Odpor proti proticovidovým opatřením sílí v Česku i jinde

329

V Evropě proti proticovidovým opatřením protestovaly stovky tisíc lidí. Demonstrovalo se ve Francii, Řecku, Itálii i na Slovensku. Odpor vyjádřili i lidé v Austrálii. U nás na nesmyslnost některých z opatření poukázal trenér jabloneckých fotbalistů Petr Rada.

Ten po výhře 1:0 v úvodním kole nové ligové sezony nad Ostravou ostře odsoudil nařízení Ligové fotbalové asociace [LFA] o tom, že na tiskové konference kvůli koronaviru i nadále nemohou osobně dorazit novináři. Dvaašedesátiletého bývalého kouče české reprezentace uráží, že musí mluvit do zdí a do skříní a s žurnalisty je v kontaktu jen na dálku on-line formou. Nechápe, k čemu se potom testují a očkují. Kontakt s médii mu chybí.

„Tohle je možná jedna z mých posledních tiskovek. Nenechám se urážet, abych tady mluvil do zdi. To ať si na LFA sednou a trochu to promyslí. Nevidím důvod, proč by nemohli novináři přijít, jsou testovaní jako my. To je pod mou úroveň, abych tady mluvil do skříní. Bude mi 63 let a já tady nebudu mluvit do vzduchu. Nenarodil jsem se proto, abych tady mluvil do zdi,“ řekl Rada emotivně na on-line tiskové konferenci po utkání s Baníkem.

Pro novináře platí stejná pravidla jako pro další návštěvníky stadionů. Musejí mít po celou dobu nasazený respirátor a stejně jako diváci předložit bezinfekčnost. Na stadiony se dostanou pouze s negativním testem na koronavirus, certifikátem o provedeném očkování nebo potvrzením o tom, že v posledních 180 dnech prodělali covid-19. Antigenní testy nesmějí být starší 72 hodin, PCR odběry pak sedm dní. Od dokončení očkování musí uběhnout nejméně 14 dní.

Tohle je diskriminace, tvrdí Rada

Od vypuknutí koronavirové pandemie probíhají v první lize podle manuálu LFA, která řídí v Česku profesionální soutěže, tiskové konference a rozhovory pro většinu novinářů on-line formou. Výjimka je televize, která zápasy vysílá. Její reportéři mohou aktérům pokládat u hrací plochy otázky osobně, musejí ale dodržovat rozestupy a mít zakrytá ústa a nos.

„Tohle je diskriminace. Novináři tu [na stadionu] sedí a nemohou přijít. Víte, co já jednou udělám? Půjdu ven, svolám novináře a u zdi budu s nimi dělat tiskovku. Nebo přijdu na tiskovku, abych nedostal pokutu, ale budu strohý – dobrý, špatný a nic víc. Vždyť my jsme jak cvičené opice v zoologické zahradě a i na ty opice se můžou jít lidi podívat. Novináři k fotbalu patří a jestli jsou taky testovaní, tak tady můžou být,“ poznamenal Rada.

„Jestli to někoho neuráží, tak mě jo. Může to být novinář z Baníku, z Mladé Boleslavi, je mi to jedno. Můžou do mě šít, ale ať tady jsou. Kruci. Už mě to štve. Sem jede novinář z Ostravy a bude sedět za zdí? Kde to jsme? Hlava mi to nebere,“ dodal.

Zatímco novináři osobně nemohou na tiskové konference, hlediště stadionů s kapacitou do pěti tisíc míst mohou být od nové sezony zaplněna stoprocentně. Na stadiony pro pět až deset tisíc lidí může pět tisícovek příznivců, v arénách nad deset tisíc může být obsazena polovina sedadel s dodržením rozestupů.

„Jsme očkovaní, abychom byli připravení. Pak se naočkuji, mám dvě dávky a nemůžu s nikým komunikovat. Tak si mám dát třetí, čtvrtou dávku? Je to špatně. To není, že bychom porušovali nějaká pravidla, že by to mohlo jít číselně nahoru. O tom ne,“ uvedl Rada.

