CzechTourism radí lidem, kde se v Česku dobře najedí

736
CzechTourism
Foto: David Tesař, AKC ČR

Czech Specials – tak se jmenuje certifikát, který jako známku kvality tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism. Pomáhá jí v tom Asociace kuchařů a cukrářů ČR [AKC ČR].

Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Kde se kvalitně najíst se lidé dozvědí na stránce Czech Specials. Ta slouží strávníkům i manažerům v gastronomii, kteří by chtěli certifikát kvality získat. Aktuálně ho vlastní 76 restaurací a jedenáct cukráren. A další podniky se právě certifikují. Stránky nenabízejí pouze seznam certifikovaných restaurací, ale i samotné recepty.

Naším cílem není mít označkovanou celou republiku. Klíčové je, aby restaurace a cukrárny cítily, že jim certifikát přináší užitek. A ten kromě určité prestiže spočívá v komunikačním zásahu,“ vysvětluje ředitel agentury CzechTourism Jan Herget.

Lidem v ČR chybí minerální látky. Kvůli špatné stravě…

Výhoda pro restaurace a cukrárny dle něj spočívá v tom, že všechny certifikované provozy mají speciální sekci Ochutnejte Česko na nejnavštěvovanějším turistickém portálu Kudyznudy. Zároveň jsou uvedeny v několika jazycích v sekci gastronomie na portálu VisitCzechRepublic. Ten slouží zahraničním návštěvníkům Česka.

S certifikovanými podniky pracujeme i na sociálních sítích. Snažíme se prezentovat aktuální sezónní nabídku. Ukazujeme krátká videa o vaření tak, abychom dali vědět světu o tom, jak skvělá je česká tradiční i moderní gastronomie,“ dodává Herget.

CzechTourism dá certifikát každému, kdo nabízí kvalitu

Manažerům restaurací a cukráren slouží hlavně zmíněný web Czechspecials. Právě na něm se mohou ucházet o získání stejnojmenného certifikátu. A přihlásit je mohou i zákazníci.

„Pokud tedy máte v okolí restauraci či cukrárnu, která by si značku Czech Specials zasloužila, neváhejte se ozvat. Můžete napsat e-mail na czechspecials@czechtourism.cz nebo zavolat na 774 871 702,“ láká manažerka projektu Lenka Nováková.

Příjmy ČR z turismu stále zaostávají za dobou před covidem

Upozorňuje, že projekt není žádná novinka. Osvědčení o kvalitě Czech Specials udělují CzechTourism a AKC ČR od roku 2018. Nyní ale došlo k několika inovacím. Nejenže má nový web, ale CzechTourism letos nově zavedl čestný titul a cenu „Nositel tradic české kuchyně“. Jako první toto ocenění získal majitel a šéfkuchař Zájezdního hostince U Jiskrů v Kbelnici Martin Jiskra.

Projekt si chválí i kuchaři a cukráři

Projekt si chválí i prezident AKC ČR Miroslav Kubec. Tvrdí, že Asociace, jejíž historie sahá až do roku 1903, ráda aktivně rozvíjí národní gastronomii. I proto na projektu s agenturou CzechTourism spolupracuje.

Navazujeme na staré kuchařské a cukrářské mistry. Tedy nezapomínáme na naše kořeny, ale jdeme vlastní cestou. I o tom je projekt Czech Specials. V jeho rámci aktivně propojujeme komunitu kuchařů a cukrářů. Víme, co potřebují,“ říká k projektu Kubec.

České restaurace stále ještě smaží na přepáleném oleji

Dodejme, že AKC ČR má po České republice sedm poboček. V nich působí přes 700 členů. Pořádá gastronomické soutěže, jako jsou Kuchař roku a Cukrář roku. Pro mladší pak Gastro junior a celou řadu menších regionálních soutěží. Asociace je členem Světové federace kuchařů [WACS], která sdružuje 1 600 000 členů z 96 států.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here