Rusko vyřešilo pojištění tankerů na přepravu ropy

65136
ropy
Foto: Pixabay.com

Sankce EU nepojišťovat ruské tankery na přepravu ropy se míjí účinkem. Ruské rejdaře, včetně flotily Sovcomflotu, zajišťuje Ruská národní zajišťovna [RNRC]. S odvoláním na tři obeznámené zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý premiér a prezident Dmitrij Medveděv minulý týden bez podrobností uvedl, že jako pojištění pro přepravu ruského zboží Rusko nabídne státní záruky. Hlavní společností poskytující státní záruky ruským pojišťovnám, které nabízejí krytí, jako je například Ingosstrach, se podle zdrojů Reuters stala ruská centrální banka kontrolovaná RNRC.

Ruská centrální banka již v březnu zvýšila kapitalizaci RNRC z 71 na 300 miliard rublů [cca 121 mld. Kč]. Současně zvýšila její garantovaný kapitál na 750 miliard rublů [cca 315 mld. Kč]. Firma tak spravuje dostatečné zdroje na poskytování zajištění. Dva ze zdrojů z odvětví námořní dopravy pro Reuters uvedly, že kapitalizace RNRC umožní společnosti působit jako zajistitel ruských lodí na mezinárodním trhu bez zapojení západních firem.

Zajišťovna přebírá část pojistných rizik pojišťoven, je tedy pojišťovnou pro pojišťovny. Systém se tak díky rozložení rizik může vypořádat i s rozsáhlými ztrátami. Pojištění je pro námořní přepravu ropy naprosto nezbytné. Námořní doprava totiž vyžaduje nejvyšší bezpečnostní standardy kvůli riziku úniku a přepravě hořlavého materiálu na volném moři.

Indie již ruskou pojišťovnu akreditovala

Indické úřady v minulých dnech ruskou pojišťovnu Ingosstrach akreditovaly jako pojišťovací společnost pro přepravu ropy. To znamená, že plavidla, která společnost pojišťuje, mohou zamířit do indických přístavů. Většina vývozu ruské ropy, zejména té na tankerech flotily Sovcomflotu, nyní směřuje právě do Indie a Číny. Obě jmenované země se Sovcomflotem čile spolupracují.

Indie, která dříve ropu z Ruska skoro nenakupovala, nyní její nákupy meziročně navýšila zhruba na dvacetinásobek. A Čína, která již před válkou patřila k největším jednotlivým odběratelům ruské ropy, teď nakupuje třikrát vyšší objemy. Vyplývá to z dat analytické společnosti Kpler. Rusko ropu do těchto zemí dodává dle odhadů odborníků až s 30% slevou.

Embargo na ruskou ropu se může snadno obrátit proti EU

Podle zdrojů Reuters možnost státních záruk umožní obchod s ruskou ropou dál a bez problémů. A to přesto, že Spojené státy dovoz ruské ropy zakázaly a členské státy Evropské unie se dohodly na postupném embargu.

Rusko nemá problém ani s přepravci ropy

Před uvalením západních sankcí na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu se při pojištění takových nákladů Moskva spoléhala na skupinu mezinárodního společností nabízejících široké krytí. V momentě, kdy EU a Spojené státy uvalily sankce na státní námořní přepravní společnosti Sovcomflot, západní pojišťovny své krytí stáhly.

Podle zdrojů z odvětví současné ruské náhradní krytí bude pravděpodobně stačit k tomu, aby ruská plavidla mohla dál proplouvat. A nejen ta. Pod ruskou vlajkou se přepraví jen zhruba 30 procent ruské ropy. Mnoho z ruské ropy vozí ostatní země, například Řecko. To požaduje pro své přepravní společnosti výjimku ze strany EU.

Česko z Ruska importuje 49 % z celkového objemu ropy

Rusko je třetí největší producent ropy na světě, za Spojenými státy a Saúdskou Arábií, a jejím druhým největším vývozcem. Prvním je Saúdská Arábie, uvádí statistika Mezinárodní agentury pro energii [IEA]. Cena ruské ropy se vyjadřuje podle referenčního kontraktu na ropu Urals. To je směs ropy z několika ruských regionů. V současné době se cena ropy Urals na světovém trhu pohybuje kolem sto dolarů za barel. I když je to výrazně více než před rokem, stále je to méně, než za kolik se prodává ropa Brent [cca 122 USD za barel k 13.6. 2022]

–ČTK/DNA–

38 KOMENTÁŘE

  1. No vypadá to že na Rusko nic nezabírá ???? Rusáci si vozí potraviny s okolních státu a burgr a další si umí udělat pod jiným názvem skoro každý ???? Auta nahradni díly na zahranični vozy si vozí s Číny !! Ale jejich embarga zabírají na státy EU ??? Tyto embarga měli uvalit už v roce 2014 !!!!!Rusáci měli 8 let čas aby se na to připravili !!! Ameriky s nimi údajně vesele obchoduje přes jiné státy a Německo asi taky ????

