Zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték nahrává stavebnímu spoření

249

Zpřísnění pravidel pro získání hypotéky nahrává stavebnímu spoření. Mnoho budoucích zájemců o hypotéční úvěr ho může využít jako první krok před samotnou žádostí o hypotéku. Jejich cílem si bude ve stavebku naspořit u hypotéky vyžadovaných 20 % z hodnoty nemovitosti. Anebo alespoň část z nich.

Šanci přivést ke stavebnímu spoření po změnách na hypotéčním trhu nové zájemce si uvědomují i stavební spořitelny. Ty začaly lákat nové klienty na atraktivnější zhodnocení vkladů nebo na odpuštění poplatků. Mnohé z nich zvyšují doposud konstantní 1% roční úročení úložek. Některé u dětí a mládeže nabízejí i 1,5% zhodnocení ročně. Další ve speciálních akcích ruší poplatky za uzavření smlouvy. Často i ve výši 1 % z cílové částky. Anebo ruší poplatky za vedení smlouvy, které se pohybují většinou v rozmezí 300 až 360 Kč ročně.

„Regulace ČNB u hypotéčních úvěrů přivádí ke stavebnímu spoření klienty, kteří o svém bydlení uvažují koncepčně s předstihem a uvědomují si, že ke svému zájmu o hypotéční úvěr na pořízení vlastního bydlení, budou muset do budoucna přidat také vlastní úspory,“ říká tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Jedním z důvodů, proč volit stavební spoření jako nástroj pro vytvoření finanční rezervy, je státní podpora v maximální výši 2 000 Kč ročně. V případě využití stavebního spoření jako předstupně před žádostí o hypotéku se jako vhodná jeví i délka spoření. Šest let je z hlediska přípravy na žádost o hypotéku reálnějších, než by tomu bylo například při volbě podílového fondu. V jeho případě jsou prostředky investovány zpravidla dlouhodoběji.

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here