Přebytek rozpočtu německé vlády byl loni nejvyšší od znovusjednocení Německa v roce 1990. V přepočtu dosáhl 340,5 miliardy korun [13,5 mld. eur]. Rekord zaznamenali i Britové. Růst jejich hrubého domácího produktu byl v listopadu nejnižší za posledních sedm let.

Přebytek rozpočtu německé vlády byl loni navzdory slabšímu růstu německé ekonomiky nejvyšší od znovusjednocení země v roce 1990. Částečně k tomu přispěly nižší úroky z půjček. Podle předběžných údajů, které 13. 1. zveřejnilo ministerstvo financí, přebytek dosáhl 13,5 miliardy eur [340,5 miliardy Kč]. Předchozí rekord byl roku 2015, kdy přebytek činil 12,1 miliardy eur.

Jak uvedla agentura Reuters převážná část tohoto přebytku bude převedena do rezervního fondu vytvořeného po uprchlické krizi a určeného na pomoc při integraci migrantů. Finance ve fondu tak stoupnou na 48 miliard eur. Z toho téměř dvě třetiny již byly vyčleněné k použití. Podle ministerstva je ve fondu nyní k dispozici zhruba 17,1 miliardy eur.

Ministerstvo uvedlo, že k rekordu přispěly především nízké úrokové sazby. Vláda musela zaplatit za své staré dluhy úrok zhruba 12 miliard eur. Daňové příjmy pak byly o 3,5 miliardy eur vyšší, než se plánovalo.

Agentura DPA rovněž upozornila, že se loni nepodařilo vyčerpat peníze z různých zvláštních fondů spolkové vlády. Byly to mimo jiné peníze na investice do škol a rozšíření center pro péči o děti či digitalizaci, ale také z energetického a klimatického fondu.

Britové v listopadu rostli pomalu

Další zajímavá zpráva přišla z Velké Británie, kde se hrubý domácí produkt [HDP] loni v listopadu meziročně zvýšil pouze o 0,6 procenta. Což je nejslabší tempo za více než sedm let. V říjnu činil meziroční růst jedno procento. Oznámil to dnes britský statistický úřad.

Důvod je, jak uvedla agentura Reuters, že britské podniky a spotřebitelé na podzim čelili značné politické nejistotě. Británie měla do 31. října opustit Evropskou unii, parlament si však vynutil odklad brexitu a na prosinec schválil konání předčasných voleb.

Volby vyhráli konzervativci premiéra Borise Johnsona, který prosazuje brzký brexit. Výsledek voleb vedl ke zlepšení podnikatelské i spotřebitelské důvěry díky nadějím, že ukončí tříletou politickou nejistotu a umožní spořádaný odchod Británie z EU.

V meziměsíčním srovnání se HDP v listopadu snížil o 0,3 procenta. To představuje nejprudší pokles od dubna, kdy firmy spotřebovávaly zásoby, které si vytvořily v obavách, že Británie na konci března opustí EU bez dohody. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že HDP v listopadu zůstane na říjnové úrovni.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here