Schodek státního rozpočtu v říjnu neklesl. Zvýšil se o 30 mld. Kč

1076
schodek
Ministr financí Zbyněk Stanjura [vlevo] informoval 5.10. prezidenta ČR Petra Pavla [vpravo] o vývoji státního rozpočtu letos i parametrech rozpočtu vládou schváleného pro příští rok. / Foto: MF ČR

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci října deficitem 210,7 miliardy korun. To značí oproti září vyšší schodek o 30 miliard korun. Jde o první prohloubení schodku po sérii jeho snižování po dobu čtyř měsíců za sebou.

Vyplývá to z dat Ministerstva financí ČR [MF ČR]. Aktuální výše schodku se tak přiblížila hodnotě z letošního července, kdy schodek státního rozpočtu dosahoval 214 miliard korun. Přičemž šlo o jeho druhý pokles za sebou.

„Průběžné plnění rozpočtu za deset měsíců lze hodnotit příznivě. Provozní výdaje státu jsou na 70 procentech celoročního plánu. Zcela jistě zde za celý rok ušetříme více než deset miliard korun,“ okomentoval aktuální výsledky ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Stále tak věří, že vláda Petra Fialy [ODS] udrží letos plánovaný schodek státního rozpočtu na hranici schválených 295 miliard korun. Příjem si slibuje hlavně z vysokého výběru daní z příjmů a průběžných úsporných opatření.

Po očištění o příjmy a výdaje na projekty z Evropské unie a finančních mechanismů činil letos v říjnu schodek 237,2 miliardy korun. Letos v září přitom činil 214,6 miliardy korun. Rozdíl činí 22,6 miliardy korun.

„Dosavadní plnění letošního státního rozpočtu podle nás naznačuje, že schválený deficit ve výši 295 miliard korun by mohl být splněn,” uvedl analytik Komerční banky Jaromír Gec.

Vysoké inkaso daně z příjmů

Podle MF ČR k meziročnímu zlepšení salda o 76 miliard korun výrazně přispěly v průběhu předchozích měsíců příjmy z Evropské unie, především z Národního plánu obnovy. Dále to bylo zapojení výnosů z majetkové účasti státu v akciové společnosti ČEZ a vysoké inkaso daně z příjmů právnických osob. Které posílily i výnosy mimořádného a dočasného zdanění zejména energetických firem.

Saldo státního rozpočtu za leden až říjen 2023

[Zdroj: MF ČR]

„Inkaso daně z příjmů právnických osob už překročilo celoroční plán. Příznivě se vyvíjí také výběr daně z příjmu fyzických osob a čerpání prostředků z Evropské unie. Tyto příjmy více než vyvažují mírně slabší inkaso spotřebních daní a DPH ovlivněné nižší spotřebou domácností,“ vysvětlil Zbyněk Stanjura.

Příjmy státního rozpočtu dosáhly na konci října růstu 21,6 % [+280,8 mld. Kč]:

  • Daň z příjmů fyzických osob placené plátci: meziročně +19,9 %, +14,8 mld. Kč
  • Inkaso daně z příjmů právnických osob: meziročně +39,6 %, +47,4 mld. Kč
  • Daň z příjmů fyzických osob placené poplatníky: +3,9 %, +0,3 mld. Kč
  • Inkaso daně z neočekávaných zisků: prozatím +25,8 mld. Kč
  • Daň z přidané hodnoty: +3,9 %, +11,1 mld. Kč
  • Inkaso spotřebních daní: -3,7 %, -4,8 mld. Kč

Ministr se vyjádřil k dalšímu plnění státního rozpočtu: „Oproti minulým rokům rozpočet pozitivně ovlivní ještě prosincová záloha na daň z neočekávaných zisků. Konečný výsledek deficitu bude záležet také na dočerpání výdajů investičního i neinvestičního charakteru z končícího období spolufinancování projektů EU 2014-2020.”

Výdaje státního rozpočtu

Celkové výdaje meziročně vzrostly o 204,8 miliardy korun [+12,9 %]. Tempo akceleruje zejména vývoj běžných výdajů [+12,3 %, +178,9 mld. Kč]. Zvýšily se i kapitálové výdaje [+20,1 %, +25,9 mld. Kč] především na strategické nákupy Ministerstva obrany ČR. Roli hrají i transfery Státnímu fondu životního prostředí ČR na program Nová zelená úsporám a podpora investičních záměrů územních rozpočtů.

  • Na objemově nejvýznamnějších sociálních dávkách [+13,7 %, +87,2 mld. Kč] se nejvíce podílely výplaty důchodů [+17,3 %, +84,2 mld. Kč].

Z ostatních dávek se nejvíce zvýšil příspěvek na bydlení [+8,2 mld. Kč]. Rostl i výsluhový příspěvek [+1,2 mld. Kč] a příspěvek na mobilitu [+1,0 mld. Kč]. Výrazněji vzrostly běžné transfery podnikatelům [+72,5 %, +48,8 mld. Kč] ovlivněné kompenzacemi za dodávku elektřiny a plynu z důvodu zastropování jejich cen [48,2 mld. Kč].

„Celková mimořádná pomoc s vysokými cenami energií ve výši 68,2 miliardy korun se hradila nejen z rozpočtu letošního roku, ale i z nároků z nespotřebovaných výdajů minulého roku [28,8 mld. Kč],“ uvedlo v této souvislosti MF ČR.

  • Transfery územ. rozpočtům meziročně vzrostly o 26,4 mld. Kč [+13,2 %].
  • Obsluha státního dluhu dosáhla objemu 54,6 mld. Kč [+14,2 mld. Kč].

Kapitálové výdaje [+20,1 %, +25,9 mld. Kč] navýšily nejvíce investiční nákupy a související výdaje [+9,5 mld. Kč]. Za jejich růstem stálo hlavně Ministerstvo obrany ČR [+6,7 mld. Kč] s nákupem pásových bojových vozidel pěchoty [4,5 mld. Kč] a další armádní techniky, píše MF ČR.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Já si myslím, že by pomohlo, pokud by se přidalo na platech zaměstnanců placených státem. Je jich pouze přes jeden milion a přidávalo se jim v poslední době pouze dvakrát ročně. Například policisté mají za minulý rok průměrný plat pouze cca 52 000 Kč. Navíc do lázní, které mají na 14 dní v roce zadarmo se vším všudy a které jim my platíme, mohou jezdit pouze jednou ročně. Přitom svojí práci odvádějí luxusně. V České republice není korupce ani klientelismus. Navíc do tzv. renty nohou jít až ve 35 letech jejich věku, kdežto mi ze soukromé sféry půjdeme na odpočinek už v 67 letech.

  2. Schodek se neustále zvyšuje … jenže se zároveň zvyšuje i výběr daní o deseti mld. To se nikde neprojevilo, poslalo se přes 100 mld na UA, proč, důvod ? Podpora 650 000 ekonomických ukrošů co si přijelo na welnes, taky něco stojí … Takže 5demoliční četa lže a lže, okrádá pracující národ, děti, důchodce … Chytřejší z jiných států těmto mopslíkům EU poplácají po ramenou a ti radostí zaštěkají jak dogmatická EU nakáže … Někdy i více, aby se zavděčili páníčkům …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here