Inflace v prosinci oproti listopadu vzrostla o 0,1 na 3,2 procenta. Průměrná míra inflace v roce 2019 tak dosáhla 2,8 procenta. Což je o 0,7 procentního bodu více než v roce 2018 a vůbec druhá nejvyšší míra inflace za posledních jedenáct let.

„Vyšší míra inflace byla pouze v roce 2012 ve výši 3,3 procenta. Loni ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,3 procenta, ceny služeb o 3,7 procenta. Na zvyšování cenového růstu měly největší vliv ceny za bydlení,“ okomentovala vývoj inflace v roce 2019 vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu [ČSÚ] Pavla Šedivá.

Meziměsíční srovnání

Loni v prosinci oproti listopadu vzrostly hlavně ceny potravin, elektřiny [0,8 %], ale i automobilů [0,9 %]. Snížily se naopak ceny vína či některých mlékárenských výrobků. Ceny zboží a ceny služeb vzrostly úhrnem shodně o 0,2 %.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byl způsoben především vyššími cenami zeleniny o 4,4 %. Z toho ceny brambor vzrostly o 7,5 %. Ceny nealkoholických nápojů byly vyšší o 2,5 %, ceny vepřového masa o 3,1 %. Ceny ovoce zdražily o 1,3 % a polotučného trvanlivého mléka o 3,4 %.

Naopak na snižování celkové hladiny spotřebitelských cen v prosinci působil především pokles cen alkoholických nápojů. U nich se snížily ceny vína o 2,6 % a ceny lihovin o 1,2 %. V oddíle ostatní zboží a služby byly nižší zejména ceny výrobků a služeb pro osobní péči o 1,3 %. Z potravin klesly ceny jogurtů o 6,5 %, sýrů a tvarohů o 1,0 %, olejů a tuků o 1,5 %.

Meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v prosinci o 3,2 %, což bylo o 0,1 procentního bodu více než v listopadu. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,1 % a ceny služeb o 3,6 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného [nákladů vlastnického bydlení] byl meziročně 103,1 %.

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v prosinci nadále největší vliv ceny v oddíle bydlení. V něm se zvýšily ceny nájemného z bytu o 3,7 % a vodného a stočného shodně o 2,6 %. Stouply ceny elektřiny o 12,3 % a zemního plynu o 3,0 %. A o 4 % stouply ceny tepla a teplé vody.

Druhé v pořadí ve vlivu na vývoj inflace byly podle ČSÚ ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. V něm vzrostly ceny vepřového masa o 17,4 %, ceny uzenin pak o 9,7 %. Vzrostly i ceny polotučného trvanlivého mléka o 5,1 %, sýrů a tvarohů o 2,9 %, cukru o 17,9 %.

Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly také ceny v oddíle stravování a ubytování. V něm byly vyšší ceny stravovacích služeb o 4,8 % a ceny ubytovacích služeb o 3,3 %.

Tempo růstu cen

Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo v oddíle alkoholické nápoje, tabák. V něm vzrostly ceny lihovin o 4,0 % [v listopadu o 2,2 %].

Naopak ke zpomalení meziročního cenového růstu došlo v prosinci u cen ovoce. Ty byly vyšší o 11,1 % [v listopadu o 16,2 %]. Pomaleji rostly i ceny zeleniny. Ty stouply o 4,3 % oproti listopadovému nárůstu o 11,8 %. Z toho ceny brambor meziročně v prosinci zdražily o 2,4 %, v listopadu pak o 23,5 %.

Na meziroční snižování cenové hladiny v prosinci nadále působily ceny v oddíle pošty a telekomunikace. A to hlavně vlivem cen telefonních a faxových služeb, které byly nižší o 4,3 %. Vývoj cen v oddíle doprava ovlivnilo zmírnění poklesu cen pohonných hmot a olejů. Ty byly v prosinci nižší o 1,2 % [v listopadu o 4,3 %].

Jak reagovala koruna

Podle analytiků koruně pondělní [13. 1. 2020] zveřejnění prosincové inflace prospělo. Z ranních kotací 25,27 CZK/EUR si během pondělka polepšila vůči euru o téměř pět haléřů.

„Tržní sazby reagují na zvyšující se inflaci růstem a atraktivnější úrokový diferenciál zase podporuje korunu,“ uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle něj se prosincová inflace ve výši 3,2 % i nadále vzdaluje od svého cíle i prognózy České národní banky. Podle jeho kolegy Michala Brožky je navíc pravděpodobné, že meziroční míra inflace na začátku roku povyroste ještě mírně výš.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here