S případným doplatkem 19 mld. Kč na důchody MPSV nepočítá

130091
duchodu
Pokud hnutí ANO uspěje se svou stížností na poníženou valorizaci penzí u Ústavního soudu, bude muset penzistům resort ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky doplatit až 20 miliard korun. / Foto MPSV ČR

Pokud Ústavní soud vyhoví stížnosti hnutí ANO na omezení červnové valorizace důchodů a zruší ho, bude muset ministerstvo práce na důchody doplatit kolem 19 miliard korun. S částkou v rozpočtu ale nepočítá a ani neví, kde by ji vzalo.

O případném doplacení ponížené valorizace důchodů od června 2023 diskutovali [1.11.] poslanci sněmovního Výboru pro sociální politiku. Projednával se i rozpočet Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] na rok 2024.

Člen sněmovního výboru  a stínový ministr práce a sociálních věcí opozičního hnutí ANO Aleš Juchelka se vedení ministerstva práce zeptal, zda v rozpočtu kalkuluje i případný doplatek na krácené penze, pokud Ústavní soud [ÚS] vyhoví návrhu hnutí ANO na zrušení tohoto zákonného ustanovení.

„Pokud dá Ústavní soud opozici za pravdu, odkud se ty peníze případně vezmou, půjdou ze schodku státního rozpočtu…?,“ ptal se vedení MPSV Juchelka.

Vrchní ředitel Sekce ekonomické a provozní MPSV Stanislav Klik opozičního politika ubezpečil, že v případě, že ÚS zákonné ustanovení o úpravě valorizace důchodů od letošního června zruší, resort jeho rozhodnutí akceptuje.

„Bude-li potřeba, postavíme se k tomu, důchody vyplácet budeme i nadále,“ uvedl.

I když nyní v rozpočtu podle něj MPSV nepočítá s touto částkou, která se pohybuje kolem 19 až 20 miliard korun. Řekl: „Je to částka, těch 19 miliard, kterou nejsme schopni nyní někde vyčarovat.“

S případným doplatkem na důchody MPSV nepočítá

Částky pro jednotlivé kapitoly rozpočtu pro příští rok se schvalují podle pravidel, jasných a známých. To znamená již schválených faktů, upozornil ředitel Klik. Tedy se v rozpočtu počítá s tím, co již prošlo legislativním procesem. V současném návrhu rozpočtu pro příští rok tak není žádná položka, která by tuto případnou částku kryla.

„A pokud se to stane, postavíme se k tomu s ministerstvem financí. A vyřešíme to s ministerstvem financí,“ vysvětlil.

Rozhodně se mezi Poříčním právem a Letenskou, když to tak dopadne, lítat bude,“ reagoval na slova Stanislava Klika Juchelka.

Podle Juchelky by resort ale měl na případné zrušení ustanovení myslet. Odkud konkrétně případných téměř 20 miliard korun na dorovnání krácených penzí vezme. Z jaké kapitoly, zda z rezerv nebo státního dluhu, uvedl.

Důchody se o 400 Kč navýší v základu, zásluha má stopku

Poslanec Jan Bauer [ODS] uvedl, že si musí každý uvědomit, kde by rozpočtový deficit byl, pokud by vláda nezměnila valorizační mechanismus penzí a další důchodové změny.

„Jestli i toto má opozice spočítané,“ obrátil se na Juchelku.

Poslanec Viktor Vojtko [STAN] přidal, že v příštím roce už by šlo o částku 33 miliard korun. Jelikož by to bylo dorovnání za sedm měsíců.

„A to nehovoříme o tom, jak se případně propíše další valorizace důchodů, nikoli ta lednová,“ uvedl.

S navýšením dorovnání o 33 miliard korun Aleš Juchelka souhlasil: „Je tak třeba, aby MPSV začalo vyšívat na jiné politice. A vláda začala více vyšívat na ekonomickém růstu. Když ho nebudeme mít, budeme doplácet vždy na jakékoli důchody.“

Hnutí ANO a jeho stížnosti k ÚS

Již dříve podalo hnutí ANO stížnost k Ústavnímu soudu na průběh legislativního procesu upravující, respektive snižující valorizace důchodů s platností od letošního června. Poslancům hnutí se především nelíbí, že zákon se projednával ve zrychleném řízení a vládní poslanci omezili dobu ve Sněmovně pro vyjádření se k novele zákona.