Odpor proti proticovidovým opatřením ve Francii

Nejenom v Česku lidé kritizují proticovidová opatření. Ve městech napříč celou Francií se včera konaly desítky demonstrací proti takovým restrikcím. Zejména pak covidových zeleným pasům. Do protestů se zapojilo přes 160 000 lidí. Z toho 11 000 v Paříži, uvedlo ministerstvo vnitra. Původně se odhadovala celková účast kolem 110 000 lidí. V metropoli a v Lyonu se demonstranti střetli s policií, která použila slzný plyn, uvedla televizní stanice BFM.

Odpůrci těchto pravidel na dnešek svolali stovky shromáždění, už dopoledne se pochodovalo v Dunkerku, Narbonne či v Pau. Tisíce nespokojených lidí vyšly do ulic v Marseille, Lille či ve Valence, na 4 tisíce účastníků měl protest ve Štrasburku. Stovky demonstrantů hlásil Lyon, Auxerre či Grenoble, uvedla agentura AFP. Ministerstvo vnitra uvedlo, že jednotlivých protestů bylo 168.

Bruselské restaurace a bary se staly symbolem odporu

V Paříži naplánovali demonstranti proti proticovidovým opatřením tři akce, které prezentovali jako pochody „za svobodu“ nebo „proti zdravotnické diktatuře“. Policie podle stanice BFM několikrát zakročila a použila i slzný plyn – například proti lidem, kteří se pokoušeli překonat zábrany u třídy Champs-Élysées, nebo proti demonstrantům, kteří vytlačovali policisty na motorkách poblíž nádraží Saint-Lazare. Slzný plyn použili policisté i v Lyonu, kde po nich demonstranti házeli kamení a další předměty. Ministr vnitra Gérald Darmanin násilnosti odsoudil a na twitteru uvedl, že v Paříži policisté zatkli devět lidí. Čtyři demonstranty zatkla policie v Lyonu.

Nové protesty proti restrikcím přicházejí po čtyřech dnech, kdy Francie hlásila kolem 20 tisíc nových infekcí denně. Což je vůbec nejvíce za poslední dva měsíce. Očkování proti covidu-19 má v zemi za sebou 55 procent dospělých, 72 procent lidí starších 17 let už dostalo alespoň jednu dávku vakcíny, ukazují data Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí [ECDC].

Protesty vrcholí v Itálii a Řecku

Tisíce lidí proti proticovidovým opatřením demonstrovaly včera také v Itálii a Řecku. V Římě se sešlo asi 3 tisíce protestujících, kterým se nelíbí nová pravidla umožňující vstup do vnitřních prostor restaurací, kin a sportovišť pouze s covidovým pasem, napsala agentura ANSA. V Aténách policie proti demonstrantům použila slzný plyn.

Také organizátoři demonstrací v Itálii je nazvali pochodem za svobodu, protože nová pravidla přijatá vládou premiéra Maria Draghiho považují za „zdravotní diktaturu“. Ta je má donutit k očkování, napsala agentura APA. Kabinet tento týden schválil nařízení, podle kterého musí lidé od 5. srpna při vstupu do vnitřních prostor restaurací, kin, divadel, muzeí, posiloven či do bazénů předkládat takzvané zelené pasy. Ty potvrzují, že jejich majitel absolvoval nejméně jednu dávku očkování proti covidu-19, prodělal tuto nemoc v předchozím půlroce či má negativní test na koronavirus starý maximálně 48 hodin.

Vláda chce tímto krokem motivovat lidi k očkování, a podle agentury DPA se díky němu skutečně začalo k vakcinaci registrovat více obyvatel. V Itálii je zatím plně očkováno asi 55 procent lidí starších 12 let.

Demonstrace se konaly i v Aténách, kde odpor proti restrikcím vyjádřily asi čtyři tisíce lidí. Těm vadí nařízení o povinném očkování proti covidu-19, jež má za několik týdnů platit pro zdravotníky i zaměstnance pečovatelských domů.

Povinné očkování zdravotníků budí vášně v celé Evropě

Stejně jako při středečním protestu tam policie použila vodní děla a slzný plyn poté, co někteří účastníci manifestace házeli po policistech pyrotechniku.

