Otázka nestojí, zda korekce přijde, ale kdy přijde

173

Byla to dlouhá diskuze, ale bylo o čem se bavit. Fintag.cz přináší první ze série debat ABCD investora. V ní debatovali na téma současnost a budoucí korekce na kapitálových trzích generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic a člen představenstva Conseq Investment Management Lukáš Vácha.

Co z diskuze vzešlo? Mimo jiné to, že v následujících časech, až přijde korekce, se nízké a v některých případech i negativní výnosy stanou realitou pro mnohé investory. Dále to, že světové centrální banky, ale i analytici možná bijí na poplach až příliš předčasně. To znamená ve chvíli, kdy se hospodářský cyklus teprve překlápí do fáze zpomalení.

Co z toho plyne pro investory?

Podle Lukáše Váchy a Petra Koblice například to, že prozatím není důvod k panice. Na druhé straně ale i upozorňují na to, že krize nečekají a umějí přijít i fantasticky rychle. Dále to, že korekce bývají průvodním jevem hospodářského zpomalení. Nebo to, že právě teď se hodí mít po ruce vice kapitálu na případné nákupy aktiv, jejichž ceny dříve či později půjdou dolů. Nákupní příležitosti účastníci debaty tuší zejména v oblasti nemovitostí, ale i na akciovém trhu. Například v bankovním sektoru.

Až příjde korekce

Dále platí, že finanční trhy se stejně jako většina národních ekonomik obávají mnoha rizik. A to i přesto, že většina hlavních amerických akciových indexů prozatím osciluje na dosah svých historických maxim a podle některých expertů prozatím mají ještě prostor k dalšímu růstu. A to i navzdory tomu, že současně s akciovými indexy šplhá do výšin cena zlata nebo stříbra. Prostě komodit, které platí za bezpečné přístavy v dobách krize.

Jenomže jsou to skutečně příznaky a předzvěsti velice tvrdého pádu? Odpovědi najdete níže ve výběru toho základního [17 min.] z první debaty ze série debat ABCD investora zde. Celá 90 minut dlouhá debata je zde. [Pozor má dlouhý rozjezd, začíná na cca třetí minutě.]

Pro ty, kdo nemají čas

Pokud je na vás hodina a půl příliš dlouhá, záznam toho nejzajímavějšího z premiérové debaty ABCD investora najdete ve formě podcastů zde. V odkazu jsou mimo jiné i průběžně doplňované informace o příští živé debatě, pravidelných investičních seminářích a v neposlední řadě archiv expertních tipů na stavbu vítězného portfolia.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here