Lovochemii z Agrofertu vzrostl zisk o 1 225 procent

412
Lovochemie
Foto: Martin Ševčík / Lovochemie, a.s. /

Největšímu výrobci hnojiv Lovochemii z holdingu Agrofert loni meziročně vzrostl zisk o 1 225 procent na 424 milionů korun. Tržby z prodeje výrobků a služeb společnosti vzrostly o 91 procent na 11,17 miliardy korun.

Objem prodaných hnojiv společnosti loni meziročně klesl o 13,3 procenta na 758 100 tun. Vyplývá to z výroční zprávy uložené ve Sbírce listin. Podle společnosti loni rostly ceny hnojiv hlavně kvůli zdražování energií a surovin.

Čistý obrat Lovochemie vzrostl o více než 81 procent na 12,22 miliardy korun. Společnost uvedla, že na českém trhu prodá téměř 53 procent své produkce, zbytek směřuje do zahraničí, hlavně do Německa. Z objemu prodaných hnojiv největší podíl tvoří ledková hnojiva, kterých firma loni prodala 405 000 tun.

Oborové svazy a podniky loni uváděly, že hnojiva zdražovala v řádu stovek procent v meziročním srovnání. Spolu s růstem cen energií, pohonných hmot a dalších nákladů se to promítalo do cen zemědělské produkce a následně spotřebitelských cen potravin. Společnost předpokládá, že ceny hnojiv letos o něco klesnou.

Raketový růst cen hnojiv

Podle zástupců Lovochemie vstupní náklady začaly růst již v roce 2021. Tehdy už ale uzavřela smlouvy na odbyt produktů za prodejní ceny výrazně nižší, než byly rostoucí výrobní náklady. V prosinci 2021 a poté loni v lednu omezil výrobce produkci, podobně jako další firmy v Evropě.

„U výrobců minerálních hnojiv tvoří plyn zhruba 90 procent variabilních nákladů na produkci,“ uvedl loni mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Agrární komora ČR loni v dubnu uvedla, že ceny hnojiv stouply až o 300 procent. Na trhu jich byl nedostatek a zdražení se týkalo všech druhů hnojiv. Zemědělský svaz ČR loni v květnu uvedl, že například cena tuny ledku vzrostla na 18 500 korun, zatímco v roce 2021 ji podniky kupovaly za 4 450 korun. Předseda Zemědělského družstva Mladotice Tomáš Polcar z Plzeňského kraje letos řekl, že za hnojiva platil podnik trojnásobné až čtyřnásobné ceny oproti roku 2021.

OSN varuje před hladomory. Důvodem jsou hnojiva

Podle Svazu se loňský růst nákladů mimo jiné promítne do letošního zisku celého sektoru. Předseda Martin Pýcha již dříve uvedl, že loni firmy nakupovaly kromě hnojiv také například osiva a další vstupy za ceny, které ovlivní jejich letošní hospodaření. Ceny zemědělských komodit loni hlavně od začátku války na Ukrajině výrazně rostly, letos již klesají na úroveň předchozích let.

Nejen Lovochemie, ale i Agrofert loni násobil zisk

Lovochemie v roce 2022 měla v průměru 654 zaměstnanců. Holding Agrofert loni více než zdvojnásobil zisk na 12,97 miliardy korun. Zisk vzrostl o 124 procent oproti 5,8 miliardy korun v roce 2021. Tržby skupiny vzrostly o 33 procent na 245 miliard korun. Do února 2017 vlastnil koncern někdejší ministr financí a bývalý premiér Andrej Babiš [ANO]. Ten ale kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

Buďte jako Andrej Babiš, využijte svěřenské fondy

Předseda představenstva holdingu Zbyněk Průša k loňským výsledků celé skupiny uvedl, že hlavním tahounem růstu byly chemické továrny v zahraničí. V Česku do skupiny patří chemičky Deza, Fatra, Synthesia nebo Precheza. Do skupiny patří například i GreenChem Holding sídlící v Nizozemsku nebo Duslo se sídlem na Slovensku.

–ČTK/RED–

3 KOMENTÁŘE

  1. Andyho už dávno nesnáším. Biznis mu ale jde maximálně. Daně platí v ČR, zaměstnává lidi a také za ně platí doma. Aspoň bude mít Afroameričanová za co nakupovat svoje válečné hračky !!

  2. Člínek je ukázkou, jak demagogií zakrýt zlodějnu Agrofertu. Agrofertu největšímu várobci hnojiv v ČR výrazně vzrostly zisky a při tom snížil výrobu hnojiv a mnohonásobně zvýšil jejich cenu. Hnojiva jsou základem pro výrobu plodin pro potravinářský průmysl. Proto výrazně vzrostyl ceny potravin. Tedy za výrazné zvýšení cen potravin je na prvním místě odpovědný Babiš, kterému to přináší velké zisky. Ovšem obviňuje z toho vládu premiera Fialy. To je pravá demagogie slovenského ex komunisty, podvodníka a lháře Babiše. Viz níže vybrané části ze článku.
    “Největšímu výrobci hnojiv Lovochemii z holdingu Agrofert loni meziročně vzrostl zisk o 1 225 procent na 424 milionů korun. Tržby z prodeje výrobků a služeb společnosti vzrostly o 91 procent na 11,17 miliardy korun.Objem prodaných hnojiv společnosti loni meziročně klesl o 13,3 procenta na 758 100 tun. Podle společnosti loni rostly ceny hnojiv hlavně kvůli zdražování energií a surovin. Z objemu prodaných hnojiv největší podíl tvoří ledková hnojiva, kterých firma loni prodala 405 000 tun. Na českém trhu prodá téměř 53 procent své produkce.Spolu s růstem cen energií, pohonných hmot a dalších nákladů se to promítalo do cen zemědělské produkce a následně spotřebitelských cen potravin. Raketový růst cen hnojiv.Tomáš Polcar z Plzeňského kraje letos řekl, že za hnojiva platil podnik trojnásobné až čtyřnásobné ceny oproti roku 2021.”

  3. Věc je třeba vidět v její „celé kráse“. Lidská společnost ve všech svých oblastech je za normálních okolností ve stavu křehké rovnováhy. Například zaměstnanec by v ideálním případě rád viděl, že je placen jen za to, že vůbec existuje, na tož, aby něco musel dělat. Podnikatel zase tak, aby mu zaměstnanec chodil pracovat zadarmo a vše co utrží by si mohl rovnou strčit do kapsy pro osobní potřebu. Tento princip se promítá do všech činností ve společnosti. Proto se to za nerušeného stavu ekonomiky ustálí tak, že zaměstnanec musí dost pilně pracovat a podnikatel občas ani nic nevydělá a někteří i zkracují. Když se však do rovnovážného stavu ekonomického tak zvaně hodí vidle a křehká rovnováha se politickými zásahy například v energetice poruší, tak se vždy následně někdo nabalí a někdo utře nos. Není pak v lidských silách tomu zabránit. A situace se opět samovolně snaží do rovnováhy dostat. Lidé začnou šetřit, firmy přichází o obrat a lidé například inflací o úspory. Jediné řešení je vyvarovat se toho. Tedy každému politikovi, který začne zásadním způsobem do hospodářství vrtat, politicky (u voleb) ty ruky doslova urazit. Jiné obrany proti takovým jevům, o jakém se v článku píše, než o řádný a nerušený chod hospodářství starostlivě pečovat, prostě není.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here