Inflace: Potraviny v Česku meziročně zlevnily o šest procent 

105
inflace
Foto: Redakce FinTag

Spotřebitelské ceny meziměsíčně v březnu stouply o desetinu procenta. Zdražily zejména pohonné hmoty. V meziročním srovnání inflace stejně jako v únoru rostla o dvě procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Podle Pavly Šedivé, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ, i když v březnu ceny oproti loňskému roku vzrostly stejně jako v únoru o dvě procenta, vývoj cen v jednotlivých oddílech spotřebního koše se ukázal docela rozdílně.

„Jediným oddílem, kde ceny meziročně klesly, byl oddíl potraviny a nealkoholické nápoje, a to zhruba o šest procent,” uvedla Šedivá.

Spotřebitelské ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce února a ceny služeb vzrostly o 0,4 procenta. Meziměsíčně spotřebitelské ceny v březnu vzrostly o 0,1 procenta.

„Vývoj cen v oddíle doprava byl ovlivněn především zvýšením poplatku za dálniční známku o 53,3 procenta a růstem cen pohonných hmot a olejů o 1,6 procenta,“ uvádí zpráva ČSÚ.

Dále meziměsíčně stouply ceny:

  • Stravování +0,5 %
  • Ubytování: +1,9 %
  • Tabákové výrobky: +2,1 %
  • Rekreace a kultura: +2,8 %

Naopak klesly ceny zejména:

  • Ovoce: +2,6 %
  • Vajec: +6,0 %
  • Vepřového masa: +1,7 %
  • Sýrů a tvarohů: +1,1 %
  • Jogurtů: +3,7 %

Podle analytika České spořitelny Jiřího Polanského na proinflační straně rostly v březnu hlavně ceny pohonných hmot a v relativně vysokém tempu pokračují ceny některých služeb. Opačným směrem působí pokles cen potravin a energií.

„Jsou to služby, které i nadále představují velké proinflační riziko,” říká Polanský.

Vývoj cen zboží a služeb je dost rozličný. Meziměsíční růst cen služeb v březnu sice zpomalil z únorových 0,7 procenta na 0,4 procenta, v meziročním vyjádření naopak ale zrychlil z 5,2 procenta na 5,4 procenta.

Spotřebitelské ceny v březnu meziročně

V oddíle doprava v březnu vzrostly ceny pohonných hmot a olejů o 4,8 procenta. V únoru přidaly 1,2 procenta. Projevil se poplatek za dálniční známku o 53,3 procenta.

Rusko omezilo těžbu ropy. Nafta i benzin zdražují

Naopak v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje klesly zejména ceny mouky [-27,8 %]. Již v únoru se snížily o 22,8 procenta.

Letos v březnu měly na meziroční růst cenové hladiny největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny nájemného z bytu o 7,1 procenta i výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 4,6 procenta. Jsou tu i další položky:

  • Vodné: +10,9 %
  • Stočné: +10,5 %
  • Elektřina: +13,1 %
  • Teplo a teplé vody: +3,0 %

Naopak ceny zemního plynu meziročně klesly o 5,2 procenta a tuhých paliv o 4,4 procenta. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle stravování a ubytování, kde byly vyšší ceny stravovacích služeb o 8,2 procenta a ubytovacích služeb o 9,0 procenta.

Na meziroční snižování celkové cenové hladiny měly v březnu největší vliv ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde klesly ceny:

  • Drůbežího masa: -16,4 %
  • Polotučného trvanlivého mléka: -26,6 %
  • Vajec: -27,7 %
  • Cukru: -22,2 %

„Pro příští dva měsíce by mohlo dojít k mírnému zesílení inflace, která by se mohla pohybovat mezi 2,1 a 2,5 procenta. Další růst cen pohonných hmot a zvýšení cen služeb zůstanou hlavními proinflační faktory. Opačným směrem bude pravděpodobně působit pokles cen energií. Nejistotu představují ceny potravin, u kterých čekáme, že se postupně vrátí k růstu, byť spíše mírnému,“ odhaduje další vývoj Polanský.

Jádrová inflace a rychlost snižování úroků ČNB

Jádrová inflace se podle odhadu analytika Komerční banky Martina Gürtlera po únorových 2,8 procenta meziročně v březnu přiblížila k hranici 2,5 procenta.

„Sezonně očištěná meziměsíční dynamika jádrové inflace podle nás zpomalila z 0,4 procenta na 0,2 procenta. Únorová hodnota byla pravděpodobně ovlivněna odloženým přeceněním z ledna, když mnoho prodejců čekalo na nové ceny energií,“ uvádí.

Ale i dodává, že je to oblast služeb, která zůstává hlavním důvodem, proč pro centrální banku důležitá jádrová inflace zatím neklesla na její dvouprocentní cíl. Lze tak podle něj předpokládat, že rychlý růst cen služeb zůstane pro bankovní radu důvodem pro pouze pozvolné snižování úrokových sazeb.

ČNB dál snížila úrokové sazby. Ubrala ale na tempu jejich poklesu

„Vzhledem k přetrvávání inflace ve službách by Česká národní banka měla postupovat ve snižování sazeb nadále opatrně a příliš nepřeceňovat aktuální zlevňování potravin. Proto i na květnovém zasedání nejspíše sníží sazby ´jen´ o 50 bodů,“ míní hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

„V souhrnu hodnotíme březnovou inflaci pozitivně, a ačkoliv by na vyhlášení definitivního vítězství bylo stále brzy, předpokládáme, že Česká národní banka má pro své nadcházející květnové zasedání volné ruce k dalšímu snížení úrokových sazeb alespoň o půl procentního bodu,“ tipuje hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here