Proti proticovidovým opatřením zbrojí i v Austrálii

Tisíce lidí včera vyšly do ulic v Sydney a dalších australských městech, aby vyjádřily nespokojenost s proticovidovými opatřeními. Demonstrace se neobešly bez střetů s policií, ta některé účastníky zatkla, informovala agentura AP. Jen v Sydney ozbrojené složky zadržely desítky osob.

Austrálie aktuálně eviduje nejvyšší počty nově zachycených nákaz od konce loňského léta a více než polovina ze zhruba 25 milionů obyvatel tento týden žila pod karanténními uzávěrami. V metropolitní oblasti města Sydney trvá takzvaný lockdown už čtyři týdny, přičemž obyvatelé mají povoleno opouštět domov jen z vážných důvodů.

Za značné policejní mobilizace se tam demonstranti vydali na pochod k místní radnici. V davu lidí převážně bez nasazených roušek či respirátorů byly vidět transparenty volající po „svobodě“ a „pravdě“. Někteří účastníci protestů proti proticovidovým opatřením prolomili rozmístěné bariéry a na strážníky házeli různé předměty. Na twitteru se objevila fotografie, na níž demonstrant před budovou radnice dává úder pěstí do hlavy koně jednoho z policistů.

Premiérka australského státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová chování lidí na manifestaci odsoudila. Demonstranti si podle ní počínali protiprávně a svým „sobeckým jednáním“ ohrozili širokou veřejnost.

Takové aktivity nebudeme v době lockdownu tolerovat,“ dodala v prohlášení.

Podle deníku The Guardian podobné scény jako v Sydney zažili také v Melbourne a v Adelaide, kde také platí omezení pohybu obyvatel. A rovněž v Brisbane, na který se lockdown nevztahuje. Hesla na transparentech přitom naznačovala, že vláda o zdravotnické krizi lže a že jí jde jen o to, aby měla nad lidmi kontrolu, což je motiv dezinformací o covidu-19 po celém světě.

Agentura AFP uvádí, že demonstrace v Sydney nebo Melbourne porušovaly zavedená pravidla o vycházení na ulici a shromažďování lidí. Šéf policie Nového Jižního Walesu David Elliott doufá ve vydání 3 500 protokolů o přestupcích. Čímž odkazoval na odhadovaný počet demonstrantů v Sydney. Brzy odpoledne místního času [brzy ráno SELČ] oznámil, že ve vazbě už skončilo 57 účastníků protestu.

„Jestli nechcete mít lockdown, dodržujte pravidla,“ dodal Elliott.

Úřady v Austrálii nadále zavádějí přísná karanténní opatření i proto, že země je oproti Evropě nebo Severní Americe výrazně pozadu v očkování obyvatel. Plně naočkovaných je tam jen něco přes deset procent populace.

A demonstrovalo se i na Slovensku

Před budovou slovenského parlamentu včera pokračovaly protesty proti proticovidovým opatřením. Vstup do budovy střežili těžkooděnci, v pátek se dav pokusil dostat dovnitř. Parlament má hlasovat o novele zákona, který by zajistil výhody lidem očkovaným proti covidu-19.

Podle kritiků ale zákon nerespektuje ústavní práva. Server Aktualne.sk napsal, že jde o ty, kdo se odmítají nechat očkovat a nosit roušky.

Ti, kdo přišli protestovat, vyzývají policisty, aby se k nim přidali, ozývalo se pískání a volání „hanba“ a „nevzdáme se“. Někteří lidé přišli se stáními vlajkami.

Zákon by dal hlavnímu hygienikovi možnost zvýhodňovat očkované při uplatňovaní protiepidemických opatření. Očkovaní by měli při zhoršení epidemické situace mírnější pravidla, mohli by například na hromadné akce. Nenaočkovaní by k tomu potřebovali negativní test na covid-19.

Na Slovensku zemřelo po nákaze covidem-19 na 14 000 lidí a země patří v Evropské unii ke státům s malým počtem naočkovaných. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo kolem 40 procent občanů, obě dávky přes 35 procent lidí.

–ČTK/RED– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here