XTB zvedla zisk v I. kvartále o více než 623 procent

643
xtb
Foto: Redakce FinTag.cz

Polská brokerská společnost XTB, která působí i v Česku, dosáhla v prvním pololetí letošního roku čistého zisku ve výši 103,4 milionu eur [cca 2,5 mld. Kč]. Meziroční růst jejího zisku činil 623,2 procenta.

Výsledek o 56,5 procenta překonal rekordní první pololetí roku 2020. Zisk XTB tehdy dosáhl 61,1 milionu eur [cca 1,52 mld. Kč]. Masivní nárůst zástupci firmy vysvětlují vysokou volatilitou na finančních a komoditních trzích a rostoucím počtem zákazníků. Oba dva faktory se vzájemně podporují. Vysoká volatilita na finančních trzích na ně přivádí nové investory se zájmem o spekulativní obchody.

„Neustále opakujeme, že základem naší strategie je budovat zákaznickou základnu a poskytovat našim zákazníkům technologie a služby nejvyšší kvality. Systematické rozšiřování zákaznické základny znamená, že zaznamenáváme nárůst počtu transakcí, a tím i nárůst příjmů,” uvedl generální ředitel XTB Omar Arnaout.

Bližší informace o růstu společnosti poskytl v nedávném podcastu FinTag.cz obchodní ředitel XTB v Česku Vladimír Holovka: „Začalo to už za covidu, kdy přední stránky novin neplnily pouze informace o covidu, ale i o propadech finančních trhů, například z důvodu narušení dodavatelsko-odběratelských řetězců. Do investování už tehdy ´naskákalo´ mnoho nováčků.“

Budeme rádi, když efekt inflace zmírníme, říká Vladimír Holovka

I ti, kteří v té době zůstali k investování neteční, k němu podle něj přivedla rychle rostoucí inflace. Zatímco první „covidovou skupinu“ k investování podle Holovky přivedly atraktivní investiční příležitosti, následující skupinu k němu přiměla inflace a snaha ochránit úspory.

Ústup zájmu o nákup nemovitostí

Ani tím podle něj zájem o investování ale nekončí. To proto, že se nyní významně změnily poměry pro něj v Česku hlavního konkurenta, kterým jsou reálné investice do nemovitostí.

Červen býval pro hypotéky silný měsíc. To už ale neplatí

XTB přitom nenabízí jen vysoce rizikové krátkodobé obchodování, ale dlouhodobé investice do akcií a ETF. Na českém trhu si za službu neúčtuje žádné poplatky.

„Tuto službu dotujeme ze zisků, které utržíme u spekulativních obchodů. Touto nabídkou rozšiřujeme počet našich klientů. Přičemž někteří z nich pak i sami přijdou na aktivnější formy obchodování. Byť nemusejí a je to čistě na jejich rozhodnutí,“ vysvětlil Holovka.

Touto politikou XTB podle něj přímo neubírá klienty podílovým fondům. To proto, že lidí, kteří investují, ale o samotné investování se nezajímají, je stále dost.

„Navíc podílové fondy mají, stejně jako my, teď dobré časy. I ony zaznamenaly velký příliv investic do svých portfolií. Takže je to asi tolik nepálí. Přesto si myslím, že už i lidé v podílových fondech si uvědomují, že nastává éra ultralevného investování,“ říká.

Růst počtu klientů XTB je úctyhodný

Ve druhém čtvrtletí 2022 získalo XTB na 45,7 tisíce nových klientů. Což v kombinaci s 55,3 tisíci nových klientů v prvním čtvrtletí představuje v součtu přes 101 tisíc nových klientů ke konci června.

„V obou čtvrtletích společnost splnila svůj závazek získat v průměru alespoň 40 tisíc nových klientů čtvrtletně. Ve druhém čtvrtletí 2022 celkový počet klientů překročil půl milionu a na konci června dosáhl 525,3 tisíce,” říká šéf marketingu XTB ČR Michael Kopta.

Analytici XTB uspěli v žebříčku FX Forecast Bloomberg

Zdůrazňuje zejména nárůst průměrného počtu aktivních klientů. V prvním pololetí dosáhl 149,8 tisíc ve srovnání se 105,0 tisíc v prvním pololetí předchozího roku a 112,0 v průměru během celého roku 2021. To se podle něj projevilo v nárůstu objemu obchodování s CFD instrumenty vyjádřeného v lotech. V prvním pololetí XTB zrealizovala 3,05 milionu transakcí ve srovnání s 1,99 milionu ve stejném období roku 2021 [+53,6 %]. Hodnota čistých vkladů klientů se rovněž zvýšila z 354,4 milionu eur [cca 8,715 mld. Kč] v prvním pololetí roku 2021 na 416,5 mil. eur [10,242 mld. Kč] v prvním pololetí roku 2022 [+17,5 %].

Zájem o obchody na CFD na indexy zesílil

Pokud jde o příjmy XTB z hlediska tříd instrumentů zodpovědných za jejich tvorbu, v prvním pololetí roku 2022 byly nejziskovější CFD na indexy. Jejich podíl ve struktuře příjmů z finančních instrumentů dosáhl 48,9 procenta. Je to důsledek vysoké ziskovosti CFD založených na americkém indexu US100, německém akciovém indexu DAX [DE30] nebo americkém indexu US500.

Druhou nejziskovější třídou aktiv byly CFD na komodity. Jejich podíl ve struktuře výnosů v prvním pololetí roku 2022 činil 34,8 procenta. Nejziskovějšími instrumenty v této třídě byly CFD založené na kotacích energetických zdrojů – zemního plynu a ropy – svůj podíl mělo také zlato. Příjmy z CFD na Forex tvořily 13,4 procenta všech příjmů. Přičemž nejziskovější finanční instrumenty v této třídě byly instrumenty založené na měnovém páru EUR/USD.

Ambasador XTB Jiří Procházka je novým šampionem UFC

Nejen volatilita na finančních trzích přivádí k XTB nové klienty. Podstatnou roli hraje marketing. Nejenže výdaje společnosti do marketingových aktivit rostou, ale firma letos angažovala jako svou mediální tvář jednoho z nejlepších bojovníků MMA současnosti Jiřího Procházku. Ten se jí “odvděčil” tím, že se vzápětí [12.6.] stal novým světovým šampionem v polotěžké váze.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here