Koronavirus, který už je i v Bavorsku, infikoval ekonomiku

381
koronavirus
Ilustrační foto: Pixabay.com

Po asijských trzích začaly kvůli koronaviru 2019-nCoV, jež způsobuje neznámou formu zápalu plic, padat i evropské trhy. Koronavirus, který se začal šířit z čínského trhu s hady, svišti a netopýry, zřetelně ovlivňuje sektor cestovního ruchu, trh s luxusním zbožím i komodity. Nově navíc byl koronavirus potvrzen už i v Německu.

Evropské akcie zahájily týden výrazným poklesem kvůli obavám z ekonomických dopadů nového typu koronaviru. Panevropský akciový index STOXX 600 klesl o 2,3 procenta na 414,07 bodu. Více než 97 procent akcií z indexu oslabilo. Největší propad utrpěli výrobci luxusního zboží, aerolinky a hotelové společnosti, kteří jsou silně závislí na poptávce z Číny. Kvůli vysoké závislosti na Číně se ale dostaly pod tlak rovněž akcie těžařských společností.

„Šířící se obavy z humanitárních a ekonomických dopadů koronaviru se podepsaly na rostoucí averzi investorů na globálních trzích. Byla jasně patrná tendence přesouvat se do bezpečnějších aktiv,“ říká hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle něj výrazné propady zaznamenávají akciové trhy, padá cena ropy a ztrácí čínský juan. Naopak roste poptávka po dluhopisech, zejména amerických Treasuries.

„Je tak patrná podpora, kterou cítí americký dolar. Ten se dnes vůči euru dostal na nejsilnější hodnotu za poslední téměř dva měsíce, když atakoval hladinu 1,102 USD/EUR. Ruku v ruce s rostoucí averzí se vstup do nového týdne nevydařil měnám rozvíjejících se trhů,“ upřesňuje Jan Vejmělek.

O luxus není zájem

Index německých akcií DAX klesl o téměř tři procenta a francouzský index CAC zažil nejhorší den za čtyři měsíce, hlavně kvůli ztrátám luxusních firem LVMH, Christian Dior, Hermés a Kering. Z dalších výrobců luxusního zboží oslabily firmy Burberry, Moncler, Swatch a Richemont. Ve srovnání s vypuknutím onemocnění SARS v letech 2002 až 2003 upozorňují analytici firmy Bernstein, že tehdy se Číňané na globálním prodeji luxusního zboží podíleli dvěma procenty, loni to však již bylo 35 procent.

Dílčí index evropských turistických společností se propadl nejníže za téměř sedm týdnů. Z jednotlivých firem prudký pokles zaznamenaly akcie aerolinek Air France a Lufthansa, provozovatele okružních plaveb Carnival či hotelových skupin Accor a IHG.

Koronavirus oslabuje i asijské trhy, které jsou nyní kvůli oslavám lunárního Nového roku uzavřeny. Právě oslavy lunárního Nového roku v Číně jsou zdravotním rizikem, protože podle odhadů Číňané uskuteční až tři miliardy cest. Po otevření trhů lze očekávat další propady. Už nyní například hlavní index japonských akcií Nikkei 225 propadl o 2,03 procenta na 23.343,51 bodu. Zaznamenal tak nejprudší pokles od 26. srpna a skončil na nejnižší úrovni od 8. ledna. Z půlročních maxim spadly i čínské indexy.

Roste cena zlata

Koronavirus se ale ostře dotýká i amerických trhů. A to kvůli propadu cen ropy v závislosti na ekonomické problémy, jež může nákaza celosvětově způsobit. Naopak roste cena zlata jako bezpečného přístavu v krizích.

„Kvůli výskytu koronaviru v USA investoři proto přesouvají kapitál do bezpečných přístavů, jako je například zlato nebo stříbro. Od potvrzení dvou diagnóz výskytu viru v USA cena zlata vyrazila z 1560 USD na aktuálních 1585 dolarů, čili zhruba o 1,6 procenta,” uvedl analytik Golden Gate CZ Marek Brávník.

Finanční trhy nemají rády nejistotu či příliš mnoho scénářů dalšího vývoje, doplnil analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Koronavirus je podle něj v mnoha aspektech stále málo známý, navíc s Čínou má svět zkušenost, že často poskytuje zkreslené informace zvláště o problémech. Pro další vývoj bude podle něj klíčové, zda se virus podaří lokalizovat v nynějších ohniscích. Pokud toho bude docíleno pouze omezením pohybu milionů osob v rámci Číny, dopady na světovou ekonomiku budou minimální.

Zdravotnické autority ovšem Čínu chválí za to, že k zabránění nákazy přistupuje odpovědně. Ovšem i to má dopady do ekonomiky. Čína zakázala skupinové zájezdy ze země a čínské cestovní kanceláře dočasně ukončily prodej skupinových zájezdů a produktů. A samozřejmě, že koronavirus snižuje i cestovatelské aktivity do Číny. Což lze vidět i v Česku, kde cestovní kanceláře přijaly první storna zájezdů do Asie. CK China Tours zrušila na první pololetí všechny své zájezdy do Číny a Tibetu. Některé z cestovních kanceláří přitom hlásí storna zájezdů. Vzhledem k tomu, že Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR] zatím nevydalo zákaz cest do Číny či dalších asijských států, podle Řezníčkové z Invie tak klienti nemusejí mít nárok na storno zdarma. CK takové případy ale budou řešit individuálně, dodala.

Jedna dobrá zpráva

Z hlediska ekonomiky je z pohledu koronaviru vzhledem k výše uvedenému jedinou dobrou zprávou, že čínské stavební firmy jsou sto rychle reagovat na poptávku. To v případě výstavby dvou nových nemocnic ve městě Wu-chan, z jehož tržiště se koronavirus rozšířil. Totiž po čtyřech dnech práce stojí první z budov nově vznikající nemocnice. Kompletní zařízení má už za necelý týden začít sloužit pacientům nakaženým virem 2019-nCoV, který si zatím v Číně vyžádal nejméně 82 obětí a nakazilo se jím téměř tři tisííce lidí. Některé odhady ale hovoří až o více než 250 tisíc nakažených v Číně. Dodejme, že koronavirus je již v Evropě. Po Francii jeho přítomnost na svém území potvrdilo i Německo, konkrétně okres Starnberg u Mnichova.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here