„Je tam bezprecedentní porušení procedury. Myslíme si, že už opravdu je na čase, aby nějaká autorita, a tou autoritou je jedině Ústavní soud, řekla pětikoalici dost,“ vysvětlila důvody pro podání stížnosti k ÚS předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Dnes [1.11.] pak Schillerová předala k ÚS další stížnost. Tentokrát kvůli přísnějším pravidlům pro odchod do předčasného důchodu od října 2023. A uvedla, že hnutí zvažuje podat další stížnost a sice na změny upravené v takzvaném konsolidačním balíčku. Ten kabinet připravil letos v květnu s platností od ledna 2024.

Návrh na zrušení části zákona omezující zvyšování penzí od června 2023 v průměru o tisíc korun se zřejmě projedná veřejně. Uvedl to předseda ÚS Josef Baxa.

„To, že součástí projednávání by v určité fázi mohlo být i veřejné projednání, to znamená s účastníky řízení, považuji za velmi vhodné. Protože je to věc, která má velkou společenskou sledovanost,“ uvedl předseda ÚS.

Podle Baxy by to pomohlo k větší srozumitelnosti a pochopitelnosti následného rozhodnutí ÚS pro veřejnost.

Veronika Táchová

76 KOMENTÁŘE

  1. Přesně když mají na letadla na zbraně a na Ukrajinu tak by měli platit důchody jak mají.Nikdo nechce nic na víc jen to co našim penzistům patří. Hamba Vládě za to jak se chovají.

    • Havlíček byl 5kolkou nazván zrádcem… Poněvadž řekl, že tyto potřebné peníze by se našly i na ministerstvu války, nač nákup voj. šrotu z USA a dalších vyřazených křápu .. dodaných až v roce 2035, kdy tato vlastizrádná 5smečka bude na Britských ostrovech v Karibiku .. To je sídlo pro ty nej sprosté hay.. jak politiky, mafiány, zloděje … apod. odpad slušné společnosti —Jak reagovala duševně nemocná válečnice Xena nevím …

    • Souhlasím,sami vráží peníze jinam a vše svalují na důchodce.Já jsem 40 let pracovala ,jsem nemocná a mám mrznout,za chvíli budu bezdomovec a pro cizí peníze jsou? Kdo ty blbce volil?A kdo dovolil,aby se spojily strany.To nikdy nebylo.Průměrný důchod nemám a víc berou ti,co si to nezaslouží.Ať už jdou do háje

  2. budu slušnej…jsou to hajz….kur….hov..nemám lepšího slova….
    lidi, kteří se vyučili za prachy důchodců…..měli by se za sebe stydět…

  3. Paní ministryně Černochová prodá dvě F-35 a ještě jí zbyde. Stejně, než stíhačky přijdou bude Putin poražen na hlavu a Rusko bude klečet s prosíkem na kolenou.

  4. Šéf MPSV není v pozici, aby určoval, že zásluhovost má stopku a že dá všem důchodcům stejně a to necelých 400 korun. Do konce roku se totiž může leccos stát a on už nebude tam, kde si hraje na Boha. A kde vykřikuje dopředu co udělá. Lidé už totiž toho mají dost, možná už přespříliš a jeho sebevědomí, že ÚS rozhodne ve prospěch vlády, protože těch 19 miliard, co ukradli důchodcům, už dali jinam , je na pováženou. ÚS musí přece rozhodnout / tedy v demokratické zemi by měl / podle zákona. A to už zde ví každý nevzdělanec, že ta krádež byla proti zákonu. Něco jiného je, že se ten spolek co ještě stále chce řídit tuto zemi, která se už řítí jejich neumětělstvím do záhuby , spoléhá na to, že se udělá co chtějí oni. A peníze důchodců poslali už úplně někam jinam. Jsou si příliš vědomi toho, že co si vymyslí to také bude, protože si odsouhlasí úplně všechno. A proto by asi byli občané překvapeni, kdyby tady skutečně vládl zákon.

