Volby 2021 vyhrála koalice Spolu. Hnutí ANO je až druhé

191
volby_2021
Foto: Redakce FinTag.cz

Sněmovní volby 2021 vyhrála koalice Spolu. Hnutí ANO se umístilo jako druhé. Koalice PirátiStan skončila třetí, čtvrtá pak SPD. Většinu ve Sněmovně získaly koalice Spolu a PirátiStan, které před volbami vyjádřily ochotu spolupracovat.

Volby 2021 a jejich výsledky, při nichž byla 65,43% účast, dopadly následovně:

  • Spolu: 27,79 % / 71 mandátů
  • ANO: 27,13 % / 72 mandátů
  • PirátiStan: 15,61 % / 37 mandátů
  • SPD: 9,56 % / 20 mandátů
  • Přísaha: 4,68 %
  • ČSSD: 4,65 %
  • KSČM: 3,60 %
  • TSS: 2,76 %
  • Volný blok: 1,33 %
  • Zelení: 0,99 %

[Přehled zvolených poslanců zde, podrobnější výsledky na stránkách ČSÚ.]

Vrátíme každému člověku v Česku hrdost, řekl Fiala

Zcela pozitivně se k výsledkům sněmovních voleb vyjádřil místopředseda ODS Martin Kupka z koalice Spolu. Podle jeho slov je výsledek koalice podstatně lepší, než jí predikovaly předvolební výzkumy.

„To je jednoznačně dobrá zpráva. Je to i jasné vyjádření velké části voličů, že očekávají změnu, která by měla v České republice nastat,“ řekl.

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura následně vyloučil jednání o vládě s hnutím ANO.

„My budeme dělat politiku, která každému slušnému člověku v této zemi vrátí hrdost,” řekl předseda ODS a koalice Spolu Petr Fiala s tím, že je jedno, kdo koho volil.

„Jsme všichni občany, kteří tu chtějí žít pospolu, jako sousedi, přátelé, kolegové,” upřesnil.

Zdůraznil, že obě demokratické koalice mají většinu a mají šanci postavit většinovou vládu.

„Toto je změna, my jsme změna, vy jste změna,” řekl.

Místopředseda TOP 09 Jan Jakob uvedl, že projekt koalice Spolu se v praxi osvědčila. Koalice se staly významným soupeřem hnutí ANO. Přitom již lehce po 15:00 hodině vyjadřoval i naději, že Spolu má šanci volby vyhrát, což se nakonec podařilo. Zdůraznil, že problém Česka je rychlé zadlužování, které je třeba řešit.

„A samozřejmě tu máme ohrožení demokracie. Sílí tu extrémní strany. A zejména tu sílí šéf vlády, který je zároveň šéf [prostřednictvím svěřenského fondu, pozn. red.] velkého holdingu,“ uvedl.

Volby 2021: Jaká je pozice SPD

Jakkoli případná spolupráce SPD a hnutí ANO by nezískala ve Sněmovně většinu, místopředseda SPD Radim Fiala uvedl, že cílem jeho strany je přímá účast ve vládě. To však bez účasti Andreje Babiše.

„Už kvůli tomu, aby si vyřešil svoje kauzy. A v hnutí ANO je jistě mnoho kvalitních kandidátů na premiéra,“ uvedl Radim Fiala.

Možná je i podpora SPD menšinové vládě, ale jen pokud by hnutí ANO podpořilo zákon o referendu o vystoupení z EU. Podle Fialy je ale tato podmínka pro ANO nepřijatelná.

„Já mám pocit, že je to skoro černá a bílá. Nevím, co by se muselo stát, abychom my na tuto podmínku změnili názor. A také si myslím, že pro Andreje Babiše je ten zákon o referendu nepřijatelný. To proto, že pobírá mnoho dotací z EU. My se to pokusíme vyjednat,“ vysvětlil.

Podle Radima Fialy má SPD s hnutím ANO velkou programovou shodu. Výše uvedené podmínky – ve vládě bez Andreje Babiše a zákon o referendu – jsou ale dle jeho slov pro SPD nepřekročitelné.

