Inflace skokově stoupla na 2,9 procenta. Zdražily hlavně potraviny

176
inflace
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Spotřebitelské ceny v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,7 procenta. Meziročně spotřebitelská inflace stoupla o 2,9 procenta. Což bylo o 0,9 procentního bodu více než v březnu [+2 %]. Uvedl to dnes [13.5.] Český statistický úřad [ČSÚ].

„Jen dva měsíce [únor, březen, pozn. red.] se česká inflace udržela u cílových dvou procent. Sice se čekalo, že inflace tentokrát vzroste, ale výsledek je horší, než předpokládaly finanční trhy i Česká národní banka,“ okomentoval aktuální výsledky hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Česká národní banka [ČNB] předpokládala dubnovou inflaci ve výši 2,5 procenta. Za jejím růstem podle ČSÚ nyní stojí hlavně zdražení potravin, ale třeba i pohonných hmot. Ceny nealkoholických nápojů meziměsíčně stouply v průměru o 2,8 procenta. U potravin v dubnu rostly ceny:

  • vepřového masa: +4,6 %
  • zeleniny: +2,3 %
  • čokolády: +10,8 %

Pekárenské výrobky a obiloviny zdražily o procento. Drůbeží maso zdražilo o 2,7 procenta, uzeniny o 1,5 procenta a sýry a tvarohy o 1,6 procenta. Zdražily i alkoholické nápoje a tabákové výrobky. Víno meziměsíčně zdražilo o 5,4 procenta, lihovin o 3,8 procenta, pivo o 1,4 procenta a tabákové výrobky o 1,2 procenta.

„Vývoj cen v oddíle doprava byl ovlivněn především pokračujícím růstem cen pohonných hmot a olejů o 2,7 procenta,“ uvedli statistici.

Podle nich meziměsíčně naopak klesly ceny ovoce [-0,7 %]. V březnu dále klesly ceny za rekreaci a kulturu, to o 4,2 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,0 procenta a ceny služeb zůstaly na úrovni měsíce března. V souvislosti se službami je zajímavá statistika i za celé letošní první čtvrtletí.

„Po třech čtvrtletích nepřetržitého poklesu vykázaly tržby ve službách v prvním kvartálu letošního roku růst, a to o 1,3 procenta. Meziroční zvýšení tržeb bylo zaznamenáno ve všech dílčích ekonomických sekcích kromě činností v oblasti nemovitostí,” uvedl Tomáš Harák, vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ.

Podle Petra Dufka je právě růst cen služeb z hlediska dalšího vývoje inflace „nepříjemným rizikem“. Upozorňuje na to, že jen v dubnu služby zdražily o 5,3 procenta.

Spotřebitelské ceny v dubnu meziročně

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v dubnu o 2,9 procenta. To bylo o 0,9 procentního bodu více než v březnu. I v této statistice sehrály hlavní roli potraviny a nealkoholické nápoje. V jejich případě zmírnilo tempo zlevňování. Zatímco ceny mouky byly v dubnu nižší o 19,1 procenta, v březnu klesly o 27,8 procenta. Ceny masa v dubnu klesly o 3,9 procenta, ale v březnu poklesly o 6,0 procenta. Obdobný vývoj vykazuje polotučné trvanlivého mléko nebo vejce.

Naopak ceny zeleniny v dubnu vzrostly o 2,4 procenta. Ještě v březnu klesly o 4,8 procenta. Ceny nealkoholických nápojů zrychlily růst na 5,4 procenta, v březnu rostly o 0,2 procenta. Čokoláda zdražila o 9,2 procenta, když ještě v březnu zlevnila o 3,1 procenta.

Tuna kakaa stojí 235 tisíc korun. Konec světa se ale i tak neblíží

Na meziroční růst cenové hladiny měly podle statistiků tradičně největší vliv ceny bydlení. Nájemné z bytu zdražilo o 7,2 procenta, výrobky a služby pro běžnou údržbu bytu o 4,6 procenta. Dále v dubnu meziročně stouply ceny:

  • Vodného: +10,9 %
  • Stočného: +10,5 %
  • Elektřiny: +12,0 %
  • Tepla a teplé vody: +2,8 %

Naopak ceny zemního plynu meziročně klesly o 5,8 procenta a tuhých paliv o 4,8 procenta. Další v pořadí vlivu na vývoj inflace v březnu byly ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák. U nich byly vyšší ceny lihovin o 10,4 procenta, vína o 5,5 procenta, piva o 6,5 procenta a tabákových výrobků o 7,1 procenta.

Ceny stravovacích služeb stouply o 7,9 procenta a ubytovacích služeb o 9,2 procenta. Meziroční růst cen v dopravě ovlivnily především vyšší ceny pohonných hmot a olejů [+8,4 %]. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,4 procenta a ceny služeb o 5,3 procenta.

Další vývoj inflace v Česku

„Efekt zlevňování potravin vyprchává a mezitím dál zdražují služby a mezi tím stále rostou náklady na bydlení v podobě nájemného, elektřiny a dalších služeb. Mírné zlevnění je vidět pouze u zemního plynu,“ popisuje současný vývoj Dufek.

Podle něj efekt levnější elektřiny přijde až se zpožděním daným delšími fixacemi. Na konci roku se tak bude inflace podle jeho odhadu pohybovat okolo tří procent. A to ještě v tom lepším případě.

„Inflace skokově narostla, důvod k panice to ale zatím není,“ komentuje vývoj inflace hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil s tím, že aktuální data by „neinterpretoval jako zmrtvýchvstání inflační příšery“.

Inflace: Potraviny v Česku meziročně zlevnily o šest procent 

Podle něj dubnový skokový růst inflace částečně způsobil efekt srovnávací základny, kdy před rokem v dubnu ceny nezvykle poklesly. To posouvá meziroční srovnání směrem nahoru. Zároveň došlo k přerušení předchozího trendu meziměsíčního zlevňování potravin, což ovšem bylo podle něj spíše otázkou času.

„Svou roli sehrál vývoj na mezinárodním trhu s ropou, který nepřál cenám pohonných hmot, a také postupné propisování zvýšení spotřební daně z tabáku a lihu. […] Poptávkové kategorie, tedy ty, které vypovídají o skutečném inflačním podhoubí, se naopak vyvíjely relativně klidně,“ dodává Hradil.

Analytici se i tak shodují v tom, že aktuální vývoj inflace je jasným signálem směrem k České národní bance k rozvážnosti v dalším snižování základních úrokových sazeb. Ta tento měsíc [2.5.] snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta.

Daniel Tácha

Aktualizace: Jádrová inflace, která zahrnuje výrobky a služby nepodléhající regulaci ani výrazným cenovým výkyvům, v dubnu zvolnila na 2,6 procenta z březnových 2,7 procenta a byla v souladu s očekáváním ČNB.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here