Jozef Síkela má k Věslavu Michalikovi blíž, než si myslíte

13376
Jozef_Sikela
Foto: STAN

Nový kandidát hnutí Starostové a nezávislí [STAN] na ministra průmyslu a obchodu je manažer, dlouholetý člen vedení Erste Group a investor Jozef Síkela. Síkela je přitom souputník v byznysu Věslava Michalika.

Věslav Michalik se přitom vzdal své nominace na ministra průmyslu a obchodu kvůli svým investicím do solárních elektráren a zejména pak kvůli podnikání své manželky prostřednictvím firmy na Kypru. Z dostupných informací vyplývá, že nový nominant na ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkela je jako podnikatel aktivní ve firmě, s níž spolupracuje firma, v níž je aktivní i Věslav Michalik. Ten i po své rezignaci na ministra průmyslu a obchodu zůstal starostou Dolních Břežan, místopředsedou hnutí STAN a náměstkem středočeské hejtmanky pro oblast financí, dotací a inovací.

Avšak postupně – Jozef Síkela je spoluzakladatel investičního fondu Prime Fund. Zde odpovídá za hlavní strategii fondu. Zároveň je i členem investičního výboru podfondu Tech&Innovations. Za Prime Fundem dále stojí někdejší marketingový ředitel České televize [ČT] Jan Svoboda a další známí podnikatelé. Mezi nimi jsou i tací, kteří v minulosti podporovali Miroslava Kalouska při zakládání TOP 09.

Cíl Andreje Babiše je změna systému, říká Miroslav Kalousek

Spolupracujícím subjektem fondu Prime Fund je mimo jiných taktéž Avant investiční společnost, což potvrzují údaje na stránkách Prime Fund. Akcionářem investiční společnosti Avant by měl být přitom i Věslav Michalik. Což potvrdil i sám Michalik, který v České televizi uvedl, že jeho podíl „ve fondu“ činí při 38% podílů asi 200 milionů korun. Jeho celkový majetek je pak odhadován některými až na jednu miliardu korun. Michalikova rodina má dále vlastnit i 96 procent ve fondu Valour, který díky třem solárním elektrárnám patří k předním výrobcům elektřiny ze sluneční energie v zemi.

Prime Fund a jeho aktivity

Prime Fund Investment Group [spolupacující subjekty vpravo, pozn. red.] se od svého založení specializuje na investice do IT společností. Cílí na firmy se zaměřením na cloudová a e-commerce řešení, infrastrukturní služby, IT vývoj, ale i kryptoměny a blockchain řešení.

Společnost začátkem letoška otevřela fond kvalifikovaných investorů, jež se zaměřuje na investice do startupů. Minimální vklad je milion korun. Fond slibuje při investičním horizontu pět až sedm let výnos pro investory ve výši osm až dvanáct procent ročně. A nabízí také prioritní investiční akcie [PIA] s výnosem ve výši šest procent ročně čistého.

Za Prime Fundem stojí již zmíněný Jan Svoboda. Dále pak Adam Juřica z fondu Avant [v němž je aktivní i Věslav Michalik, pozn. red], a který byl i členem někdejšího týmů Ministerstva financí ČR [MF ČR], jenž dával dohromady podobu nového zákona o investičních společnostech a fondech. V Prime Fundu je dále aktivní pražský podnikatel Lubomír Oravec z Erbia Business Club, právník zaměřený na ICT Josef Donát, Josef Vorel [obchod v Hewlett-Packard nebo obchodní ředitel O2 ICT] a marketér Radomír Čech.

Jozef Síkela se STAN již spolupracoval

Členové celostátního výboru hnutí STAN schválili nominaci Síkely na ministra průmyslu a obchodu v neděli [28.11.]. Předseda hnutí STAN Vít Rakušan uvedl, že na čerstvě zvoleném kandidátovi oceňuje odborné jeho kvality a zkušenosti z vrcholového managementu.

Jozef Síkela je nezpochybnitelným odborníkem pro své letité zkušenosti, které nasbíral na vrcholných manažerských pozicích v bankovním sektoru, kde se mimo jiné věnoval jak podpoře malých a středních podniků, ale také veřejnému financování,“ uvedl Rakušan.