    • Chtěl bych názor paní Zdeňky ještě doplnit a zároveň vysvětlit, jak je to s těmi ukradenými
      19 miliardami. Přesně tuto stejnou částku 19 miliard vlastně ukradl!!! z důchodového účtu a využil ji k výplatě výchovného jako pevnou sociální dávku k některým důchodům !!!!!
      Souhlasím s vyplácením této sociální dávky, ale musí to být hrazeno ze sociálních fondů.
      Kdyby to pan Jurečka udělal férově, mohla proběhnout mimořádná valorizace v plné výši
      1770 Kč dle zákona. Peníze na sociální dávky se. musí hradit ze sociálních peněz k tomu určených. Nemuselo by se pak lhát jak závratně roste důchodový schodek.

    • Dobrý den paní Jánská. Vzala jste mi téma. Souhlasím s Vámi v celém rozsahu. 80% národa cítí, že Fialovo Lečo udělalo podvod velkého rozsahu, a to ještě na lidech, kteří se vlastně vůbec nemohou bránit. Poslal na nás inkviziční právo. S tím mají v historii značné zkušenosti. Necitlivé a nemilosrdné jednání pana ministra Mariána Jurečky se samozřejmě z pozice nákupu zbrojních systémů, které uložíme do tzv. NZ skladů v lepším případě se jeví jako pozitivní. Pan ministr Marián Jurečka uvedl do praxe chladný nemilosrdný kalkul, při zlikvidování racionálního očekávání starobních důchodců. Tento inkviziční projev při záměrném okradení starobních důchodců o 1000,- Kč každý měsíc, je něco velmi závažně nehodnotného. Nicméně ani v ekonomii racionálních očekáváních, nemůže být tento rozpor a následně pak pohlížet na bezvýchodnou situaci jako zcela irelevantní. Prezident nás starobní důchodce zradil. Máme pana prezidenta vulgo zrádce. Co když, ale zradí nás starobní důchodce i Ústavní soud! Jak budeme dál žít v zemi, kde vládne Fialovo Lečo, aniž se ohlíží na právní stát, kde právní stát se chová jako patolízal k Fialovému Leču. Strašná představa. Víra tvá tě uzdravila, kdysi řekl jeden člověk, bohužel ho ukřižovali.

    • toje nas asi malo a se asi nedockame nenitam nikdo tak na prvnim misto,ktery by se chopil toho ,aby tato vlada skoncila jen se o tom mluvi a zadny skutek

  5. je to festival zoufalosti.
    nekompetentní vláda věděla a vědět musela, že podobná situace může nastat a zcela to prokaučovali. kdyby to změnili o půl roku dříve, nikdo by asi nic nemohl.
    říkají, že neví kde na to vezmou? to ale bude nejspíš jejich problém
    my důchodci s navýšením počítáme 🙂

  6. To je celý jejich signalizovaný systém. My máme v každém případě pravdu a občané to musí pochopit. Vše co děláme je v jejich zájmu. Pokud mají připomínky jsou nevzdělaní a skoro dementní. Pokud nejsou je to jedno máme 108 hlasů a celá opozic je nám k smíchu. My si prosadíme to co určíme a hotovo.

  7. Můj komentář čeká na posouzení? Je snad podporující nějakou smlouvu, nebo vaýhrožující? Není ,ale stejně očekávám, že neprojde posouzením.

  8. … Poslanec Jan Bauer [ODS] uvedl, že si musí každý uvědomit, kde by rozpočtový deficit byl, … Tak především si měla a musí vláda uvědomit, že skutečně může být rozhodnuto ve prospěch důchodců a budou muset doplácet, to, že na to MPSV nemá peníze nikoho nezajímá, měl na to chytrý pan Jurečka myslet, neb už ví jak bude rozhodnuto ??? On nevěděl jaký byl vzoreček na výpočet valorizace a nevěděl už na podzim jaká bude inflace ??? To ať ani neříká, protože bych ho musela označit za bl…ce.

