Kliniky EUC vydaly novou várku dluhopisů

831
euc
Foto: Skupina EUC

Skupina EUC vyzvala majitele svých dluhopisů z roku 2017 k výměně za nové. Zároveň navýšila objem svých vydaných dluhopisů o sto milionů korun. Celková hodnota dluhopisů skupiny tak dosáhla 1,5 miliardy korun.

Skupina EUC je podle svého vyjádření jediný subjekt z oblasti zdravotnictví aktivní na dluhopisovém trhu. Vůbec poprvé ve své historii vydala dluhopisy za 1,4 miliardy korun v roce 2017. Jde přitom o dluhopisy [EUC VAR/22], jež jsou obchodovány na Burze cenných papírů Praha [BCPP] a v systému RM-Systém. Odpadá tak u nich riziko mimoburzovně obchodovaných korporátních dluhopisů, kdy v případě krachu emitenta investor nemusí ze své investice získat zpět ani korunu.

Podle mluvčí skupiny Evy Pánové skupina nejenže vyzvala investory k výměně dluhopisů za nové, ale zároveň navýšila i objem svých dluhopisů.

„Vlivem vysoké poptávky ze strany investorů se následně skupina rozhodla pro navýšení celkové hodnoty emitovaných dluhopisů o 100 milionů na 1,5 miliardy korun. Společnost tak dokázala úspěšně splnit svůj cíl aktivního řízení závazků,“ uvedla mluvčí.

Nově vydané dluhopisy nakoupily hlavně banky

Podle finančního ředitele zdravotnické skupiny EUC a člena představenstva EUC Milana Zapletala novou emisi dluhopisů nakoupily z 52 procent banky, 39 procent připadlo na jejich klienty a zbylých devět procent připadlo na institucionální investory. To jsou například podílové nebo penzijní fondy, pojišťovny, apod.

„Stejně jako před pěti lety byly nové dluhopisy upsány s dvouprocentní marží. To potvrzuje jejich dlouhodobě nízkou rizikovost,“ uvedl generální ředitel zdravotnické skupiny EUC Václav Vachta.

Madar: Jednodenní operativa je výhodná pro obě strany

„Stejně jako před pěti lety byly nové dluhopisy upsány s 2% marží, což potvrzuje jejich dlouhodobě nízkou rizikovost,“ uvedl Vachta.

Podle něj zájem o dluhopisy EUC ze strany investorů firmu potěšil, zvlášť za současné nejisté ekonomické situace a výkyvech na finančních trzích.

„Vnímáme, že nás trh ocenil jako stabilní a perspektivní společnost. Považujeme to za skvělý výsledek,“ řekl Vachta s odkazem na informace pro investory na stránkách firmy.

EUC je jednička v ambulantní péči

Skupina EUC je největší síťový poskytovatel ambulantní péče v Česku. Soustředí se na prémiovou péči, mamoscreening a lékařskou péči pro zaměstnavatele. Ročně obslouží cca 1,3 milionu pacientů. Provozuje 25 zdravotnických zařízení v Česku. Do portfolia skupiny patří dále 13 mamocenter, 24 lékáren a jedenáct laboratoří. Zaměstnává 2 300 zdravotníků. Obrat zdravotnické skupiny EUC v roce 2021 dosáhl 4,6 miliardy korun.

EUC, vlastnická struktura

[Zdroj: EUC]

Skupinu vybudoval Jan Blaško. Dalším významným vlastníkem je Jan Schiesser. Ten v minulosti působil například jako předseda představenstva holdingu KKCG Finance [skupina miliardáře Karla Komárka, pozn. red.], jehož součástí byla finanční skupina Atlantik. Tu letos koupila společnost J&T Finance. Vlastníkem skupiny EUC je investiční fond Tuffieh Funds Sicav plc se sídlem na Maltě. Od roku 2011 do roku 2021 skupina do svých zdravotnických zařízení investovala přes 1,1 miliardy korun. Většina peněz šla na modernizaci přístrojů, vzdělávání zaměstnanců a elektronizaci systémů a služeb.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here