Čínské firmy využívají GDR na burze v SIX Curychu

297
cinske_firmy
Foto: SIX Swiss Exchange

První čtyři čínské firmy upsaly své akcie prostřednictvím depozitních stvrzenek na trhu SIX švýcarské burzy. To čínským firmám umožňují čínské úřady. Pro mnohé z čínských firem je to aktuálně jednodušší než IPO doma či v USA.  

Čínské firmy GEM, Gotion High-tech, Keda Industrial Group a Ningbo Shanshan umístily na trh SIX Swiss Exchange takzvané globální depozitní stvrzenky [GDR, více níže] v celkové hodnotě 1,5 miliardy dolarů [cca 36 mld. Kč]. Umožňuje jim to nový program, který propojuje burzu v Curychu s burzami v Šanghaji a Šen-čenu. Všechny čtyři firmy působí v odvětví nových forem energetických zdrojů nebo ve zpracovatelském sektoru.

Úpis cenných papírů ve Švýcarsku čínským firmám schvalují čínské úřady. Ty podle zástupců společnosti Baker McKenzie, která v této věci poskytuje čínským firmám poradenství, žádosti schvalují velice rychle.

„Vydání nových akcií úřady schválily za pár týdnů,“ potvrdil partner společnosti Baker McKenzie Wang Chang televizi CNBC.

Zároveň poznamenal, že schvalovací proces k emisím dalších akcií by mohl zabrat měsíce, možná ale až půl roku. A to přesto, že firmy z Číny nyní mohou využít nového propojení akciových trhů obou zemí, které funguje od konce července.

V Číně při vstupu na burzu platí tvrdá regulace

Čínská komise pro regulaci akciových trhů [CSRC] na žádost o komentář bezprostředně nereagovala. Nejnovější emise akcií nejsou primárními veřejnými nabídkami [IPO]. Ale odrážejí novou možnost přístupu k novému kapitálu, kterou teď mají čínské firmy registrované v kontinentální Číně na hlavních burzách v Šanghaji a Šen-čenu.

Zpráva poradenské společnosti EY uvádí, že k datu 14. června se ke vstupu na burzu v kontinentální Číně a Hongkongu chystalo více než 920 firem. To byla proti stavu z března pouze nepatrná změna. Čínské podniky totiž čekají na vyjasnění pravidel ohledně zrychlení procesu primárních veřejných nabídek. Ty, které mohou, už začaly dle CNBC spolupráce se Švýcarskem využívat.

Přístup čínských firem na zahraniční kapitálové trhy je v Číně pod pečlivým dohledem. Kontrola platí už od roku 2020, kdy regulační úřady na poslední chvíli zastavily plánovanou primární veřejnou nabídku akcií společnosti Ant Group. Loni v létě úřady tvrdě zakročily proti alternativní taxislužbě Didi. Ta v té době vstoupila na akciovou burzu v New Yorku.

Čína pokračuje v politice nulové tolerance

Nová regulace ohledně soukromí uživatelů a národní bezpečnosti v Číně zpřísnila požadavky na primární emise akcií čínských firem v zahraničí. Potenciální neúspěch při snaze dosáhnout dohody se Spojenými státy na podmínkách auditu značí hrozbu, že mnoho čínských firem bude nuceno odejít z akciové burzy v New Yorku.

Jít na švýcarskou burzu je pro čínské firmy jednodušší

Firmy, které chtějí uvést své akcie na burzách v kontinentální Číně a Hongkongu, musejí často splňovat přísnější podmínky než na americkém trhu, poznamenala CNBC.

Wang ze společnosti Baker McKenzie uvedl, že klient, který zvažoval IPO na burze v Hongkongu, dal přednost emisi GDR ve Švýcarsku. O vstup na burzu v Hongkongu chce usilovat později.

GDR [Global Depository Receipt] fungují tak, že část akcií domácí akciové společnosti ze země A je skoupena zahraniční bankou ze země B. Banka naproti těmto akciím vydá cenné papíry označené jako GDR. GDR se následně mohou obchodovat na trhu země B. To umožňuje obchod s akciemi původní společnosti na zahraničím trhu, aniž by bylo nutné absolvovat často náročnou administrativu.

„Existují i další čínské firmy, které plánují GDR totéž, ale zatím to neoznámily,“ upozornil partner společnosti Baker McKenzie Wang Chang.

O propojení čínských burz se švýcarskou se začalo mluvit začátkem letošního roku. Od té doby dle Wanga vyjádřilo zájem nabídnout akcie ve Švýcarsku nejméně 13 čínských veřejně obchodovaných firem.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here