Latinská Amerika boomuje, říká šéf Meddi Jiří Pecina

1068
Meddi
Jiří Pecina, šéf společnosti Meddi hub / Foto: Redakce FinTag.cz

„Češi mají v Latinské Americe velice dobré jméno. A atmosféra tam připomíná dobu, která tady byla na začátku 90. let, každý tam dnes chce něco dokázat,“ říká v podcastu FinTag.cz šéf softwarové společnosti Meddi hub Jiří Pecina.

„Mám velice negativní zkušenost s vnímáním Čechů v západní Evropě. Když už nás dobře umístí, tak v Londýně nás vnímají stále jen jako exoty z východní Evropy. To samé ve Francii. Snad jen v Německu je to o něco lepší,“ vysvětluje Jiří Pecina, proč svou telemedicínskou aplikaci Meddi začal na zahraničních trzích nabízet zprvu cíleně v zemích Latinské Ameriky.

Meddi hub uspěl se svou aplikací v Latinské Americe

Podle něj jsou trhy v Latinské Americe českým firmám velice otevřené. Tvrdí, že Češi tam mají dobré jméno. Navíc představa, že jsou to trhy, na nichž se točí hlavně kokain, je podle něj docela mylná.

„Až na pár výjimek jsou tamější města bezpečná. A když bych to srovnal s Českem, tak tam nevidíte žebráky. A i ty cyklostezky tam budují vedle silnic, a ne jako u nás, kdy se namalují cyklopruhy na už tak těsné silnice pro auta,“ vysvětluje v podcastu FinTag.cz.

I přesto už míří s aplikací Meddi do západní Evropy. To proto, že ji mají odzkoušenou a prezentují jednoznačné výsledky. Dveře ji nyní otevírá i prestižní mezinárodní ocenění za přínos technologií ve zdravotnictví SIISDET.

Česká medicínská aplikace Meddi získala cenu SIISDET

Meddi hub tak aplikaci nabídne v Německu, Francii, Španělsku a Itálii. Aktivní už je v Řecku, Maďarsku a na Slovensku. Jiří Pecina ale dodává, že po šesti letech práce na firmě nyní dává velký pozor, aby takzvaně “nepřepálil růst.” Aby na úkor kvality produktu neupřednostnil další expanzi.

„Ono je samozřejmě velice příjemné otevírat nové trhy. Jsou tam noví nadšení lidé, které všechno strašně baví. Za dobu, co podnikám, už ale také vím, že právě teď je ta správná chvíle se věnovat i těm lidem, s nimiž jsme už šest let, a kteří také vědí, že ne všechno je jen růžové,“ vysvětluje.

Meddi hub je softwarová firma v úzké spolupráci s lékaři

Jiří Pecina začal podnikat jako náctiletý. Se svou ženou Alenou vybudovali významnou síť autobazarů. Tu prodali v roce 2008 a odešli do USA, aby se po čase vrátili zpět do Česka. Jedním z důvodů byla horšící se bezpečnostní situace ve Spojených státech. K telemedicíně a společnosti Meddi hub je ale přivedla až osobní zkušenost s českým zdravotnictvím.

„Byl jsem v nemocnici na ORL se svým synem. Viděl jsem, co všechno je zapotřebí vyplnit, než půjde na operaci s mandlí. Kolik papírů jsme museli donést, jak je ten administrativní proces komplikovaný a vysilující. A tak jsem přemýšlel nad tím, proč moje tehdy šestiletá dcera může v pohodě posílat fotky z dovolené babičce, ale já nemohu poslat sestře všechny potřebné dokumenty dopředu před synovou operací,“ vzpomíná.

Telefon lékaři není žádná telemedicína, tvrdí pacienti

Následně se seznámil s tím, jak fungují IT technologie v českém zdravotnictví. A prý se zhrozil. Spolu se ženou se rázem pustili do vývoje telemedicínské aplikace Meddi. Pracovali na ní 3,5 roku. Radili se s předními odborníky v Česku, aby, když už chtěli aplikaci uvést do praxe, jim jiní “odborníci” řekli, že ji mají špatně nastavenou a musejí “začít znovu”. A to také udělali. Po šesti letech nepřetržitého vývoje nyní mají, jak říká, perfektní produkt.

„To ale neznamená, že jsme na konci. Vůbec největší vtip u vývoje softwaru zní, že už ´je to hotové´. Nikdy to není hotové,” vysvětluje v podcastu FinTag.cz.

