Americe hrozí kolaps, míní filantrop George Soros

298

Americký miliardář a filantrop maďarského původu George Soros, který vydělal jmění na spekulacích při pádu libry v roce 1992, pokračuje ve svých plánech na globální univerzitu. I ve vyřizování si účtů s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

O Donaldu Trumpovi Georg Soros řekl, že je to podvodník a narcis, který chce, aby se svět točil kolem něj. Soros ale zároveň uvedl, že dá jednu miliardu dolarů [22,7 mld. Kč] na spuštění projektu globální univerzity. I jejím prostřednictvím chce čelit autoritářským režimům a klimatickým změnám. Nová instituce, která má poskytnout mezinárodní vyučovací a výzkumnou platformu, má nést jméno Open Society University Network [OSUN].

„Dlouhodobá strategie naší nejlepší naděje spočívá v přístupu ke kvalitnímu vzdělání, obzvláště takovému vzdělání, které posiluje samostatnost jedince rozvojem jeho kritického myšlení a zdůrazňováním akademické svobody,” řekl George Soros na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Uvedl zároveň, že pro potvrzení svého závazku k OSUN, přispěje na její start jednu miliardu amerických dolarů.

„Globální síť ale nebudeme budovat sami. Budeme potřebovat partnerské instituce a podporovatele z celého světa,“ upřesnil.

Jak si to George představuje

George Soros je již zakladatelem Středoevropské univerzity [CEU], která spolu s Bardovou vysokou školou v americkém státě New York vytvoří jádro globální univerzitní sítě.

„Vznikající OSUN je unikátní projekt. V první fázi těsněji propojí existující síť. Ve druhé fázi tuto síť otevřeme dalším institucím, které se chtějí připojit,” uvedl.

Zmíněná CEU, která se stane základem nového projektu, loni v listopadu otevřela nové sídlo ve Vídni. A to poté, kdy maďarská vláda premiéra Viktora Orbána nepovolila další činnost této instituce v Budapešti.

Podle pozorovatelů Viktor Orbán považuje Sorose za svého úhlavního nepřítele. Kvůli nátlaku ze strany maďarské vlády z Budapešti tak odešla i miliardářova nadace Open Society Foundation [OSF]. Ta propaguje své vidění otevřené společnosti, podporou vzdělávání, nezávislých médií, veřejného zdravotnictví a sociálních, právních a ekonomických reforem.

George Soros – proti všem

Viktor Orbán ale není jediným politickým nepřítelem, s nímž George Soros bojuje. Jinak by v Davosu nevaroval před nebezpečím, které pro svět znamenají prezident Spojených států amerických Donald Trump a jeho čínský kolega Si Ťin-pching. Zároveň varoval, že Trumpova snaha roztočit před listopadovými prezidentskými volbami americké hospodářství na plné otáčky může vést k ekonomickému zhroucení.

Čínského prezidenta obvinil, že zneužívá umělou inteligenci k totální kontrole obyvatel vlastní země. Uvedl rovněž, že Si se snaží ke svému prospěchu využít Trumpových slabostí. Hlavu čínského státu miliardář kritizoval i během loňského zasedání v Davosu, kdy prohlásil, že Si je nejnebezpečnějším protivníkem lidí, kteří věří v otevřenou společnost.

Trumpa letos Soros označil za podvodníka. Uvedl také, že jeho narcistní povaha přerostla ve zhoubnou nemoc, když se jeho sen o získání prezidentského křesla stal realitou.

K nadcházejícím prezidentským volbám v USA Soros řekl, že nerozhodnou jen o vztazích Trumpa a Si Ťin-pchinga, ale o osudu celého světa. Trumpa charakterizoval jako velice nebezpečného volebního soupeře, protože dokáže vycítit, jak opoziční demokraté zareagují na jeho kroky. Rovněž si podle Sorose dokáže udržet politickou podporu, i když v Senátu čelí ústavní žalobě, kterou proti němu vznesli demokratičtí kongresmani. Dodal, že proces, který vede Senát, je očividnou formalitou, neboť republikánští senátoři se za prezidenta postaví.

Americe hrozí kolaps

Během soukromé večeře v Davosu se Soros ohradil i proti Trumpově vyjednávací taktice, kdy schvaluje ústupky Číně a vyhlašuje nejrůznější vítězství a zároveň útočí na americké spojence. Upozornil na to, že americkému hospodářství hrozí kolaps, neboť Trumpův ekonomický tým již tak rostoucí ekonomiku přehřívá.

„Ale přehřáté hospodářství neudržíte ve varu příliš dlouho. Pokud by k tomu bývalo došlo blíže k volbám, zajistilo by mu to vítězství,” uvedl.

„Jeho problém ale je, že do voleb zbývá ještě deset měsíců. A v revoluční době jsou to celé věky,” upřesnil Soros.

V Davosu upozornil na roli sociálních sítí, které dle jeho slov Donald Trump nečestným způsobem zneužil v minulých volbách. A stejně to udělá i nyní. Konkrétně zmínil Facebook, který chrání Trumpa a pomůže mu znovu vyhrát volby.

„Jeho nic nezastaví,” dodal.

Donald Trump přednesl v úterý v Davosu projev, ve kterém poukázal na hospodářské úspěchy své vlády. Prohlásil, že ač analytici před jeho nástupem k moci očekávali stagnaci či pokles, Amerika nyní prožívá období nevídaného rozmachu. Doslova řekl, že „americký sen je zpět“.

– ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here