Začněte už konečně něco dělat, apelují firmy na vládu

22791
firmy
Foto: Úřad vlády ČR

Nejen české domácnosti, ale i firmy se dostávají do problémů kvůli rychle zdražujícím energiím. A proto znovu důrazně apelují na vládu, aby začala ve věci drahého plynu a elektřiny konat potřebná opatření.

Zástupci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů požadují hlavně aktivaci Dočasného krizového rámce Evropské komise [EK]. Ta ho přijala již letos v květnu. Opatření umožňuje členským státům využít flexibility stanovené v pravidlech státní podpory. Což v praxi značí vládní podporu firmám zasaženým dopady ruské invaze na Ukrajinu. Opatření už zavádí německá vláda. Naopak česká vláda dle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslava Hanáka v této věci zatím neudělala zhola nic.

„Pokud vláda firmám nyní po měsících jednání a čekání dala signál, že nakonec tímto opatřením vůbec nepomůže, mohou se dostat do velmi složité situace a konkurenční nevýhody oproti podnikům z okolních států, například z Německa, které Dočasný krizový rámec zavádí,“ říká Hanák.

Němci si v EU vyjednali pomoc pro firmy ve výši 11 mld. eur

Upozorňuje, že i z dotazníků zpracovaných pro Ministerstvo průmyslu a dopravy ČR [MPO] je zřejmé, že mnoho firem se již dostalo do ekonomických problémů právě kvůli vysokým cenám energií.

„Kromě zajištění stabilních dodávek zemního plynu proto musí být pro stát priorita dočasné podpory nejvíce zasaženým podnikům a odvětvím průmyslu, aby nedošlo k ohrožení jejich fungování a zaměstnanosti,“ dodává prezident SP ČR.

Deklarace a přísliby nám nepomohou, tvrdí firmy

Zástupci zaměstnavatelů se odvolávají na včerejší [19.7.] a dle nich i dlouho odkládanou schůzku s ekonomickými ministry vlády Petra Fialy [ODS]. Na ní opět žádali vládu o využití Dočasného krizového rámce EK. Dle nich jde o zásadní řešení pro firmy postižené dopadem vysokých cen plynu a elektřiny.

„Žádné jiné opatření, které zatím bylo přijato nebo se o něm uvažuje, totiž zdražování plynu pro firmy neřeší,“ uvádějí zástupci SP ČR, Hospodářské komory ČR [HK ČR] a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR [KZPS ČR] ve svém společném prohlášení.

Výrobní inflace zpomaluje. Rizikem zůstává ruský plyn

Jakkoli v něm místy volí i smířlivější tón ceníme si deklarací ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely [za STAN], že chce udržet průmyslu co nejdéle v chodu upozorňují na to, že firmy nejkritičtější období teprve čeká. A to jak z hlediska dalšího zdražování energií, tak možného výpadku zemního plynu z Ruska. V tomto ohledu vládu kritizují, že je málo informuje o chystaných plánech a krizových scénářích. Postrádají definici nepostradatelných sektorů a nabídku o možnostech dobrovolných dohod o úsporách energie.

MPO shrnulo kroky proti energetické závislosti na Rusku

Firmy potřebují také jasnější a srozumitelněji předávané informace a řízené kroky. Ne vždy lze informace vlády a MPO jednoznačně interpretovat, navíc, pokud vidíme kroky a sdělení z ostatních zemí,“ uvádí v této souvislosti prezident KZPS ČR Jan Wiesner.

Svazy: Zatímco jinde jednají, česká vláda nekoná

Zástupci zaměstnavatelů a firem vyjádřili znepokojení, že vláda dává přednost domácnostem před firmami. A to nejen v informační kampani, ale i v portfoliu připravované pomoci kvůli vysoké ceně energií. Vítají, že MPO sníží poplatky za podporované zdroje energií nebo umožní vyplacení kompenzací nepřímých nákladů. V řešení cen energií pro firmy je dle nich ale klíčový hlavně zmiňovaný Dočasný krizový rámec EK.

Poslanci schválili energetický tarif. Jaký ale je, se neví

V tomto ohledu svazy odkazují na to, že po MPO a vládě mnohokrát žádaly, aby využila Dočasný rámec pomoci EK jako prioritní opaření pro firmy. Avšak MPO ho v rámci komplexního energetického balíčku uvedlo jen jako jedno z 13 opatření. Čímž celá věc dle prezidenta HK ČR Vladimíra Dlouhého prozatím skončila.

Zatímco v Německu a Francii již vyřizovali notifikaci programu, my čekali na odpověď MPO ohledně možných úprav jednotlivých parametrů, abychom se po měsíci čekání dozvěděli, že nebude nic,“ říká rozčarovaně Dlouhý.

Firmy odmítají i argumenty, že situaci firem vyřeší přechod na nízkouhlíkové zdroje energie. Upozorňují, že už nyní mnoho z nich hledá významné úspory za energie. Avšak stále je tu mnoho sektorů, které mají velmi omezenou možnost úspor plynu. Zejména pokud ho využívají k technologické spotřebě. To je například sklářství, keramický průmysl a potravinářství.

