Po programech Covid byl už aktivován i Antivirus v režimu B

484
Antivirus_v_rezimu_B
Ilustrační foto: Pixabay.com

Vláda obnovila vyplácení příspěvku z programu Antivirus v režimu B. Upravila i podporu v programu Covid – Nepokryté náklady. Vláda v demisi změny schválila na svém dnešním [29.11.] jednání.

Firmy s omezením výroby a služeb kvůli epidemii covidu-19 budou moci opět čerpat příspěvky na náhrady mezd z programu Antivirus v režimu B. Firmy tak budou znovu dostávat až 60 procent vyplacené náhrady mzdy zaměstnance. Podpora ale nesmí přesáhnout 29 000 korun. Příspěvek s označením B budou firmy pobírat za období od 1. 11. 2021 do konce února 2022.

„Program velmi dobře zafungoval – zejména v minulém roce. Teď ho bohužel musíme aktivovat znovu. Je to za stejných podmínek, jak známe z minula,” uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD] na Twitteru.

Vláda schválila podpůrné programy, na které ale nemá peníze

Její úřad vyčlenil na znovuotevření programu 1,4 miliardy korun. Suma půjde především z evropských peněz, dodala šéfka resortu práce. Vláda přitom již před několika týdny otevřela program Antivirus pro firmy z automobilového sektoru.

Podle analýzy Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] k 10. srpnu získalo z programu Antivirus podporu téměř 74 300 firem na výdělek či náhradu mzdy pro milion zaměstnanců. Výdaje dosáhly částky téměř 50,18 miliardy korun.

Změny v programu Covid – Nepokryté náklady

Vláda také schválila aktualizaci programu Covid – Nepokryté náklady. Ten bude podle ministra průmyslu a obchodu v demisi Karla Havlíčka [ANO] fungovat ve třech úrovních. Kompenzace přitom budou moci být až 90 procent nákladů. I o tom Havlíček informoval na Twitteru.

Úprava podmínek dotačního titulu Covid – Nepokryté náklady má podle dosluhujícího ministra reflektovat zrušení vánočních trhů. K tomu vláda přikročila ze dne na den. Ve čtvrtek oznámila, že od pátečních 18:00 platí pro adventní a vánoční trhy zákaz provozu. Výjimku mají jen prodejci stromků a chvojí, ryb a výrobků z nich. Opatření se netýká pravidelně konaných farmářských trhů.

Vláda zavádí obnovu podpůrných programů za 22,4 mld. Kč

Podnikatelům s propadem tržeb alespoň o 30 procent stát podle Havlíčka přispěje na 40 procent nepokrytých nákladů. Tuto formu podpory vláda schválila na jednání v minulém týdnu. Podnikatelé, kteří prokáží pokles tržeb o 50 procent, budou mít nárok na dotaci, která u nich pokryje 70 procent nákladů. Mikrofirmy do deseti zaměstnanců, kterým se tržby propadnou o 80 procent, budou moci čerpat kompenzace ve výši až 90 procent nákladů.

Schválený už je i program Covid 2021

Vláda minulé pondělí také schválila obnovení programu Covid 2021. V něm budou podnikatelé čerpat příspěvek 300 korun na zaměstnance a den omezení. Opět začne fungovat také kompenzační bonus určený hlavně pro živnostníky. Ti z něj získají podporu tisíc korun denně.

Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady nahradí staré programy

Zmíněné programy podpor nelze vzájemně kombinovat. Poškození si mohou vybrat pouze jednu konkrétní pomoc. Jednotlivé dotační tituly by ale měly být slučitelné s dnes schváleným programem na podporu zaměstnanosti Antivirus v režimu B.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here