Šéfkuchař Daniel Humm z restaurace Eleven Madison Park na Manhattanu je zvyklý na hosty platící exkluzivními zlatými kreditními kartami. Nyní ale svou restauraci, která v minulosti získala tři michelinské hvězdy, proměnil v dobročinnou vývařovnu. Důvod je krize covid-19.

Kuchaři v restauraci Eleven Madison Park, která v roce 2017 získala ocenění za nejlepší stravovací zařízení na světě, připraví denně 3 000 jídel pro pracovníky v první linii a znevýhodněné Newyorčany. Většinu z jídel distribuují v kostele ve čtvrti Harlem.

„Zrovna tuhle mi jeden člověk říkal – můj ty bože, tohle je nejlepší jídlo, jaké jsem kdy měl,” říká Daniel Humm.

Stojí uvnitř své potemnělé prázdné restaurace, která musela zavřít v polovině března kvůli pandemii covid-19. Jídelna vypadá bez ubrusů a bohaté klientely osaměle oproti činorodé kuchyni. V ní se připravují jídla rozdávaná v kostelích, charitách, komunitních centrech a sociálních ubytovnách.

Jak proměnit restauraci ve vývařovnu

„Když se tahle krize začala rozvíjet a museli jsme okamžitě vypnout světla, byli jsme trochu v šoku jako všichni ostatní. Pak jsme si ale docela rychle uvědomili, že chceme pomoci jakkoli to bude možné,” dodává.

Příležitost se našla ve spolupráci s neziskovou organizací Rethink food, která se zabývá využitím zbytků z restaurací na jídla pro strádající. Organizace tak zajistí pro potřebné asi 90 tisíc porcí týdně. Daniel Humm proměnil kuchyni ve vývařovnu za peníze ze soukromých darů a čtvrt milion dolarů [6,2 milionu korun], který mu věnovala platební společnost American Express. Všechny peníze přitom připluly přes organizaci Rethink food.

Daniel Humm již nyní ví, že až restrikce spojené s covid-19 poleví a do určité míry se navrátí normální život, nebude dál vařit jen pro jedno procento nejbohatších, ale rovněž pro lidi, kteří čelí extrémní chudobě.

„Jídlo je kouzelné, má takovou moc. Na světě je velice málo věcí, které se dotýkají úplně všech,” uzavřel.

Sedm z deseti Čechů se obává o svou restauraci

V Česku není znám případ luxusní restaurace, která by se zapojila do charitativní akce v době krize covid-19. Většina restaurací nyní ale kvůli uzavření v době krize covid-19 čelí problémům. Což potvrzuje i průzkum mezi jejich návštěvníky. Totiž obavy, že kvůli koronaviru a souvisejícím vládním opatřením oblíbený podnik bude muset zavřít nebo omezit provoz, mají dvě pětiny lidí. Přesto část Čechů přiznala, že bude nyní navštěvovat restaurace méně často než před krizí a omezí i běžnou útratu.

V období restrikcí klesly podle projektu Česko v datech útraty v restauracích na polovinu, největší pokles byl v Praze. Roční tržby gastronomického odvětví jsou zhruba 154 miliard korun. Výpadek v jeho tržbách tak bude podle odhadu společnosti Edenred činit zhruba 20 miliard korun.

Kvůli zamezení šíření koronaviru měli Češi od 14. března zakázán vstup do restaurací, hospod i kaváren. Podniky mohly občerstvení prodávat přes výdejní okénka nebo rozvoz. Na zahrádkách mohly začít hosty obsluhovat od 11. května. Vnitřní prostory stravovacích zařízení se mohly otevřít v pondělí. Mezi 23:00 a 06:00 ale musejí být pro veřejnost zatím dále uzavřené.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here