Mnohé firmy už teď stojí před krachem

Jakkoli se drahé energie již nyní výrazně promítají do inflace, podle ekonomů v ní nejsou ještě zcela propsány. To znamená další zvyšování nákladů firem v blízké budoucnosti. Přičemž průzkum SP ČR mezi podniky z dubna letošního roku ukázal, že situace kolem cen energií je velmi vážná. V dubnu mělo zdražení elektřiny a plynu fatální dopady na 20 procent firem. Až 60 procent podniků uvedlo, že kvůli současné situaci omezí investice. Aktuálním rizikem ale nejsou pouze jejich ceny, ale i vyhlášení stavu nouze v plynárenství.

„Podle červencové ankety mezi členy HK ČR by se případné vyhlášení regulačního stupně s úplným odstavením plynu fatálně dotklo 29 % firem,“ stojí v prohlášení podnikatelských a zaměstnavatelských svazů.

Politico: Obchodovat s nepřítelem je občas nutné

Zavedení Dočasného krizového rámce po vládě nepožadují jen SP ČR, HK ČR a KZPS ČR. Podporuje ho i Agrární komora ČR, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu a mnoho dalších asociací a firem výše uvedených organizací.

–DNA–

7 KOMENTÁŘE

  1. To je ta strana, která stála vždy za firmami a živnostníky. Nyní je to stejný povl jako ČSSD, vše pro lidi, ale že nebudou mít kde pracovat, to nikomu nedochází

  2. Ano, všichni by chtěli pomoc od vlády (peníze), ale nikde nikdo (firmy ani občané) neprezentují, co sami dělají s touto situací. To co se děje, nezpůsobila tato vláda. A tato vláda má jen jeden pytel peněz. A ten pytel se plní jen z daní nás všech. Jiné zdroje vláda nemá. Ano, ještě je tu možnost dalšího zadlužení, ale to už je opravdu chůze nad propastí po Babišově uplácení voličů. Tak by snad bylo načase, aby všichni ti fňukalové stáhli své natažené ruce a zapnuli mozky a začali se s novou situací vyrovnávat, protože do budoucna jim stejně nic jiného nezbyde. Kdo si dříve vyřeší energie ten vyhraje.

    • Proč si tedy tahle vláda neuvědomí že nemá na pomoc ani vlastním lidem a rozdává na Ukrajinu? Proč nás zadlužuje kvůli Ukrajině? Takže meleš nesmysli, tahle vláda dělá taky dluhy, a pomáhá ale né Čechům. Víš vůbec kolik Ukrajinců bere státní podporu v EU a přitom jsou doma. Přejdou hranice vyberou peníze a hurá domů.

  3. Fialova vláda je nejstrašnější od roku 1918.Jenom hloupé řeči,rozhazování rukou Fialy a skutek utek.

  4. Ale oni uz delaji,
    premysli jak si pridat,chystaji dovolenou,
    STAN si potvrdil v cele Rakusana,…
    A co vy luzo,? Co chcete?

  5. Nejspíše mne zde většina odsoudí, ale já jsem nesmírně se současnou situací spokojen a přeji si, aby tato situace vydržela ještě dva roky. Vysvětlím vám to. Už komunisti říkali, že energie je krev hospodářství a kdo ji nemá, je chudokrevný. Těm totiž kromě rozumu stále něco chybělo. Jen těch uhelných prázdnin, co jsem zažil! A když už jsem si myslel, že je to pryč, tak nově ten Green Deal. Ten by nás ožebračil trvale a násobně víc, než nějaká, z globálního hlediska, „krize na Ukrajině“. Na to vemte jed! Ten bohužel není ochranou přírody v prvé řadě, ale demontáž výrobní energetické základny (zdroje energie) hospodářství. Víte, jako kdybyste byli buržoust (výraz pro zde levicově smýšlející), nebo přesněji továrník a ke svému dělníkovi, který na vás každý den dře, tak byste mu jeden den zlomili ruku, druhý den vypíchli oko, třetí den vykloubili loket a očekávali jeho plný výkon. Všechno, co tu máme, myslím životní úroveň, stojí na levné energii. Podívejte se na netu, jak se dějiny vyvíjely a jak to souviselo s energetickými zdroji a jejich cenou! A dále, což je nejhorší, svět nebude planetu šetřit. USA udělají jen to nezbytné nutné a možná ani to ne a Čína to dělá proto, že se ve městech často vůbec nedá dýchat. Takže hospodářství Evropy se bude sunout v konkurenci dolů a dolů. A to by mělo, když by se cíle toho Green Dealu podařilo naplnit, dramatický vliv hlavně na životní úroveň. Pak bude Evropa hospodářsky nezajímavá, bude totiž poměrně chudá a stane se pro pobavení světa takovým skanzenem speciální výroby a ulítlých nápadů. A teď důvod mé spokojenosti. Myslíte si, že by si toho lidé na západě, ale i u nás, všimli a něco s tím dělali, když by nenastalo to, co se nyní děje? Už jsem na světě dost dlouho, abych nevěděl, že pokud se to na poměrně dlouhou dobu nedotkne peněženky každého jedince, tak se změnit nemůže nikdy nic. Takto to bohužel je, svět není spravedlivý. Dnes ještě není pozdě to otočit, ale za deset let už nejspíše ano.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here