtu na průměrnou velikost českého pracovního prostoru činí 4,2 – 8,3 tisíc pracovních míst. Analytici předpokládají nárůst volné plochy i v roce 2021. Trend se týká jak malých a středních kanceláří, tak velkých open-office.

Home office umožní koupit nemovitost mimo město

Zatímco dnes se za optimální vzdálenost od pracoviště považuje dojezdová doba do 45 minut [max. asi 70 minut], přechod pracoviště na kombinovaný provoz nebo kompletní home office může tyto časy zcela přehodnotit.

„Pokud se home office stane normou, může být důvodem pro stěhování z Prahy dále do krajů. Lidé tam získají větší plochu a komfort za násobně nižší částky,“ myslí si CEO Bezrealitky Hendrik Meyer.

Podle něj se průměrná velikost prodávaných bytů dlouhodobě zmenšuje. Poslední čísla navíc ukazují, že z ekonomických důvodů významně klesla poptávka po pronájmu velkých bytů. Naprostá většina domácností v Česku není připravena zařídit si v současném bytě nebo domě odpovídající a udržitelný pracovní prostor. S ohledem na ceny bytů se do popředí zájmu obyvatelů velkých měst dostanou i vzdálenější regiony.

„Pokud budou i nadále pobírat ‚pražský plat’, reálně si takto zvýší životem v regionu svou životní úroveň. Osobně si s ohledem na povahu Čechů dovedu nejvíce představit zvýšení poptávky v atraktivních horských a podhorských oblastech, kde je zároveň stále možné získat nemovitosti za dostupné ceny,“ tvrdí Meyer.

Například Pražany by tak kromě klidných lokalit obklopených nedotknutou přírodou mohla zaujmout i některá z krajských měst. Jako například Liberec, Hradec Králové nebo Plzeň. Posílit by mohla také výstavba rodinných domů.

Realitní trh se rychle mění

Podle analytiků je současné dění součástí jednoho trendu, který postupně změní celý realitní trh. Nástup digitalizace ve firmách totiž formoval zájem o nemovitosti i před koronavirovou krizí, ta však nástup trendu zásadním způsobem urychlila. Zmiňuje, že za chutí stěhovat se z velkých měst do regionů stojí i další faktory – od obecného zvyšování kvality života v celém Česku, lepší znalosti vlastní země po jednoduchost, se kterou je dnes možné najít odpovídající nemovitost.

Ještě deset let zpět by bylo nepředstavitelné, že si vyhlédnete ideální dům nebo byt stovky kilometrů od vás a za pár hodin si s majitelem vyměňujete detaily. Podle něj se dnes běžný zájemce zvládne seznámit až s desetkrát více nemovitostmi než před několika lety. Díky digitalizaci realitních služeb přestává být problém prezentovat nemovitost lidem z celé republiky. A současně velice jednoduše získat zpětnou vazbu na její cenu nebo představy obou stran o transakci.

Jný fakt je, že Středočeský kraj letos dominuje bytové výstavbě. Za prvních devět měsíců roku se v něm podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] začalo stavět 4 028 nových bytů. Druhé místo těsně drží jižní Morava, která se s 3 172 zahájenými byty dostala před hlavní město [3 109 zahájených bytů]. Praha, která bytové výstavbě s výrazným odstupem dominovala od začátku 90. let, tak i nadále ztrácí svou dříve neotřesitelnou pozici. V hlavním městě se ale stále staví nejvíce bytů v rámci větších rezidenčních projektů, zatímco ve všech ostatních krajích převažují byty vznikající v rámci rodinných domů.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here