Inflace je 17,2 %. Dle ekonomů ale ještě vzroste ke 20 %

770
inflace_v_cervnu
Foto: Redakce FinTag.cz

Inflace v Česku v červnu vystoupala na 17,2 procenta. Ještě v květnu činila 16 procent. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Ekonomové předpokládají, že v následujících měsících inflace v Česku atakuje 20 procent.

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně stouply o 1,2 procentního bodu, meziměsíčně o 1,6 procenta. Což oproti jejich meziměsíčnímu růstu v květnu [+1,8 %] dle slov hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila představuje „alespoň symbolickou úlevu“.

Dle ČSÚ růst spotřebitelských cen v červnu nejvíce ovlivnily ceny potravin a náklady na bydlení. U bydlení meziměsíčně stouply zejména ceny zemního plynu [+5,8 %], elektřiny [+0,8 %] a výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu [+2,5 %]. Pozadu nezůstaly ani ceny pevných paliv [+3,1 %].

„Takto vysokou inflaci pamatujeme naposledy v roce 1993, kdy se zaváděla daň z přidané hodnoty,“ okomentoval aktuální výsledky hlavní ekonom skupiny Creditas Petr Dufek.

Zdražující energie tak dle něj dál tlačí inflaci nahoru. Ale zdaleka nejen ony.

„V závěsu za nimi byly potraviny, doprava, sezónní rekreace a své ceny opět zvýšily i hotely a restaurace,“ upřesnil.

Fakt je, že v červnu meziměsíčně stouply ceny drůbežího masa o 6,6 procenta, uzenin o 3,4 procenta, sýrů a tvarohů o 3,9 procenta. O dvě procenta zdražil chleba. O 5,9 procenta zdražily jogurty, brambory zdražily o 9,5 procenta. Ceny meziměsíčně klesly pouze u ovoce [-2,9 %] a vepřového masa [-1,9 %].

Ceny dovolených s komplexními službami meziměsíčně přidaly 11,9 procenta. Pohonné hmoty a oleje podražily o 3,8 procenta. Průměrná cena benzinu Natural 95 byla v červnu 47,22 Kč/l a průměrná cena motorové nafty 46,99 Kč/l.

Dovozní ceny byly v květnu nižší než vývozní ceny

Inflace v červnu stoupla i přes to, že dovozní ceny v červnu vzrostly pomaleji [+2,1 %] než vývozní ceny [3,1 %]. V meziročním srovnání je situace ale opačná, jak uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

„Meziročně se vývozní ceny zvýšily o 16,2 procenta a dovozní ceny o 20,7 procenta. Rostly zejména ceny elektřiny, ropy a ropných výrobků, železa, oceli a obilovin,“ vysvětlil.

Podle Petra Dufka domácnosti, firmy i stát musí počítat s tím, že zdražování elektřiny a plynu ještě není u konce, respektive, že se do inflace ještě zcela nepropsalo.

„Proto lze počítat s tím, že se inflace i v následujících měsících dále zvýší. Na jaké hodnotě ale bude kulminovat se říct v podstatě ani nedá. V každém případě bude znamenat další pokles reálné kupní síly obyvatelstva, který se projeví v omezování spotřeby domácností, a tedy i v dalším zpomalení ekonomiky,“ uvedl.

Maloobchodní tržby padají i navzdory zdražování. Lidé šetří

Upozornil, že výrazný zářez do rozpočtů provedou a již provádí především energie. Ostatně zemní plyn v červnu podražil meziročně téměř o 58 procent, elektřina o 32 procent.

„O 18 procent jsou dražší potraviny. 20 procent více si připlácíme za oblečení a obuv. O 23,5 procenta jsou výše ceny v restauracích… Výrazně dražší jsou pohonné hmoty nebo automobily, kterých je na trhu nedostatek,“ vyjmenovává Petr Dufek.

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně

Podle ČSÚ meziroční růst spotřebitelských cen výrazně zrychluje od loňského července. Nyní v červnu zdražování meziročně zrychlilo u:

  • Pekárenských výrobků a obilovin: + 23,8 % [v květnu +20,4 %].
  • Masa: +20,4 % [v květnu +17,3 %].
  • Mléka, sýrů, vajec: +20,8 % [v květnu +18,6 %].
  • Olejů a tuků: +42,0 % [v květnu 32,5 %].

Další v pořadí byly v červnu v meziročním srovnání ceny:

  • Mouky: +69,6 %.
  • Chleba: +28,6 %.
  • Drůbežího maso: +32,8 %.
  • Polotučného trvanlivého mléka: +42,3 %.
  • Másla: +55,8 %.
  • Ostatních jedlých olejů: +58,7 %.
  • Cukru: +41,3 %.

U bydlení vzrostly především ceny zemního plynu [+57,8 %/v květnu +49,2 %] a tuhých paliv [+34,0 %/v květnu o +30,1 %]. Rekreace a kultura meziročně zdražila o 15,4 procenta [v květnu +7,6 %]. Ceny automobilů meziročně v červnu stouply o 14,5 procenta a pohonných hmot a olejů o 47,5 procenta. Stravování a ubytování zdražilo o 23,5 procenta a ubytovací služby o 21,2 procenta.

Náklady vlastnického bydlení [imputované nájemné] vzrostly o 20,1 procenta [v květnu +19,1 %]. To hlavně kvůli zdražení stavebních materiálů. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 19,3 procenta a ceny služeb o 13,9 procenta.

Inflace vystoupá k 20 procentům, tipují ekonomové

Ekonomové upozorňují, že meziroční inflace se v červnu opět vzdálila nejen cílové hodnotě České národní banky, ale i její prognóze.

„Centrální banka tedy bude opět stát před rozhodnutím, zda zvýší svoji základní úrokovou sazbu už na srpnovém zasedání,“ říká Petr Dufek.

Dle něj by to bylo „asi nasnadě“, protože inflační tlaky nepolevují a inflace může dle jeho názoru brzy dosáhnout 19 procent.

„ČNB může zvýšit sazby, nebo posílit korunu, ale především usilovně komunikovat, aby zlomila vysoká inflační očekávání firem i domácností,“ vyjmenovává možnosti ČNB.

Prezident Zeman tvrdě sepsul exguvernéra Jiřího Rusnoka

Dodejme, že například ekonomka Komerční banky [KB] Jana Steckerová tento týden odhadla inflaci v následujících měsících už i na úrovni 20 procent. Její tip dnes zpřesnil další z ekonomů KB Martin Gürtler.

„V červenci dojde k dalšímu a pravděpodobně skokovému růstu spotřebitelských cen. Podle již zveřejněných ceníků velkého počtu dodavatelů by totiž mělo dojít k výraznému zdražení elektřiny, plynu a tepla. Vlivem toho se meziroční inflace podle našeho odhadu přiblíží ke 20 procentům a poblíž této úrovně nejspíše setrvá až do konce roku,“ uvedl.

Jelikož ceny pro domácnosti zatím zahrnují jen zlomek vysokých velkoobchodních cen energií, lze dle něj očekávat jejich další zdražení na podzim nebo začátkem příštího roku. Naději na zmírnění tlaků na růst spotřebitelských cen naopak dle jeho názoru dává postupně chladnoucí poptávka.

„Vysoká inflace bude nadále vytvářet tlak na Českou národní banku, aby dále zvyšovala úrokové sazby. V případě, že by se tak nestalo, hrozí, že vyšší inflace bude přetrvávat po delší dobu,“ upřesnil Martin Gürtler.

Daniel Tácha

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here