Ekonomové apelují, aby nová česká vláda vznikla co nejdříve

713
vlada
Foto: Redakce FinTag.cz

Ekonomové se shodují na tom, že vyjednávání o nové vládě by měla být co nejrychlejší. Vyžadují to aktuální problémy. Zástupci podnikatelů a zaměstnavatelů vyjadřují naději, že nová vláda jim bude více naslouchat.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslav Hanák od vítěze voleb očekává, že co nejdříve sestaví vládu. To je vládu, která se okamžitě pustí do práce a bude řešit klíčové podmínky pro dlouhodobý růst ekonomiky.

„Očekáváme, že nová vláda bude podnikům partnerem a pomůže jim úspěšně zvládnout tři největší výzvy dnešní doby, tedy zelenou, digitální a druhou ekonomickou transformaci. Doufáme také, že co nejrychleji obnoví sociální dialog,” řekl.

Svaz průmyslu a dopravy volá po druhé ekonomické reformě

Prezident Hospodářské komory ČR [HK ČR] Vladimír Dlouhý doufá, že vyjednávání o novém kabinetu budou rychlá, protože české firmy potřebují stabilní vládu. Věří, že nové obsazení kabinetu bude s podnikateli spolupracovat a naslouchat jim.

Podle předsedy Asociace českého tradičního obchodu [AČTO] Pavla Březiny přesné složení vlády samozřejmě nelze v tuto chvíli předvídat.

„Již nyní se ale zdá, že nová poslanecká sněmovna bude díky svému složení více podporovat rozvoj podnikatelského prostředí,” uvedl Březina.

Je tady podle něj reálná šance pro rychlejší kroky směrem k digitalizaci, zjednodušení administrativy, ale také k nutným změnám v ekologii a podpoře rozvoje venkova.

„Snad bude také méně prostoru pro populistické nápady, jakým byl třeba návrh ČSSD na neúměrné zvyšování minimální mzdy,” dodal.

Vláda má být více fiskálně odpovědná

Nová vláda, která zřejmě vzejde z parlamentních koalic, pravděpodobně povede k odpovědnější rozpočtové politice, domnívají se ekonomové.

„Česká republika si zvolila změnu, která se bude opírat o většinu v Poslanecké sněmovně na půdorysu dvou koalic. To by mělo vést k odpovědnější rozpočtové politice,” uvedl analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Volby 2021 vyhrála koalice Spolu. Hnutí ANO je až druhé

Lze tak podle něj očekávat, že budoucí schodky státních rozpočtů budou mírnější, než se doposud plánováno. A to by mohlo zmírňovat inflační tlaky v ekonomice, dodal.

„Až bude jednou většinové koalici dovoleno sestavit vládu, můžeme čekat posílení koruny, ale hlavně zcela radikální přestavění struktury státního rozpočtu,” doplnil analytik skupiny Natland Petr Bartoň.

Sníží se podle něj plánované výdaje a sníží se tak i zadlužování. Což může vést ke snížení očekávané inflace a tím i té reálné. Vláda nebude disponovat bianco šekem, který musí utratit stůj co stůj. A rozpočtovou disciplínu trhy většinou ocení, poznamenal.

Křeček dále míní, že pro zahraniční partnery je jistě dobrá zpráva, že zvítězily proevropské síly. Česko tak nadále bude nezpochybnitelnou součástí EU.

„To je skvělá zpráva pro exportně orientované firmy, které hrají klíčovou roli v tuzemském hospodářství,” podotkl.

Bez šance na reformy?

Zásadnější reformy vzhledem k roztříštěnosti koaličních stran ekonomové nečekají. Koalice jsou v hospodářských otázkách značně nesourodé, upozornil analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Obdobně to vidí analytik portálu Caitallinked.com Radim Dohnal, který nečeká uskutečnění penzijní reformy, ale věří alespoň v diskuzi o ní. Počítá s mírným navýšením věku odchodu do důchodu. Očekává nastavení pravidel pro pravidelné valorizace penzí, mezd státních zaměstnanců, pojistného za státní pojištěnce a slevy na dani poplatníka.

MPSV nenaplnilo věcný záměr zákona, říká Eva Zamrazilová

Štěpán Křeček v souvislosti s fungováním nové vlády, která vzejde z koalice Spolu a PirátiStan, upozornil na riziko politických neshod. Vládu bude totiž sestavovat pět subjektů. To podle něj není úplně dobrá zpráva pro budoucí vývoj na kapitálových trzích.

„Výsledky voleb by však neměly výrazně ovlivnit úročení státních dluhopisů či vést k prudkým výkyvům kurzu české měny,“ dodal.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here