Americké a evropské peníze do čínských firem jdou přes daňové ráje

277
cinskych_firem
Foto: Pixabay.com

Americké a evropské investice do čínských firem z velké části směřují přes firmy v daňových rájích. Ty si v nich zřizují velké čínské firmy. Zahraniční napojení na čínská aktiva je tak zřejmě mnohem větší, než uvádí oficiální statistiky.

Vyplývá to z průzkumu, na který upozornila agentura Bloomberg. Investoři z USA a Evropy na konci roku 2020 vlastnili akcie a dluhopisy čínských firem za 1,4 bilionu USD [cca 31,7 bil. Kč]. Tyto cenné papíry vydaly čínské firmy v daňových rájích. Patří mezi ně i firmy, jako jsou Alibaba Group nebo Tencent.

Výzkumníci zjistili, že investice amerických společností do akcií a dluhopisů vydaných čínskými společnostmi byla na konci roku 2020 vyšší o 922 miliard dolarů [cca 20,1 bil. Kč] než uváděly oficiální údaje amerického ministerstva financí o investicích v Číně. Kromě Spojených států údaje zahrnují také investice rezidentů z eurozóny, Británie, Kanady, Švýcarska, Norska, Dánska a Švédska.

Nepřímé investice do čínských firem sílí

Částka je téměř trojnásobkem toho, co investoři z uvedených zemí drželi přímo ve firmách registrovaných v Číně, uvádí zpráva Global Capital Allocation Project. Data ukazují, že finanční spojení mezi druhou největší ekonomikou světa a předními rozvinutými ekonomikami je mnohem hlubší, než tvrdí oficiální statistiky.

Čínské společnosti primárně nevyužívají daňové ráje, aby se vyhýbaly placení daní. Využívají je jako prostředek k tomu, aby obcházely omezení čínské vlády. Ta platí pro zahraniční vlastnictví v daných oborech. Další důvod je ten, že zahraniční investoři často považují zahraniční soudy za mnohem spolehlivější než ty čínské.

Čínské firmy využívají GDR na burze v SIX Curychu

Zjištění dopadá i na globální finanční rovnováhu. Čína v oficiálních statistikách platí za silného čistého věřitele vůči zbytku světa. Zčásti proto, že její společnosti mají relativně málo závazků vůči zahraničním investorům. Podle výzkumu je ale skutečná věřitelská pozice Číny mnohem slabší. Pokud se započítají i závazky firem registrovaných mimo Čínu, ale pod kontrolou Číny. Vlády v USA a Evropě tak podle výzkumníků musejí věnovat větší pozornost rizikům plynoucím z investic do čínských firem prostřednictvím těchto subjektů.

Přímé investice do Číny klesají

Uvedené údaje přináší data za rok 2020. Zpožděné jsou kvůli času nutnému ke zjištění skutečných majitelů firem registrovaných v daňových rájích. Výzkumníci potvrdili, že hodnota podílů zahraničních investorů v čínských akciích a dluhopisech od roku 2020 téměř jistě klesla. Na vině je opět regulace, zásahy proti technologickým společnostem, pandemie a propady v sektoru nemovitostí. To přimělo mnoho zahraničních investorů k prodeji podílů.

V žebříčku nejhodnotnějších značek přibývá čínských firem

Zpráva Global Capital Allocation Project je z hlediska měření investic do čínských firem jediným veřejně dostupným zdrojem. Zdrojem, který ukazuje, kam kapitál investovaný ve firmách v daňových rájích nakonec míří. Většina oficiálních statistik se zabývá investicemi podle sídla. Například investici do společnosti pod kontrolou čínského subjektu registrované na Kajmanských ostrovech tak počítá jako investici na Kajmanských ostrovech.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here