  9. Je zajímavé, že vládní činitelé nejsou schopni ze své mzdy cca 160 000 vyjít a musí si ji proto pravidelně valorizovat. Po důchodcích chtějí, aby vyžili z cca 20 000, ti valorizaci nepotřebují, jelikož jsou jejich důchody nadstandardní. Já si chtěla konečně důchod užít, cestovat,protože díky přesčasům, 24 hodinovým službám a práci o sobotách a nedělích jsem na to moc času neměla.
    Teď díky zdražujícím se potravinám, zvýšeným nákladům na energie a tedy i na bydlení , zdražujícím se lékům mi toho na zábavu moc nezbyde, ne-li vůbec. Proč jsme tedy jako důchodci pranýřování za to, že se máme v tomto státě nejlépe? Celou dobu jsme přispívali do státní kasy jen proto, ab se měli dobře jen politici? Co pro tento stát vlastně udělali?

  10. Je třeba mld kč poslat na zkorumpovanou UA … ua oligarchové i se zeleným sociopatem si vše rozdělí mezi sebou … Fanatismus antirusko z 5kolky těmto ne.lidem přineslo neskutečné osobní bohatství … Lid UA trpí bídou, nezaměstnaností, nemocemi z let 1890, tj. léky, vakcíny rozkradeny … Toto jste proukrajinští fanatici nechtěli slyšet, co ? Info je od mých bývalých podřízených Ukrajinců, kteří jsou v Česku už přes 20. let .. a utekli před tímto swin.., bídou … po rozpadu SSSR

  11. Jurečka by měl počkat na rozhodnutí senátu Ústavního soudu. Zatím jsou jen slyšet nářky. Skoro se chce věřit, že s tím Jurečka počítá a bude mít fackovacího panáka pro své selhání.

  12. Je smutné a hlavně sprosté, že důchodcům lze sebrat, ale církevní “restituce” včetně o výši inflace jsou vypláceny. Je smutné, že si poslanci neuberou, obávající se soudců, kteří by okamžitě vládu žalovali. A tak obě sorty berou víc a víc. Chápu, že prachy chybí. Jenom co se narvalo do národních hostů/ Ukrajinců ! Miliardy na povaleče, politické škůdné neziskovky, armáda úředníků, renty 12 miliard ročně a další. Nevěřím, že ÚS rozhodne ve prospěch důchodců.

    • A co popučové znárodnění =privatizace ? To byl daleko větší podvod, než za komunistů. Pak nefér restituce kdekomu, ale jen vyvoleným ! Véna láhev s podkoním orlík neměli na nic nárok, měli jít bručet za tyto protizákonné podvody oba dva …Dodnes je asi 10 000 těch opravdových restituentů, kteří byli bývalými vládami pohrobků ze zločinné OF okradeni o své … už majetky nikdy nedostanou o to se postará 5kolka !! Přitom znárodňoval už i Beneš před rokem 1948, velké pivovary- firmy … o tom se dnes musí mlčet, ale proč ? To samé o podrazu s vězněm při cír. restitucích, to je stejný podraz na národ, jako jsou i odsuzovány solárbaroni, ti jsou hlavně z politiků té doby ODS, KDU i socanů … i jejich loutkovodičů. Což se děje i u 5kolky, za nitky tahají jiní šíbři (miliardáři v éčkách) o kontrášovi PP na hradě nemluvě …

  13. Jestliže ÚS rozhodne proti důchodcům, tak již nikdy nebudu věřit tomu, že zde vládne spravedlnost. Naše vláda by se měla stydět.

    • Zdravím!
      Věřte, že nás bude více, lidi ztratí zájem o vše, co bude spojeno s vládou a politikou❣️
      Vláda si nesmí dovolit, že nebude dodržovat ZÁKON❣️ Odpověď nám dá Ústavní soud,
      zda-li zákony platí pro nás všechny, kteří žijí v
      České republice❣️

  14. Jako důchodce naprosto chápu omezení valorizací. Kolaps systému v příštích pár letech by neprospěl nikomu a nakonec by bylo nutné důchody razantně snížit jako se to stalo v Řecku. Pokud je někdo nespokojen se svým důchodem, ať se zamyslí nad tím, že na jeho výši pracoval již na základní škole a po ní. Jestli něco vystudoval nebo se stal šikovným řemeslníkem. Pokud ho učení nebavilo a měl celý život jednoduchou práci za nízký plat, tak se musí nyní smířit s nízkým důchodem. Každý jednotlivý důchod je zrcadlem pracovní kariéry konkrétního jedince, vyjma zdravotně postižených.

