Tuna kakaa stojí 235 tisíc korun. Konec světa se ale i tak neblíží

357
kakaa
Kolumbijská žena s plody kakaovníku / Foto: Pixabay.com

Ceny kakaa v posledních měsících plní stránky nejen ekonomických médií. Katastrofické scénáře o vymizení kakaa z trhu a o extrémním zdražení čokolády straší děti i jejich rodiče. Obavy ale nejsou podle odborníků namístě.

Ano, cena kakaa [COCOA] prudce roste od konce loňského roku. Jen za první tři měsíce letošního roku si kakao připsalo již více než 143 procent zhodnocení [zelená barva na grafu níže, pozn. red.]. Cena kakaa ve svém zhodnocení dokonce výrazně předstihuje bitcoin. Ten za stejné období přidal zhruba 60 procent. A i když ve svých dobách i bitcoin přidal přes 140 procent, potřeboval na to více než jeden rok. Kakau k tomu ale stačily tři měsíce.

Vývoj ceny kakaa a bitcoinu v letošním roce

[Zdroj: Bloomberg]

Co ale přesně stojí za tímto prudkým růstem, který vyhnal cenu hlavní výrobní složky čokolády na více než 10 000 USD [cca 235 000 Kč] za tunu?

Za rychlý růst cen kakaa může déšť, vítr a korupce

Kakaovník potřebuje pro svůj růst specifické podmínky, které mu může poskytnout jen několik málo zemí. Loňský rok však byl v mnoha zemích, kde se kakao tradičně pěstuje, nadprůměrně deštivý a větrný. Právě to zkomplikovalo přepravu úrody a sušení bobů.

  • Deštivé počasí podpořilo šíření plísní a často vedlo ke zničení celých plantáží.
  • Větrné počasí polámalo stromy a rovněž způsobilo problémy mnoha plantážím.

Právě tyto přírodní vlivy způsobily, že u největšího producenta kakaa, Pobřeží slonoviny, klesla jeho produkce přibližně o třetinu. Za celý rok se očekává pokles světové produkce kakaa o 11 procent, což výrazně zvyšuje tržní ceny.

Vývoj ceny kakaa od roku 2019 v USD

[Zdroj: xStation5]

Svou roli ve vývoji cen sehrává i to, že poptávka po kakau dlouhodobě mírně roste a v posledních letech byla vyšší než objem produkce. A tak výrobci spotřebovali i nahromaděné zásoby z předchozích let. V Africe navíc prodejní cenu této komodity částečně stanovuje a reguluje vláda. Což ještě ztěžuje situaci na trhu a vytváří prostor pro korupci a černý trh.

Kakao, které se vyrábí z plodů kakaovníku, se přitom pěstuje především v Africe, konkrétně v několika jejích zemích, jako jsou Pobřeží slonoviny, Ghana a Kamerun. Na tyto země připadají zhruba dvě třetiny až tři čtvrtiny světové produkce kakaa.

Vývoj světové produkce kakaa v tisících metrických tun [1000 kg]

[Zdroj: ICCO, XTB]

Zbývající část kakaa se vyrábí v Jižní Americe, Asii a Oceánii. Jejich produkce je ale oproti africkým zdrojům velmi omezená. A přístavy na Pobřeží slonoviny už na konci letošního ledna hlásily o 36 procent nižší objem přepravovaného kakaa. Produkce Ghany se v této sezóně odhaduje o 25 procent nižší. Celkový deficit na konci sezóny se proto očekává v objemu 375 tisíc tun. To je vůbec nejvyšší hodnota od doby, kdy Mezinárodní organizace pro kakao začala trh s touto komoditou sledovat.

Spotřebitelé se obávat nemusejí, jen si za kakao připlatí

Jmenované události a vlivy dopadají i na trhy v moderním finančním světě. Kromě ceny samotného kakaa můžeme zmínit například akcie potravinářských společností Nestlé, Hershey a Mondelez. U jednotlivých akcií je však třeba mít na paměti, že jejich cena závisí i na mnoha dalších faktorech a růst ceny podkladové komodity nemusí nutně znamenat růst hodnoty dané společnosti.

A co se týče spotřebitelů? I když mnozí výrobci cukrovinek uzavřeli smlouvy na dodávky za předem dohodnuté ceny, pokud by ceny zůstaly na současné úrovni i dál, je téměř jisté, že bychom se dočkali zvýšení ceny kakaa a čokolády. Ceny by následně ale opět klesly.

A navíc, výrobci již nyní hledají alternativy, aby nemuseli vyšší ceny přenášet na zákazníky. Mezi ně patří využití náplní z jiných surovin, jako jsou karamel, vanilka nebo citrony. Mnoho společností více propaguje i jiné druhy cukrovinek. Je tedy možné, že trh nakonec sám zreguluje ceny tak, aby nedošlo k propadu spotřeby kakaa a čokolády. Utlumení “závislosti” na kakau a čokoládě u velkých a malých spotřebitelů by byl totiž pro celý trh ještě větší katastrofou, než jsou vítr, déšť či korupce afrických činovníků.

Tomáš Vranka, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here