V Polsku bojují s nezájmem o očkování národní loterií

225
V_Polsku
Foto: Pacjent.gov.pl

V Polsku včera [1.7.] začala loterie, jíž se vláda snaží motivovat k vakcinaci proti covidu-19. Poláci v ní mohou vyhrát automobily, elektrické koloběžky a peníze. Podmínka účasti je plné očkování a zletilost. Loterie potrvá do konce září.

„Nech se očkovat proti covidu-19, je to šance na návrat k normálu i příležitost vyhrát!” láká Poláky na “Loterii Narodowego Programu Szczepień” na svém webu polská vláda. Slibuje přitom několik slosování, ve kterých mohou účastníci vyhrát až čtyřikrát. Zájemci o výhry se musejí registrovat na k tomu určených místech.

„To je možné od 1. července do 30. září, ale začínáme se losování účastnit teprve od chvíle, kdy jsme plně očkovaní,” popisuje list Gazeta Wyborcza.

Plným očkováním se podle deníku rozumí buď dvě dávky vakcíny, nebo jedna, pokud je preparát jednodávkový. Během prvních pár hodin se podle šéfa kanceláře premiéra zaregistrovalo do loterie přes 200 tisíc lidí a prvních několik stovek už získalo svou výhru.

Poláci mohou vyhrát peníze, auta i koloběžku

Každý den lidé získají 200 zlotých [cca 1 100 Kč] nebo 500 zlotých [cca 2 800 Kč], jednou týdně pak 50 tisíc zlotých [cca 280 000 Kč], anebo elektrickou koloběžku.

V měsíčním slosování je ve hře 100 tisíc zlotých [cca 560 000 Kč] nebo vůz značky Toyota Corolla. Ve finále půjde o milion zlotých [cca 5,6 mil. Kč] či automobil Toyota C-HR. Dohromady se podle polských médií mezi výherce rozdělí ceny v hodnotě 22,7 milionu zlotých [cca 127 mil. Kč].

Polaci_a

Polsko zároveň uvolnilo pravidla pro očkování proti covidu-19, aby usnadnilo situaci lidem, kteří se chystají na dovolené. Poláci si nově mohou nechat aplikovat druhou dávku ve kterémkoliv očkovacím centru bez ohledu na to, kde dostali tu první. Až doteď museli pro druhé podání na stejné místo. V zemi je nyní otevřeno osm velkých očkovacích míst v nákupních centrech. A vláda usiluje o to, aby se lidé mohli nechat očkovat i v lékárnách. Nenaočkované Poláky obvolávají pracovníci státní infolinky a k očkování je přesvědčují.

Vývoj infekce covidu-19 v Polsku

V Polsku, kde žije 38 milionů lidí, je podle polské tiskové agentury zatím plně očkováno přes 13,2 milionu osob. Polská vláda přitom zvažuje zavedení povinného očkování proti covidu-19 pro určité skupiny, zejména seniory. Což potvrdil i tamější ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Ten připustil, že vakcinační kampaň v zemi narazila na jistý strop.

„Nyní je už těžké přesvědčovat k očkování lidi, kteří ho ještě nepodstoupili,“ uvedl.

Stejně mluvil šéf kanceláře premiéra Michal Dworczyk, když minulý týden představoval detaily loterie. Řekl, že pokud Poláci nedosáhnou dostatečné úrovně proočkovanosti, musí počítat se čtvrtou vlnou covidu-19. Za takové situace nelze dle jeho slov vyloučit lockdown.

„Čím mladší ročníky, tím méně registrovaných nebo očkovaných… Vyzýváme k registraci a očkování se. Je to úkol pro nás všechny. Musíme zintenzivnit úsilí, abychom se vyhnuli další vlně,” upřesnil.

Polské ministerstvo zdravotnictví za poslední den potvrdilo 98 nových případů koronaviru a 23 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Celkem resort od začátku eviduje přes 2,8 milionu infekcí a více než 75 tisíc úmrtí v souvislosti s covidem-19, uvedla polská tisková agentura Polska Agencja Prasowa [PAP].

Očkovací loterii budou mít Slováci

Očkovací loterii chce využít i Slovensko. Změnou zákona o tom dnes [2.7.] rozhodla slovenská sněmovna. Podle schváleného zákona bude moci slovenské ministerstvo financí pro očkované proti covidu-19 zorganizovat loterii, ve které se týdně bude hrát o nanejvýš dva miliony eur [cca 51 mil Kč]. Schválený materiál předpokládá, že zájemci starší 18 let se do loterie zaregistrují sami.

Kromě toho parlament umožnil, aby stát vyplácel příspěvky lidem, kteří přesvědčí jiné obyvatele o potřebě očkovat se proti covidu-19. Výše příspěvku je stanovena na 30 až 90 eur [cca 765 až 2 295 Kč] za očkovanou osobu v závislosti na jejím věku. Vláda ale bude moci finanční odměnu zvýšit. Jedna osoba bude moci získat takzvaný zprostředkovatelský bonus za maximálně 50 očkovaných osob.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here