Aplikace Meddi dnes s pomocí telefonu uživateli změří spolu se základními životními funkcemi jednoduché EKG, saturaci kyslíkem, krevní tlak i to, jakou má hladinu stresu. Během dvou, tří měsíců se přidá stanovení hemoglobinu v krvi a na přelomu roku okamžitou hladinu cukru. To vše bez jakýchkoli odběrů krve, pouze za pomoci fotopletysmografie – více níže v podcastu s Jiřím Pecinou na zdravotnickém serveru ZdraveZpravy.cz. A to je podle něj stále jen začátek.

Zdravotnictví potřebuje apizaci, říká Jiří Pecina

Firma už má na svém kontě i několik významných zakázek. Aplikaci Meddi používá společnost Veolia, Policie ČR, Visa, americká technologická společnost Citrix Systems, farmaceutická společnost Pfizer a mnoho dalších firem. K významným klientům patří Masarykův onkologický ústav v Brně a nově skupina zdravotnických zařízení Agel se svými cca třemi miliony klientů.

„Víte, Hospodářská komora ČR, Pfizer, Visa či Policie ČR, to jsou pro mě ty nejprestižnější zakázky. Ale vůbec nejdůležitější zakázka, kterou jsme ale kdy udělali, byla Veolia. Ta nám dala šanci dokázat, že Meddi funguje a firmám se zaplatí,“ říká Jiří Pecina s tím, že právě výsledky Meddi ve Veolii jsou hlavní argument při přesvědčování dalších firem, aby pořídily aplikaci Meddi svým zaměstnancům.

Český pracovní trh neexistuje, říká šéf Meddi

Aktuální ekonomické problémy jsou podle podnikatele Jiřího Peciny „návratem do normálu“. Firmy by podle jeho názoru měly vzít na vědomí, že situace na tuzemském trhu práce, který podle něj neexistuje, se jen tak nezlepší. Kvůli stárnutí populace v Česku i v dalších vyspělých zemích lidí významně nepřibyde.

„Například u IT vývojářů jsme narazili na strop. Platíme jim až 7,5 tisíce korun za den. A stejně vývojáři nejsou. Pokud by jakýkoli mobilní vývojář na React, který je skutečně dobrý, chtěl pracovat v Meddi, má u nás dveře otevřené,“ říká.

Meddi je podle něj dobře rozjetá firma. Loni činil její obrat 90 milionů korun. Obdobné to bude i letos. To je podle slov Jiřího Peciny na firmu, která proráží v novém telemedicínském oboru, fantastický výsledek. Zvlášť, když hlavní cíl firmy stále není zisk, ale bezchybný produkt. To je podle něj základ každého podnikání, ostatní pak „přijde samo“.

Vyjadřuje se i ke zdejší podnikatelské kultuře. V podcastu FinTag.cz říká, že si cení firem, které uspěly přirozenou cestou. To znamená, že si svůj úspěch “vydřely”. Za příklad dává online obchod Rohlik.cz, lékárny Dr.Max nebo skupinu Agel.

„To jsou firmy, které rostly dlouho. Naučily se ten svůj byznys a pak expandovaly. My se snažíme o to samé. De facto to jen kopírujeme,“ vysvětluje.

Už i telemedicína náleží mezi zaměstnanecké benefity  

Podle něj „nepřepálení růstu“ platí dvojnásob v oblasti IT a startupů. Upozorňuje, že mnoho z telemedicínských startupů, které vyrostly v době covidu na předpokladu, že do budoucna poznají “jen růst“, čeká tvrdá srážka s realitou. A v podcastu FinTag.cz se vyjadřuje dokonce i k obecné kultuře podnikání v Česku.

„Absolutně nerozumím tomu, jak někdo může mít továrnu, jezdit v Porsche nebo ve Ferrari a dávat lidem základní mzdu, to nikdy nepochopím. Myslím si, že základní mzda by měla být tak vysoká, aby lidem umožnila v pohodě žít a vychovávat svoje děti,“ uzavírá.

Daniel Tácha

1 komentář

  1. “Když už nás dobře umístí, tak v Londýně nás vnímají stále jen jako exoty z východní Evropy. To samé ve Francii. Snad jen v Německu je to o něco lepší.“ Je to naprostá pravda o jejich vnímání. Ale je to navíc i obecně tak. Proto, když zavedli na Rusko sankce a to začalo prodávat ropu mimo Evropu, tak to do značné míry účinek sankcí rušilo A tito politici objížděli Asii, Afriku a přemlouvali místní politiky, aby ruskou ropu nenakupovali. Dostalo se jim pokývání hlavami, úsměvů, ale skutek utek. A hádejte proč? Ovšem lákadlo peněz, jak nám to naše média prezentovala, v tom hrálo roli tak maximálně padesát procent.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here