Zbrojní průmysl v ČR zaznamenal největší propad v exportu od roku 2005. Problém zaznamenal i doma poté, kdy jednoho z nich – Českou zbrojovku – kritizovali filmaři. A to za to, že finančně podpořila letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Otevřený dopis kritizující sponzoring České zbrojovky filmového festivalu v Karlových Varech podepsalo 36 filmařů. Mezi nimi například režisérka Tereza Nvotová, režiséři Jan Hřebejk, Vladimír Michálek, ale třeba i herečka Aňa Geislerová či scénárista a člen karlovarské hlavní poroty Štěpán Hulík.

„Podle informací, které přinesly organizace monitorující vývoz zbraní z ČR, vyvážel tento oficiální sponzor festivalu v minulosti svoje zbraně do nedemokratických zemí s represivními režimy, a vydělával tak na porušování lidských práv,“ stojí v dopise.

Na straně druhé se ovšem i v tuzemské „kulturní frontě“ objevily hlasy, které nesouhlasily s kritikou sponzoringu festivalu Českou zbrojovkou. Jeden z nich patřil i Petrovi Čtvrtníčkovi.

Zveřejnil(a) Buzerant dne Úterý 2. července 2019

Česká zbrojovka na svůj sponzoring festivalu nechtěně upozornila nevhodnou upoutávkou na svém facebookovém profilu, kde zveřejnila plakátek s titulem: „We love shooting“ [milujeme střílení/natáčení] s obrázkem kamery. Umělci uvedli, že by se raději na festivalu uskromnili, než aby tolerovali takového sponzora. Tím ale „špatné zprávy“ pro český zbrojařský průmysl nekončí.

Zbrojní průmysl – propad exportu

Česká tisková kancelář zveřejnila informace ze zprávy o kontrole vývozu vojenského materiálu Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO]. Ze zprávy vyplývá, že export zbraní a vojenského materiálu z České republiky loni klesl na téměř 14 miliard korun. Meziročně jde o propad ve výši 1,1 miliardy korun a nejhorší výsledek od roku 2015. V roce 2016 dosáhl export zbraní a vojenského materiálu z Česka rekordních 18,2 miliardy korun, v roce 2015 to bylo 15 miliard. V roce 2017 vývoz klesl na 15,1 miliardy.

Český zbrojní průmysl v posledních deseti letech vyvezl zejména vrtulníky, letadla, obrněná vozidla, tanky, samohybné houfnice a další těžkou vojenskou techniku v naprosté většině do afrických, asijských a jihoamerických zemí. Tato technika spolu s výrobou komponent, dodávkami náhradních dílů, servisu a dalších služeb tvoří stabilně zhruba 60 procent vývozu vojenského materiálu z Česka.

Zbroní průmysl – loňské výsledky

Podle zprávy MPO čeští zbrojaři loni získali „jen“ 1 191 vývozních licencí v hodnotě „jen“ 18,8 miliardy korun. Vojenský materiál vyvezli do 103 zemí za 13,99 miliardy korun. Přitom očekávali, že vyvezou za více než 20 miliard korun.

Nejčastěji to bylo do sousedních zemí, Spojených států, Vietnamu, Brazílie a zemí Blízkého východu. Do USA bylo vyvezeno zboží za asi 1,65 miliardy korun, do Vietnamu za miliardu korun a na Slovensko za 853 milionů korun. Výrazně loni klesly dodávky třeba do Saudské Arábie, Spojených arabských emirátů nebo do Iráku,“ stojí ve zprávě MPO.

Export střelných zbraní, jejich součástí a střeliva pro civilní použití dosáhl asi 3,6 miliardy korun, což je asi o 300 milionů meziročně víc. Jeho vývoz byl povolen do 64 zemí mimo Evropskou unii, uděleno bylo 799 povolení v hodnotě sedmi miliard korun. Nejvíce zbraní a střeliva bylo dodáno do USA.

Podle odborníků tuzemský zbrojní průmysl z velké části táhnou zbraně vyvinuté před desítkami let, zatímco inovativní produkty, které se úspěšně prodávají i na náročných západních trzích, zůstávají doménou menších firem a tvoří jen malou část české zbrojní produkce.

Zbrojní průmysl – kdo a jak obchoduje

Podle ČTK pak ke konci loňska mělo povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem 278 firem a dvě fyzické osoby. Zamítnut byl vývoz třeba do Běloruska, Íránu, Sýrie nebo do Západní Sahary.

Podnikatelé a firmy, kteří chtějí vyvážet nebo dovážet vojenský materiál, musí požádat úřady o příslušné povolení. Pro konkrétní obchod musí získat licenci, o které rozhoduje Ministerstvo průmyslu a obchodu. A to ve spolupráci s ministerstvy zahraničí, vnitra a obrany. Udělena musí být nejen kvůli dodržení podmínek, ale také ze zahraničněpolitických nebo bezpečnostních zájmů Česka.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here