Slovensko a Chorvatsko, tam Češi jezdí nejčastěji

764
Slovensko
FOTO: Pixabay.com

Slovensko a Chorvatsko, tam Češi vyrážejí nejčastěji na zahraniční dovolenou. Doma mají pak nejvíce v oblibě jižní Čechy. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] za loňský rok. Aktuální fotky polonahých Čechů a Češek z turistických destinací na sociálních sítích naznačují, že tomu nebude jinak ani v letošní sezoně.

Ve statistice zahraničních soukromých cest českých občanů za rok 2018 obhájilo své prvenství v žebříčku delších cest Chorvatsko a v žebříčku kratších cest Slovensko.

Zájem o cesty do zahraničí se meziročně zvýšil a rostl nepřetržitě již čtyři roky [od roku 2015]. Kvůli méně častému cestování v tuzemsku [meziroční pokles o 6 %] se celkový počet cest realizovaných ve volném čase loni ve srovnání s předchozím rokem snížil o 4 %.

Občané ČR ve věku 15 a více let loni vykonali ve volném čase celkem na 12,9 mil. delších a 20,3 mil. kratších soukromých cest. Častějším cílem soukromých cest bylo tuzemsko.

„Zájem o dovolenou v tuzemsku meziročně poněkud poklesl, i když samotné jižní Čechy přilákaly více českých občanů než předloni a Jihočeský kraj tak byl nejčastější tuzemskou cílovou destinací pro delší soukromé cesty,“ vysvětluje Irena Kovárnová
z Krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Za hranice směřovaly přibližně čtyři z deseti delších cest a jedna z deseti kratších cest. I tak ale ve srovnání s předchozím rokem Češi cestovali častěji do zahraničí.

Do Chorvatska a na Slovensko

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější zemí pro výběr dovolené [se 4 a více noclehy]. Loni v něm strávilo dovolenou více než 800 tisíc Čechů starších 15 let. Výjimka byl rok 2015, kdy byl enormní zájem o Slovensko.

Slovensko je pak druhou nejčastější dovolenkovou destinací Čechů. Loni ho navštívilo cca 724 tisíc Čechů. Následuje Itálie, kam loni zavítalo 607 tisíc Čechů.

„Tyto tři země si udržují medailová místa pravidelně od roku 2011. Čtvrté místo díky rostoucí oblibě patřilo Řecku, páté místo Rakousku, které zaznamenalo pokles zájmu,“ upřesňuje Irena Kovárnová.

Z dalších Čechy vyhledávaných zemí se těší zvýšenému zájmu Egypt. Loni ho navštívilo 265 tisíc Čechů. Zájem ovšem opadá o Španělsko [211 000 osob] a Bulharsko [167 000 osob].

Podle Ireny Kovárnové většina Čechů [86 %] na svých cestách do zahraničí k přenocování loni využila služby hotelů. 12 % nocuje u příbuzných či známých. Jako dopravní prostředek nejčastěji využijí osobní motorové vozidlo. To ze 45 %. Ze 41 % pak letadlo.

„Podle způsobu organizace byla polovina delších cest organizována individuálně. Ze 42 % šlo o zájezd s cestovní kanceláří. Průměrná zahraniční delší cesta měla 8,1 přenocování a výdaje na ni činily 14 204 korun,“ upřesňuje Irena Kovárnová.

Výběrové šetření cestovního ruchu přináší informace i o počtu Čechy vykonaných kratších cest do zahraničí. Těch loni přibylo o víc než jednu třetinu. Tradičně mířily nejčastěji na Slovensko a do Rakouska. Počet kratších cest do Rakouska se loni výrazně zvýšil [o 137 tis. osob]. A to patrně i vlivem zkrácení části delších cest [meziročně delší cesty do Rakouska absolvovalo o 118 tis. osob méně]. Průměrná zahraniční kratší cesta měla 2,3 přenocování a výdaje na ni činily 4 685 Kč.

Po Česku a za Čechy

V roce 2018 mělo cílovou destinaci v tuzemsku 7,8 mil. delších a 18,5 mil. kratších cest. Nejčastěji tuzemské cesty občanů České republiky starších 15 let směřovaly do míst ve Středočeském a Jihočeském kraji.

„Jihočeský kraj se stal v roce 2018 vůbec nejčastějším cílem delších a třetím nejčastějším cílem kratších cest,“ upřesňuje Irena Kovárnová.

Středočeský kraj obsadil první místo podle počtu kratších cest [zahrnují i víkendové pobyty na chatách a chalupách] a druhé místo podle počtu delších cest.

Většina krajů zaznamenala meziroční pokles počtu delších i kratších cest. Počet delších cest vzrostl ve čtyřech krajích včetně Jihočeského, který se díky 10% zvýšení vyšvihl v mezikrajském žebříčku delších cest na první místo před Středočeský kraj.

„Počet kratších cest se zvýšil ve třech krajích. Potože mezi nimi figuruje Jihomoravský kraj, ale Jihočeský kraj nikoli, vyměnily si tyto kraje pořadí dle místa pobytu při kratších cestách. Jihomoravský obsadil druhé místo a Jihočeský třetí místo,“ upřesňuje Irena Kovárnová.

Nejčastěji individuálně

Hlavním účelem delších tuzemských cest byla jako obvykle rekreace či dovolená [70 %] a návštěva příbuzných či známých [25 %]. U 3 % cest byl udán jako důvod zdravotní pobyt.

K ubytování bylo nejčastěji využito vlastní rekreační zařízení [32 %] a příbuzní či známí [30 % cest]. Téměř pětinový podíl připadl na hotely a podobná zařízení [18 %]. Cesty byly nejčastěji organizovány individuálně, ojediněle byly využity služby cestovních kanceláří [3 % z delších tuzemských cest]. Většina cest se uskutečnila ve 3. čtvrtletí [53 %].

Hlavním dopravním prostředkem byla při kratších i delších soukromých cestách osobní motorová vozidla včetně motocyklů [86 %].

„Z hlediska využitých dopravních prostředků poněkud vzrostl podíl cest využívajících vlak; při většině cest však byla i nadále využívána především osobní motorová vozidla, včetně motocyklu,“ uzavírá Irena Kovárnová.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here