V letošním prvním pololetí ubylo podnikatelů i firem

208
podnikatelu
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

V letošním prvním pololetí v Česku ukončilo činnost 245 635 podnikajících fyzických osob. Živnost naopak zahájilo 37 409 podnikatelů. Ve stejném období pak činnost ukončilo 7 962 firem. To je o 13 procent více než loni.

Za prvních šest měsíců letošního roku vzniklo v České republice celkem 15 148 obchodních společností, to je meziročně o dvě procenta více. Vyplývá to z aktuálních dat společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

„Zatímco společností vzniklo téměř srovnatelně s minulým rokem, zaniklo jich bezmála o tisícovku více. I tak ale celkový počet společností v Česku stále roste, v prvním půlroce to bylo tempem 19 nových společností na deset zaniklých,“ uvedla analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Tento poměr se podle ní v posledních letech snižuje. Ještě v prvním pololetí loňského roku připadalo na 10 zaniklých firem 21 nových a v roce 2021 dokonce dvaadvacet společností. Aktuálně je v České republice zaregistrováno 576 tisíc firem. Přičemž více než čtvrtina jich je mladší šesti let a 35 procent jich působí na trhu 16 a více let.

Výrazně přibývá firem na Vysočině

Nejrychleji počet nových firem rostl na Vysočině, kde v prvním pololetí připadlo 38 nových společností na 10 zaniklých. Rychlý nárůst je znatelný také ve Zlínském a Pardubickém kraji. Tam letos vzniklo 3krát více firem než jich zaniklo. Jen velmi pomalu roste počet nových firem v Karlovarském kraji.

Během prvního pololetí vzniklo nejvíce společností v odvětví obchodu, v odvětví nakládání s nemovitostmi a ve zpracovatelském průmyslu. Nejvíce firem zaniklo rovněž v odvětví obchodu a v odvětví nakládání s nemovitostmi. Nejrychleji přibývá obchodních společností v sektoru ostatní činnosti, kde v prvním pololetí připadalo 52 nových na deset zaniklých firem.

Důvěra v ekonomiku roste. Rostou ale i počty zaniklých firem  

K úbytku došlo v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví, kde na deset zaniklých připadlo pouze sedm nových firem. Obdobná situace panuje v odvětví obchodu a těžby a dobývání, kde šlo o devět nových firem na deset zaniklých.

Úbytek fyzických osob podnikatelů [FOP]

„V prvním pololetí letos docházelo k očišťování podnikání od neaktivních FOP, kteří svou činnost ukončili, aby se vyhnuli povinnému zřízení datových schránek. Červen ukázal, že vlna hromadného opouštění podnikání opadá a vracíme se k počtům zaniklých v řádu jednotek tisíc,“ říká ke statistice za první pololetí Věra Kameníčková.

Nejvíce lidí od začátku roku vstoupilo do podnikání v Praze, v Ústeckém a Jihomoravském kraji. Nejvíce osob ukončilo podnikání v Ústeckém kraji, v Praze a Jihomoravském kraji.

Téměř polovina, konkrétně 49 procent všech začínajících podnikatelů se v prvním pololetí řadila do věkové skupiny 18 až 30 let. Dalších 28 procent náležela do skupiny 31 až 40 let. Věková skupina 61 a více let je pak v celé struktuře zastoupena pouze jedním procentem. Avšak na počtu zaniklých firem se podílela 60 procenty. Podnikatelé v nejmladší věkové kategorii naopak pouhými dvěma procenty. Celkově v Česku úřady aktuálně registrují dva miliony fyzických osob podnikatelů. Dvě třetiny z nich jsou muži a jedna třetina ženy.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here