Embargo na ruskou ropu se může snadno obrátit proti EU

7299
embargo
Foto: Pixabay.com

Summit EU [31.5.] našel shodu pro embargo na dovoz ropy z Ruska. Země OPEC zároveň uvedly, že zvažují vyřazení Ruska z dohody o zvyšování produkce. Což by podnítilo jejich produkci. Ropa reagovala poklesem ze 120 na 115 dolarů za barel.

Tím vývoj na trhu s ropou ale nekončí. Dopady evropského embarga na ruskou ropu se zabývá ve svém aktuálním komentáři “Falešné embargo nebo tvrdý hit pro ruský ropný byznys?” hlavní analytik XTB Jiří Tyleček. V něm si klade zásadní otázku.

„Budou mít nová opatření EU skutečně negativní dopad na ruský ropný byznys, nebo jen povedou k vyšším cenám ropy?”

Podle něj to v tuto chvíli vypadá, že dohodnutá opatření EU jsou “papírovým embargem”, které neovlivní dostupnost komodity, ale naopak jen zvýší nejistoty, jež podporují růst cen na trhu s ropou. Jeho komentář přetiskujeme s drobnými úpravami v plném znění.

Falešné embargo nebo tvrdý hit pro ruský ropný byznys?

Členové EU oznámili, že souhlasili s uvalením embarga na ruskou ropu. Šestý sankční balíček EU teoreticky zakáže zhruba dvě třetiny ruských dovozů. Půjde však pouze o částečné embargo, protože nebude mít vliv na ruskou ropu dováženou ropovody. Přičemž toky ruské ropy do EU prostřednictvím ropovodů loni činily přibližně 750 tisíc barelů za den. Po moři do EU Rusko přepravilo přes 1,5 milionu barelů denně.

Česko z Ruska importuje 49 % z celkového objemu ropy

Předchozí sankční balíček předpokládal, že EU opustí ruskou ropu a ropné deriváty na konci tohoto roku nebo na začátku příštího. Nyní se očekává, že se tento proces urychlí. Je však třeba znovu zdůraznit, že ruská ropa bude do Evropy i nadále proudit ropovody.

To odpovídá slovům šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Ta uvedla, že do konce letošního roku skončí až 90 procent veškerého dovozu ruské ropy. Těch zbývajících deset procent avšak dále poteče potrubím na Slovensko, do České republiky, ale také do Maďarska a Rumunska po moři kvůli dohodnutým výjimkám. Přičemž země jako Polsko nebo Německo budou nadále moci dovážet ruskou ropu ropovodem Družba. Což může činit až jeden milion barelů denně.

Jsou sankce a embargo účinné?

Šestý sankční balíček EU bude kromě ropného embarga obsahovat také další sankce vůči bankám a jednotlivcům. Pro Rusko je však klíčový export energetických komodit, zejména export ropy. Přestože se některé země a společnosti rozhodly samy sankcionovat a vyhýbat se ruským energetickým komoditám, přebytek běžného účtu v Rusku aktuálně vyletěl na rekordní úroveň, především kvůli vysokým cenám ropy a uměle nízkému kurzu USD/RUB.

Pozn.: Rusko posílá rekordní množství ropy do Indie a Číny. Výnosy jsou také rekordní, i když ropa prodávaná do Asie se často prodává se slevou 30 amerických dolarů za barel. Tyto údaje samozřejmě zahrnují exporty do EU, protože ty zatím nebyly zastaveny. Přebytek ruského běžného účtu v 1. čtvrtletí 2022 dosáhl 58,2 miliardy USD [cca 1,342 bil. Kč]! / Zdroj: Bloomberg, Zerohedge

Dále je třeba poznamenat, že embargo na ruskou ropu bude v praxi účinné jen částečně. Když se totiž podíváme na data sledující tankery, vidíme, že ruský export do „neznámých destinací” v dubnu oproti březnu raketově vzrostl. A může růst i dále, protože některé země se embargo kvůli ruské slevě na ropu mohou pokoušet obejít.

Průměrné denní exporty ruské ropy do evropských přístavů

Pozn.: Ruská ropa je dovážena do „neznámých destinací” v Evropě. Což ukazuje na „skrytý export”. Po začátku embarga tyto dodávky pravděpodobně porostou. / Zdroj: Twitter, TankerTrackers.com

Dosáhly ceny ropy svých maxim?

I přes napjatou situaci je trh s ropou víceméně vyrovnaný. Do Evropy stále putuje velké množství ruské ropy a rostou dovozy z Blízkého východu, zejména SAE nebo Saúdské Arábie. Největší producenti OPEC pak mají stále volné kapacity kvůli nižší poptávce z Asie. Důvod je nasnadě. Do Asie totiž proudí stále více ruské ropy. Ropné embargo EU trhy navíc v ceně ropy zohlednily. Proto existuje možnost, že dojde k určitému vybírání zisku. Po nich však může následovat další růst cen, viz grafy níže.

Pozn.: Backwardation – spotové ceny vyšší než forwardová cena – na trhu s ropou Brent přesáhly čtyři dolary za barel pro aktuální kontrakt a kontrakt na příští měsíc. Takové extrémní situace v minulosti trvaly jen krátkodobě. A to naznačuje, že ropa může být nyní překoupena. / Zdroj: Bloomberg

Pozn.: Takto silné backwardation poukazuje na velmi vysokou krátkodobou poptávku na trhu. Proto nelze v krátkodobém horizontu vyloučit pokračování růstu. Nejbližší zóna rezistence na trhu Brent se nachází v oblasti 123-125 USD, kde může dojít k reakci na straně nabídky. Ceny pravděpodobně klesnou v horizontu měsíců, ale mohou zůstat v rozmezí 100-110 USD. / Zdroj: xStation5

Mnoho nejistoty zůstává

Jakkoli Evropská unie včera oznámila, že dosáhla dohody u embarga na ruskou ropu, mnoho technických detailů zůstává nadále neznámých a nerozhodnutých. Především se stále neví, jak dlouho výjimky potrvají. A i když Polsko a Německo uvedly, že sníží dovoz ruské ropy na nulu, zůstává nejisté, zda to skutečně udělají. Zvlášť, když povolení pro import ruské ropy ropovodem jim zůstane. Navíc stále není jisté, zda dojde na zavedení opatření na zákaz dodávek ruské ropy do zemí mimo EU. A dále: Přibližně 1/4 všech tankerů na ropu registruje Řecko. EU sice zřejmě zakáže poskytování pojištění tankerům s ruskou ropou, ale Řecko a některé další země již nyní požadují výjimku [Pozn. red.: Tankery pod ruskou vlajkou se námořní cestou přepravuje asi jen 30 procent ruské ropy.].

Jiří Tyleček, hlavní analytik XTB

3 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here