    • Ale tady snad zákon platí pro všechny,žádný stan nouze,retroaktivita to byla.Ekonomika nemá se zákonem nic společného.Všichni věděli už v lednu o tomto stavu a nelze to udělat zpětně, tady prostě platí to,že to bylo čistě okradení za bílého dne.

    • Dobry den! Mam uplne stejny nazor, jako Vy! Ale bohuzel je vsude videt, ze vlada na lidi kasle, vysmivy se jim, sama si pridava a nikdo s tim nicneudela! Prezident je opatrnik, radsi neresi nic! Kdyby nam to zacali vyplacet tak, jak meli, byl by to zaber, ale vse podle zakonu. Ted, kdyz se podivaji, kolik nam vsem dluzi. tak se jim protaceji panenky! Pral bych jim, aby US naridil nase doplaceni!! Ale dovedete si predstavit v TOMHLE BORDELU, ze by kdokoli i US rozhodl proti vlade? Kdyz Fiala tam breci, ze stat padne na hubu? Uprimne- ja bohuzel moc ne!

  15. Dobrý večer,je až neuvěřitelné,že ještě není nic rozhodnuté a už je kolem toho kolotoč.Myslím si,že důchodci jsme na tolik inteligentní,že sice jsme si zanadávali,ale už jsme se stím smířili a najednou myslím,že hned na druhý den ty peníze putov ali na Ukrajinu a ještě s připomínkou chybělo nám 19 milijard a máme to v pořádku.Teď se tady dívám 15,57 miliard a další peníze požaduhe Ukrajina na d§chody a zbraně.Vysvětlím mi pan Jurečka mjaké důchody máme platit ukrajincům.oni u nás odpracovali patřičné roky?????Já Vám řeknu za sebe/nemohu mluvit za ostatní důchodce.sama mám 15 659 kč,ale mám ještě chvala bohu manžela a uskromňujeme se jak se dá.Nás stojí hodně peněz léky,ale to sem nepatří.Chci říct,že nepůjdeme kvůli 1000 koeun krást,nebo řebrat,ale jde o to,že jste nás všechny sprostě okradli ,nemůžeme se b ránit,tak jsme to nedělali.Ale nevidím důvod dávat na Ukrajinu peníze,když sami nemáme.Pokud majíá UK důchodci hlad,dejte jim potraviny ve státním skladě je jich myslím dost.Pani Pekarová rozdává důchoscům chlebíčky co nestačíte zpracovat poslanci,ale neokrádajte obyvatele Českí republiky.nebo další možnost máte velké platy ,jeden měsíc každy z Vás pošlete kamarádům na Ukrajinu 50 000 kč,to ani nepoznáte na platě,nebo jim napíšte a oni si v mercedesu pro potraviny a peníze přijedou.Jste už s tím trapní a zase budeme špatní my důchodci,že se Vám zvýšil dluh.Je mi z Vás špatně.Jediné co Vám mohu poradit s tou mojí 1 000 korunou se zaduste.Já se bez ní obejdu už jsem si zvykla.Děkují za pochopení.

  16. Už v 15 letech (v r.1975) jsem v uč.oboru zjistil, že když odpracuji něco navíc, dostanu taky něco navíc k učňovské almužně. Od těchto, za naše daně vystudovaných lhářů, jsem zatím ani jednou nezaregistroval opačný postoj k důch.reformě. Pracujte déle a současné výhody při výpočtu vašeho důchodu budou o 50 nebo třeba i o 100% navýšeny. Ne ne. Jen sankce a postihy. To jim jde nejlépe.

  17. Lžistát propojené se lžisoudy přes zákony dle potřeb a na míru mafii vše vyřeší Jurečka běháním,a vše je posvěceno kecy u Moravce v TV jako demokracie.

  18. Pokud to oprávněně Ústavní sour rozhodne ve prospěch penzistů,tak at to vyřeší FIALA,JUREČKA A STANJURA. To jsou ti chytrolíní,kteří ají na vše jenom ne na to co musí mýt.
    Tato Vláda je arogantní jen jak může být. Chce to předčastné volby.