Upřesnil, že i proto v minulosti hnutí STAN s panem Síkelou spolupracovalo v oblasti odborných konzultací.

Věřím, že je to ten správný člověk, který dokáže náš průmysl posunout od montovny na mozkovnu,” dodal.

Sám Síkela uvedl, že si váží důvěry od kolegů z hnutí STAN. Také, že je připravený být součástí budoucí vlády a reprezentovat společný program koalice v oblasti průmyslu, podnikání a energetiky.

„V této oblasti nás v nejbližších letech čeká celá řada globálních výzev a stát by měl mít ambici se takovým změnám nebránit, ale naopak je využít ve svůj vlastní prospěch. Věřím, že v prosazování těchto témat mi pomůže má dlouholetá zkušenost z vrcholného mezinárodního bankovního prostředí,“ řekl.

„Doufám, že budu moci na ministerstvo průmyslu a obchodu přinést moderní přístupy, které nám otevřou příležitost v transformaci našeho průmyslu, rozvoje technologických start-upů a vyšší energetické soběstačnosti, což je cesta k tomu, aby se Česká republika stala středoevropským tygrem,” dodal.

Kdo je vlastně Jozef Síkela

Skutečnost je, že Jozef Síkela započal svou třicetiletou kariéru v roce 1991, kdy se připojil k Bank Austria Creditanstalt. V ní ostatně začínal i Věslav Michalik. Od roku 2001 Síkela působil v několika společnostech rakouské Erste Group. Do roku 2006 byl ředitelem korporátního programu v České spořitelně [ČS], poté se přesunul do ukrajinské větve Erste Bank jako zástupce jejího CEO. V roce 2009 se nakonec stal jejím výkonným ředitelem a jeho úkolem bylo vypořádat se s následky ekonomické krize.

V roce 2010 se stal CEO Slovenské spořitelny. Následně povýšil do představenstva celé Erste Group, kde měl na starosti korporátní bankovnictví a trhy. Svou roli v představenstvu opustil po výměně generálního ředitele skupiny v roce 2019 a pro skupinu pracoval jako externí poradce do konce roku 2020. V roce 2021 se přidal k Prime Fund.

Dodejme, že souputník v byznysu Jozefa Síkely Věslav Michalik poté, kdy se vzdal své nominace na ministra průmyslu a obchodu, i nadále zůstal ve funkci místopředsedy STAN, starostou Dolních Břežan a náměstkem středočeské hejtmanky Petry Peckové [STAN] pro oblast financí, dotací a inovací. Přičemž Středočeský kraj hospodaří s rozpočetem cca 40 miliard korun ročně.

Znepokojující jsou pak ty informace, které se v poslední době objevovaly v médiích. Totiž, že Michalik a firmy kolem něj v minulosti sponzorovaly hnutí STAN. Sám Michalik tyto informace nikdy nevyvrátil, ale ani nekomentoval. A v pořadu Interview ČT24, kde odpovídal na otázky Zuzany Tvarůžkové, otázka na to bohužel nezazněla.

K nominaci Jozefa Síkely se na stejném televizním kanálu dnes mimo jiných vyjádřil i dosluhující ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD]: „Jmenování nepolitika jde pětikoalice cestou, kterou kritizovala u Andreje Babiše. […] Síkela je jistě kvalitní odborník, ale vláda je politický orgán. A proto má být složena z politiků kvůli jasné politické odpovědnosti. To je můj názor.“

Daniel Tácha

Aktualizace: Bankéř a investor Jozef Síkela zahájil kroky k ukončení svého působení v technologickém fondu Prime Fund.

3 KOMENTÁŘE

    • Podnikatelé jako Michalík nejsou ježíšek. Jsou byznysmeni.
      Nedarují peníze, oni peníze investují. A samozřejmě očekávají návratnost investice. Mnohonásobnou návratnost ze státních peněz. Zákony šité na míru. Dotace. Daňové úlevy. Zmanipulované tendry.
      Co není proti zákonu je legální.
      Všiměte si také že velice často sponzorují několik i úplně protichůdných politických stran. Nejde tedy o politiku ale o vliv.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here