„Uvidíme, co se bude dít. Jaké budou mít jednotlivé strany politickou sílu a podle toho se budeme rozhodovat. My z toho volebního programu ale neuhneme,“ upřesnil.

Volby 2021 se staly osudnými pro ČSSD a KSČM

Pětiprocentní hranici do Sněmovny nepřekročila ČSSD a KSČM. Předseda ČSSD Jan Hamáček dnes řekl, že v případě, že se jeho strana nedostane do Sněmovny, což se nedostala, rezignuje na funkci.

„Pokud se do Sněmovny nedostaneme, tak kritici mohou převzít stranu a něco s ní udělat. Já se rozhodně toho křesla držet nebudu,“ řekl.

Po 16:00 přitom ještě vyjadřoval naději, že se ČSSD do Sněmovny dostane.

„Bude to těsné, uvidíme, jak dopadne Praha. Hodně věřím kampani Jany Maláčové v Praze. Tam se to může zlomit. Ten konec dne bude velmi zajímavý,“ řekl.

Dle jeho názoru ČSSD zaplatila daň za společné vládnutí s hnutím ANO. Avšak hlavní důvod neúspěchu ČSSD spočívá dle jeho mínění v pandemii covidu.

Přesto dodal: „Naši voliči odešli k hnutí ANO, to je evidentní.“

Předseda KSČM Vojtěch Filip výsledek strany označil za neúspěch s vysvětlením, že voliči preferovali jiné strany. Následně rezignoval na funkci předsedy KSČM.

ANO bylo kolem 16:00 spokojeno

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálova [za ANO] vyjádřila před 17:00 s výsledky voleb 2021 spokojenost.

„Nám se ty výsledky velmi líbí. Já věřím, že se to [vyhrát volby] povede,“ řekla.

Vicepremiér vlády a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček [za ANO] o pár desítek minut tak optimistický nebyl.

Ta čísla jsou trochu pod tím, co získalo ANO v minulých volbách. Možná je to tím covidem. […] Rozhodovat budou ty malé strany. Nejsme ani optimističtí, ani pesimističtější. Těsně před cílem vedeme o dva procentní body,“ uvedl před 17:00.

Odmítl komentovat případnou spolupráci s SPD.

V 18:04 předstihla koalice Spolu hnutí ANO v počtu hlasů a stala se vítězem voleb 2021.

Babiš: Náš výsledek je skvělý. Byla to špinavá kampaň

Jako poslední kolem 20:00 vystoupil předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš.

„Ten náš výsledek je skvělý. Takový výsledek jsme ani nečekali. Ještě v červnu jsme měli 22 %. Děkuji našim voličům, doufám, že jsme je ve vládě nezklamali,“ uvedl.

Výsledek voleb má dle jeho slov různé příčiny: „Proti nám stalo pět stran. Měly jediný program, a ten byl odstranit Babiše. […] Panu Fialovi vyšel riskantní projekt s tou koalicí. Udělal to dobře. […] Takový je život, my to akceptujeme. […] My jsme nejsilnější strana, my jsme nejsilnější subjekt. Pan Fiala pomohl všem, Topka by se tam už nedostala. Pět proti jednomu.“

„Je zázrak, že jsme dosáhli takový výsledek, ale nepočítali jsme, že prohrajeme. Já bych chtěl pogratulovat předsedovi Fialovi k výsledku,“ řekl Babiš.

Upřesnil, že pokud ho prezident Miloš Zeman pověří jako představitele strany, která získala ve volbách nejvíce mandátů, sestavením vlády, přijme ji a spolupráci nabídne koalici Spolu. Dodal, že nepředpokládá, že by prezident Zeman změnil názor a nepověřil ho.

„Hnutí ANO ale jede dál. Není to projekt na jedno použití,“ upřesnil s tím, že to platí i v tom případě, kdy hnutí odejde do opozice.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here