Ruská centrální banka znovu zvedla základní úrokovou sazbu

385
Ruska_centralni_banka
Foto: Bank Rossij

Ruská centrální banka ve snaze tlumit inflaci včera [23.7.] zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 6,50 procenta. Přikročila tím k nejvýraznějšímu zvýšení úroků od roku 2014.

Ruský rubl po pátečním rozhodnutí banky o zvýšení sazeb mírně posílil. Dolar tak vůči němu sestoupil až na 73,51 RUB, což byla nejnižší úroveň od 6. července. Centrální banka už v červnu tuto sazbu zvýšila o půl procentního bodu. Ve svém prohlášení nevyloučila, že v budoucnu přikročí k dalšímu zvýšení. Příští zasedání se koná 10. září.

„Pokud se bude situace vyvíjet v souladu se základní prognózu, zváží centrální banka potřebu dalšího zvýšení klíčové sazby na příštích zasedáních,“ uvedla ve své zprávě ruská centrální banka.

Rusko bojuje s inflací a zbavuje se amerického dolaru

Banka také oznámila, že ruská ekonomika podle jejích odhadů dosáhla ve druhém čtvrtletí úrovně z období před pandemií covidu-19. Hrubý domácí produkt [HDP] Ruska by se měl podle nových prognóz centrální banky v letošním roce zvýšit o čtyři až 4,5 procenta. Dříve banka letošní růst odhadovala na tři až čtyři procenta.

Ruská centrální banka usiluje o 4% inflaci

Cílem zvýšení hlavní úrokové sazby je podle banky omezit inflační rizika a vrátit inflaci ke stanovenému čtyřprocentnímu cíli. V červnu meziroční růst cen v Rusku zrychlil na 6,5 procenta z květnových šesti procent.

„V první polovině července se objevily první známky polevování inflačních tlaků, nelze však ještě hovořit o udržitelném zpomalení inflace,“ uvedla guvernérka Elvira Nabiullinová [na fotografii, pozn. red.].

„Očekáváme, že v meziročních údajích začne být pokles inflačních tlaků viditelný na podzim,“ citovala ji agentura Reuters.

Podle Nabiullinové měnová politika banky neomezí hospodářský růst. Zdůraznila, že tempo ekonomiky v letošním a příštím roce podpoří nedávná dohoda skupiny OPEC+ o zvyšování dodávek ropy na trh. Skupina zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu [OPEC] a její spojence v čele s Ruskem.

Rusko se potýká s vlnou covidu-19

Určitý nedostatek v ruském optimismu je ale vývoj pandemie v zemi. Rusko, v němž je plně naočkováno zhruba 13 procent obyvatel, hlásí rekordní přírůstky infekce i počty obětí. Denně se v zemi potvrdí přes 25 tisíc nově nakažených a bezmála tisíc osob na covid-19 umírá.

Rusko hlásí rekordní počet úmrtí na deltu mutaci

Úřady to připisují nakažlivější delta mutaci viru a také pomalému postupu očkovací kampaně. Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško v pondělí uvedl, že koronavirem se v zemi nakazí přibližně 2,5 procenta naočkovaných, onemocnění u nich má ale lehký průběh. Hospitalizace je zapotřebí zhruba u pěti procent z těchto pacientů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here