  19. To samé bylo za minulé vládní koalice, která přesto, že byla menšinová, tak vždycky uplatila komunisty nebo okamurovce a měli pohodlnou většinu Babiš si s pomocí opozičních stran přidával dotace svému Agrofertu a dělal si v minulém období co chtěl. Mně by nevadilo, že jeho firma bohatne, ale muselo by to být férové podnikání a ne, že zkorumpuje za pomoci prezidenta Zemana část opozice a pak si dělá co hrdlo ráčí a ještě u toho mlaská.

  20. Tak Jurečka už předem vyžvanil jak to vláda zařídila aby krádež a ohýbání platných zákonů se díky jí stalo normou.

  21. Dobrý den, musíme to vydržet .. tahle pakáž musí s pryč, prosím běžte k volbám za 2 roky ať tam bude kdokoliv bude to lepší než teď, všechno jde do prd….. zlatý Babiš…

  22. To jste, vážená redakce děsně hodní, že upravujete komentáře k vašemu názoru!!
    Kdo se vás o to prosil?

  23. Vláda okrádá důchodce záměrně. Kde jinde by vzala peníze na podporu válek,do ktrých našim důchodcům nic není.

  24. Pokud máme na sociální dávky pro nepřizpůsobivá nemakačenka, máme jistě i dost peněz na to, abychom zaplatili lidem, co celý život pracovali, to, co jim náleží, tedy slušný důchod s řádnou zákonnou valorizací. Pokud máme na to, abychom nesmyslně dotovali střelnici na Ukrajině a živili zde spoustu mladých ukrajinských mužů, kteří místo toho, aby bojovali za svou vlast se u nás chovají tak, jak se chovají a jak bylo medializováno, jistě těm důchodcům můžeme dát, co jim patří. O rozhodnutí US si nedělám iluze, kdo ústavní soudce jmenuje? Ti nepůjdou proti 108. Zajímavé bude zdůvodnění.

    • Pamatuji se,jak Jurečka,když byl v minulých vládách říkal,že je potřeba si platit více na důchod,aby byl vyšší. Teď zastavil valorizaci zásluhové složky,protože by se moc rozevírali nůžky mezi nízkými a vysokými důchody. A ještě,čehož si málokdo všímul,má být otevřena debata o zdanění výsluh.A myslím si,že je to jakási obezlička k tomu,kdyby ústavní soud rozhodnul,že to snížení bylo nezákonné.Ono totiž danit cca 12 miliard výsluh a 350 miliard z důchodů je sakra rozdíl.

  25. Mám za to, že upravujete svá stanoviska sami podle svého uvážení a polit. příslušnosti !
    Nechme tedy rozhodnutí už tedy na renomovanému Ústavního soudu a to v souč. době, kdy
    je silně rozhádaná společnost. Už je ale jasné, že a s i došlo k porušení zákona z dopadu
    na finančně nejslabší skupinu, odnášející nyní flustraci ze stále se na zvyšující životní náklady.
    Poznámka : Sám jsem asi před časem dovolil vyjádřit svůj názor na agresi Hamásu bez silných
    adektiv a bylo mi to vymazáno. Takže jsem se rozhodl už se nevyjadřovat. Takže nyní vidíte,
    jak mám vůli !

  26. Takže ještě jednou Vládo Čr směsice koalice.
    Říka se,že čert spolky zakládal ale nemiloval. Co tím chci řict,no to že Vláda jako koalice musí ač se jim to nelíbí vše chválit a odsouhlasit jen proto aby ten spletenec 5-ti udrželi.
    No ale po všem co dodnes provedli,energetika,důchodci,rodiny a pod. jsou tak zralí aby podali DEMISI a to okamžitě.
    Klíčema jsme vrtěli v listopadu 1989 a nyní je opět čas to zopakovat.
    Duvod je ten,že Vlada před volbami říkala,že je pro lidi. Není !!!

  27. Důchodci si v zimě ani nezatopí a hřejí se na úkor okolních bytů jen aby ušetřili , jsme všichni pro, aby se peníze důchodcům vyplatili .

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here