    • Biden sice ohlásil zákaz dovozu ropy z Ruska, ale zapomněl sdělit, že se zákaz netýká dovozu přes prostředníka. Nejen Rusko chce zničit Evropu.

  2. je to krásné mi se hroutíme rus kšeftuje po celým světě všude je vítanej a mi idioti nemáme ani saze na pneumatiky – dokážou ti naši vůdcové vůbec pochopit že ten kdo má zdroje energie a potraviny má všechno ostatí mají akorát nataženou pazouru – ale mi máme evropskou komisi a hlavně fialovej svrab z brna co sleduje signály a ale to nejdůležitější vítr v peněženkách a slámu u kravína – dnes jsem se dočetl že vlastní cca 45 % světových kapacit na obohacování uranu/šikmovokej dalších 20/ a že i jaderné ponorky emeričanů jedou na ruskej uran sranda co

    • Když Rus nedodá obohacený uran, tak ponorky nepoplují a Amerika bude bez elektřiny. I jaderné elektrárny v USA jedou na Ruský obohacený uran.
      Pokud by se Rusku podařilo aby se hodnota peněz opět počítala, byla kryta zlatem, tak bude Rubl nejžádanější světovou měnou Již dnes hodnota Rublu stoupe ale Amerika se postarala aby sním banky neobchodovaly. Je mnoho lidí, co by jej rádi vyměnili, protože jeho hodnota vzroste skokově ve chvíli, kdy se situace uvolní.
      Sankce na zemi, která má obrovské zásoby nerostného bohatství jsou naprosto bezcenné a spíš škodí právě zemím které je uvalují.
      Tato válka neměla být ale řinčení zbraněmi na obou stranách také nic neřeší. Kdyby si sedli za stůl a dali si Becherovku aby se jim rozsvítilo v palicích, tak by to uvítali lidé v celé Evropě. Tato válka naplňuje kapsy Kapitalistickým šmejdům. Obyčejný člověk na tom jen prodělává.

      • hezky jsi to napsal..
        tak podle tebe se měli ukrajinci vzdát sve národnostní identity a uzemí?
        jen kvuli tomu,že je to roztahovačnej RuSS a proletář???

      • “Obyčejný člověk” mám ve Vašem případě asi číst jako sobeček co se o sebe neumí postarat, že? 🙂

        • Pro znalce Petra – to už tady jednou bylo, ale protože se americký šmejd – palivové tyče, začaly kroutit a to takovým způsobem, že ohrožovaly bezpečnost JE, tak opět pěkně začaly být dobré, kvalitní tyče z Ruska. Tahle akce je jedině proto, aby se krachující Westinghouse začal trochu vzpamatovávat. Bez Ruska se stejně ani nehneme, což idioti fialového hnusu pochopí, až budou vykopáni ze Strakovky a JE budou opět v nebezpečí havárie kvůli americkému šmejdu.

    • To co jste napsal je naprostý nesmysl, ano USA kupovalo(minulý čas) od Ruska Uran, jednak protože byl levnější a jednak protože chtěli jejich zásoby vyčerpat(oba státy mají přibližně stejně velké zásoby/ložiska), chytrý a logický krok vůči Rusovi, který by prodal i vlastní máti. Pokud někde bere USA uran, tak je Australie. Pavlíku přestaň číst Aeronet a Sputnik, a lidé tě nebudou mít za gumu ;-). https://www.enviweb.cz/73115

  3. Cela EU jde do pr*ele, US na tom taky neni 2x lepe, ale radeji budu mit vetsinu hotovosti v usd, nez v ojro ci czk. Nemci jsou zakerni prizdisraci, na ty neni spoleh, kdyz tece do bot, vse si nechaj navic brutalne zaplatit, takze do konce roku budeme mit nejvyssi inflaci v cele po**ane EU. Jeste ze jsem stihl koupit historicky posledni protiinflacni dluhopisy a akcie cezu to taky trochu jisti.

