Organizátoři dvoudenního hackathonu spustili informační systém k elektronickým dálničním známkám FerZnamka. V příštích týdnech ho chtějí podle organizátora akce Tomáše Vondráčka zdarma předat státu. Původně měl stát za systém zaplatit 401 milionů korun, zakázku po velké kritice zrušil.

Systém od pátečního večera vyvíjelo 60 dobrovolníků. A to v situaci, kdy nový ministr dopravy Karel Havlíček [za ANO] uvedl, že stát ukončí všechny zakázky k elektronickým dálničním známkám.

„Děkujeme všem, kdo se od pátku 18:00 hodin až do stejného času v neděli podíleli na realizaci a podporovali naši výzvu na sociálních sítích. FerZnamka.cz je řešení, které ukazuje celý ekosystém. Jedno na zelené louce a druhé pomocí „krabicového řešení“. Vznikla tedy dvě řešení pro e-shop a mobilní aplikace,“ uvedl Tomáš Vondráček, který výzvu k vytvoření systému inicioval a zrealizoval i vývoj nového systému.

Jako důvod uvedl, že chtěl nespokojenost otočit do něčeho pozitivního. Proto vyhlásil občanský hackathon, do kterého se přihlásilo 300 dobrovolníků.

Jak funguje FerZnamka.cz

Podle něj nyní zbývá dodělat zákaznickou zónu a části, které jsou v utajeném režimu. Přesto již vznikly jazykové mutace, nadšenci programátorům dodali i japonštinu.

E-shop je volně přístupný veřejnosti na internetových stránkách Ferznamka.cz. Programátoři vytvořili všechny veřejné části, které měl stát v zadání. Část, která v původní zakázce podléhala utajení, si podle Vondráčka musí stát zařídit přes firmy s bezpečnostní prověrkou.

Uživatelé mohou v e-shopu koupit testovací známky v hodnotě jedné až tří korun. Otestována byla i kontrola platby u projíždějících vozidel. O předání systému do rukou státu se bude teprve jednat. Podle Vondráčka je kvůli tomu nutné vyřídit několik legislativních a technických podmínek. Potrvá to několik týdnů.

FerZnamka.cz, technická specifikace:
  • Systém je otevřený pro napojení ostatních partnerů – e-shopů, benzinových pump, bankovních aplikací, jako je například George – vše pomocí API.
  • V rámci hackathonu jsme vyvinuli dva e-shopy.
  • První je postaven na platformě Kentico EMS.
  • Druhý je single page aplikace v React.js.
  • Existuje mobilní aplikace pro Android i iOS.
  • Pro rozpoznávání registračních značek používáme ALPR [automatizované rozeznávání registračních značek] se statickou kamerou společnosti Camea, které je využíváno k identifikaci vozidel např. při parkování či Policií ČR.
  • Platí se přes platební bránu Global Payments ve spolupráci s Českou spořitelnou na transparentní účet.
  • Podpora pro uživatele je místo robustního zákaznického call centra 24/7 vyřešena pomocí IT, tedy na webech funguje chatbot Rasa, lze si také zavolat na interaktivní voicebot Vocalls, tel.: +420 228 227 264.
  • Srdcem projektu je centrální systém napsaný v .NET Core, provozovaný na Microsoft Azure Cloud. Jde o bezpečného prostředníka mezi státem a finálním uživatelem.
  • Účetnictví je zajištěno integrací do systémů ABRA.
  • Pro reporting používáme Power BI.
  • Peníze z FerZnamka.cz budou věnovány nadačnímu fondu Kolečko.

Politicky neutrální

Tomáš Vondráček je majitelem firmy Actum, v jejímž sídle se akce přes víkend uskutečnila. Podle výroční zprávy nabízí odborné programátorské práce a v roce 2018 zvýšila obrat o 18 procent na 271 milionů Kč a zisk 17 milionů. Další Vondráčkovy firmy spadající pod skupinu WMC Grey se podílejí na státních zakázkách v hodnotě několika desítek milionů korun od agentury Czech Tourism či Jihomoravského inovačního centra.

Podle Tomáše Vondráčka byla a je zveřejněná výzva pro státní správu a vedení země politicky neutrální. Zároveň však i maximálně otevřená.

„Proto na našem hackathonu neodmítneme žádné politiky ani zaměstnance státní správy. Zájem projevili lidé z týmu Andreje Babiše, předseda Pirátů Ivan Bartoš i místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček a ozývají se další a mně se to těžce balancuje. Nikdo není vyloučen, všichni jsou vítáni,“ uvedl Tomáš Vondráček.

Stát v posledních dnech zrušil první zakázku na informační systém k dálničním známkám. Na té se původně dohodl Státní fond dopravní infrastruktury [SFDI] s firmou Asseco Central Europe za 401 milionů korun. Zakázka, která byla vedena v utajovaném režimu a nebyla pro ni vyhlášena otevřená soutěž, však vyvolala velkou vlnu kritiky. A to jak z řad odborníků, opozice i premiéra Andreje Babiše [ANO]. V pondělí kvůli ní skončil ministr dopravy Vladimír Kremlík [za ANO], nahradil jej vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO]. Ten následně rozhodl o zrušení zakázky na IT systém.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here