Český průmysl udržely v plusu i v listopadu automobilky  

194
v_listopadu
Foto: TMMCZ Kolín

Průmyslová produkce v listopadu meziročně reálně vzrostla o 0,5 procenta. Za dobrým výsledkem stojí oživení v automobilovém průmyslu. Naopak v ostatních odvětvích došlo k poklesu nebo stagnaci.

Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle něj průmysl v listopadu meziměsíčně stoupl o 3,1 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 9,8 procenta.

„Oživení zaznamenala odvětví v celém segmentu automotive. Produkce mnoha průmyslových odvětví však meziročně klesla. A produkce průmyslu jako celku se v listopadu po několika rozkolísaných měsících vrátila ke stagnaci,“ říká ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Podle vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veroniky Doležalové je relativní i vzestup objemu nových zakázek. I přes listopadový nárůst tempo růstu v posledních měsících ale zpomaluje ve všech průmyslových odvětvích.

„Meziměsíčně druhý měsíc v řadě hodnota nových zakázek v průmyslu mírně klesla,“ upřesňuje Doležalová.

Průmyslová produkce v listopadu podle analytiků

„Navzdory příznivějším listopadovým číslům se průmysl v posledním kvartále loňského roku nevyhnul poklesu. Podílí se tak na mírné recesi, do které naše ekonomika pravděpodobně vstoupila ve druhém pololetí,“ tvrdí hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Podle něj listopadová data znovu naznačila trend dvourychlostního průmyslu. Na růstové vlně se vezou automobilky, na vlně poklesu pak větší zbytek odvětví.

V podstatě to odpovídá očekávání, podle kterých útlum spotřební a investiční poptávky doma i v zahraničí se musí dříve nebo později propsat i do výsledků jednotlivých oborů,“ dodává ekonom.

Obdobně se vyjadřuje analytik České spořitelny Jiří Polanský. Byť 3,1% listopadový růst průmyslu hodnotí pozitivně, tak potvrzuje, že za dobrým výsledkem stojí zejména vývoj v autoprůmyslu.

„Data jsou nad očekávání, nicméně detailní pohled do struktury ale již tak příznivý není. Produkce ve většině sledovaných odvětví meziměsíčně poklesla [viz tabulka vpravo, pozn. red.] a meziročně je značně záporná. Výjimku tvořil právě automobilový sektor a výroba energií. Automobilky mají stále ještě řadu nedokončených zakázek a výrobu energií ovlivnilo ochlazení v listopadu,“ uvádí.

A pokračuje: „Aktuální vývoj předstihových indikátorů stále naznačuje, že dochází k postupnému útlumu průmyslové aktivity. PMI u nás i v Německu je pod 50 body a velmi nízká je nálada v průmyslu v obou ekonomikách.“

Podle jeho názoru data celkově indikují další zhoršení vývoje v průmysly v příštích měsících. Pozitivní zpráva podle něj alespoň je, že zhoršení by nemělo být až tak výrazné, jak se původně čekalo. Cyklický pohled se ale podle jeho slov i tak globálně zhoršuje.

Jak hodnotí vývoj v průmyslu firmy

Ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Bohuslav Čížek vnímá listopadová data „do jisté míry pozitivně“. Jsou lepší, než se očekávalo. Upozorňuje ale na to, že více než polovina sektorů z pohledu objemu výroby poklesla. Potíže mají hlavně energeticky náročná odvětví.

„O celkovém zpomalování růstu v závěru loňského roku a slabším výhledu pro rok letošní mluvíme již delší dobu. Svědčí o tom mnoho tvrdých i měkkých dat,“ říká.

Odvolává se na šetření SP ČR a České národní banky mezi nefinančními podniky i zmíněný index nákupních manažerů pro zpracovatelský průmysl. Uvádí i pokles reálných příjmů, propad maloobchodních tržeb a velmi reálné „až stagnace“ v eurozóně.

„Průmysl se nicméně navzdory mnohým překážkám dovedl nadále udržet. A v některých měsících i mírně jako celek dokonce překonat předpandemickou úroveň výroby. Byť s poměrně velkou diferenciací mezi firmami,“ uvádí.

Argumentuje celkovým reálným růstem produkce zpracovatelského průmyslu za jedenáct měsíců loňského roku, to ve výši 2,2 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here