    • To si nemyslim s tím rajem ,pokud by mělo Rusko prohrat tak to bude atomové peklo. A to opravdu nechci. Pocatek konfliktu je z roku 2014 kdy čast Ukrajiny chtela samostatnost a bojuje se tam a zabíjí 8 let a EU nedonutila Ukrajinu aby udělala referendum pro nezavislost a zavírala před tím oči. Pravděpodobně by se osamostanily ale bez krveprolití ted je možne ze se připojí k Rusku ale pokud by se tak nestalo tak by se nic nezměnilo a lidé by umíraly dále.

    • Větší kravinu jsem neslyšell. Vydržte, ukrajinci opět “postoupí” blíže ke Kyjevu do předem připravených pozic. Bohužel. Světu budou chybět i suroviny, strategické zejména pro zbrojní průmysl, jako např. nikl či měď, jejichž produkci mají v rukou Čína s Ruskem. A že takových komodit není málo.

  4. Rusko omezuje dovoz plynu do EU, nic se prý neděje, EU stejně ruské suroviny nechce .. Jak dlouho ale může fungovat systém, že nán Rusko dodává suroviny abychom mohli na Ukrajinu dodávat zbraně na porážku Ruska ?? ! Vůbec tomu nerozumím ..

  5. Potíž je v tom, že článek a celé ladění je převzato z ruského propagandistického státního webu rianovostu.ru. Fintag má tedy opravdu pekelně spolehlivé zdroje. Není to zdaleka poprvé.

  6. a to si vzal kde ? )))))
    nebýt pomoci US a dalších států tak ti Rus klepe na dveře …
    … ano všichni máte pravdu EU padne a jestli ne tak se tu budeme řezat o krajíček chleba …. otázka komu bude lépe …není čím topit (prej uhlí ne )
    najednou prodloužení … elektřina za 0,12 pro D . a my od D koupit za 15 proč ne že …
    pečivo byla doba že to bylo skoro za hubičku … 2,50 – 3 za rohlík …. bože hlavě si nesmažit řízek olej 70/80 Kč ….palivo tak to nebudu komentovat …hlavně že koupíme šrot z D. i to není úplně čistý …

  7. Sláva ukraini Sláva Fialovi Sláva USA Sláva kdo má dvě barvy na analu vytetovane. Sláva papeži s UA šalou. Sláva 3 krát Sláva.

  8. Jak můžou srovnávat ropu urals s lehkou ropou brent?Už ten název napovídá-z lehkého brentu nedostanou tolik těžších složek.

  9. Chacha, to jsou ty slavné sankce, kvůli kterým já kupuju benzín skoro za 50, plyn letí nahoru, spousta lidí neví, co má dělat, protože to je pro ně likvidační, ale Rusko si vesele obchoduje – a kdo čekal něco jiného? EU a USA se opět snaží diktovat světu, co a jak a nic. Omezuje vlastní obyvatele a je jim to úplně fuk. Biti jsou na tom jen prostí občané, kteří nemají příjmy politiků, kteří vymýšlí podobné blbosti. Vyskakovat si člověk může, když na to má – a konkrétně velká část EU na to nemá. Co uhlíková stopa při zamýšlených převozech ropy a plynu tankery? Kde je Greta a její boj? Drží ústa. Takže se jen ukázalo, že další sankce jsou NAPRD a EU a USA vystoupily opět v roli hlupáků a jen ničí ty, na kterých by jim mělo záležet nejvíc – vlastní obyvatele.

  10. Myslim ze se melo koukat na svetovou situaci uz o hodne driv nez az ted kdyz je ta valka.

    My se dnes bourime co vsechno se na Ukrajine deje ale nic nevime o tom jak se vse na Ukrajine vyvijelo pred 10-20-30 lety.

    A hlavne moc nechapeme jaky je ohromny rozdil mezi myslenim obcanu skutecneho zapadu a obcanu byvalych republik pod vlivem tehdejsiho SSSR.

    Lidi ze zapadu nebyli osvobozeni ruskou armadou a nikdy nebyli pod vlivem SSSR. Proto neciti proti Rusku nic negativniho a je pro ne uplne normalni s Ruskem obchodovat.

    Vychodni zeme to vse citi uplne jinak. Ale pravdu maji obe strany a nelze vycitat zapadu ze pro ne je ten konflikt viden jako ze se jich moc netyka.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here