Stát prodá pohledávku za ztrátovým projektem v Turecku

271
v_turecku
Foto: EGAP

Česko prostřednictvím České exportní banky [ČEB] prodává zajištěnou pohledávku za společností Adularya, která vlastní hnědouhelnou elektrárnu Yunus Emre v Turecku. Hodnota pohledávky je dle dostupných zpráv v miliardách korun.

Součástí prodeje pohledávky jsou i související práva. Prodej je organizován a koordinován ČEB a Exportní garanční a pojišťovací společností [EGAP].

„Nyní jsme zahájili fázi oslovování zájemců o účast ve výběrovém řízení. Podle očekávaného harmonogramu transakce by měly být nabídky vyhodnoceny v prvním čtvrtletí roku 2021,” uvedl mluvčí ČEB a EGAP Jan Černý.

Projekt, který zahrnuje nedokončenou hnědouhelnou elektrárnu Yunus Emre, byl jedním z důvodů, které přivedly k úpadku firmu Vítkovice Power Engineering. Ta byla hlavním dodavatelem stavby. Důvod neuhrazených pohledávek za tureckou stranou bylo: Uhlí neodpovídá kvalitě, na jakou byly kotle elektrárny stavěny. Situaci ztížil pokus o puč v Turecku v roce 2016. Holding Naksan, do kterého Adularya patří, skončil v rukou státu. Turecká strana se projekt pokusila několikrát prodat, vždy neúspěšně.

Projekt v Turecku značí ztrátu 2,38 miliardy korun

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost [EGAP] se loni propadla do ztráty 2,38 miliardy korun. Do hospodaření EGAP se negativně zapsala právě potřeba tvorby kapitálové rezervy pro nedokončený projekt uhelné elektrárny Adularya v Turecku. Podle mluvčího EGAP je ztráta dána problémy projektu uhelné elektrárny Adularya v Turecku. Jinak se totiž dle jeho slov pojišťovně obchodně dařilo.

„Hospodaření tak bohužel skončilo ztrátou 2,38 miliardy korun, ale dotace ze státního rozpočtu pojišťovna žádat nebude. Ztrátu vykryje z kapitálového posílení z roku 2018, obchodní činnosti a vymáhání pohledávek,“ uvedl Jan Černý.

Turecký projekt Adularya v sobě zahrnuje nedokončenou hnědouhelnou elektrárnu Yunus Emre i sousední lignitový důl. Loni bylo několik neúspěšných tendrů na prodej projektu.

Státní EGAP loni vykázal ztrátu 2,38 miliardy korun

EGAP zajišťuje podporu českého exportu pojišťováním vývozních úvěrů především do zemí mimo Evropskou unii. Doplňuje nabídku komerčních úvěrových pojišťoven. Pojišťuje úvěry od bank se splatností delší než dva roky. Stát ve společnosti vykonává vlastnická práva prostřednictvím Ministerstva financí ČR [MF ČR]. Převod podílů z ministerstev průmyslu a obchodu, zemědělství a zahraničních věcí se dokončil předloni po souhlasu vlády.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here