Státní EGAP loni vykázal ztrátu 2,38 miliardy korun

389
EGAP_ JP
Foto: EGAP

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost [EGAP] se loni propadla do ztráty 2,38 miliardy korun. Do hospodaření EGAP se negativně zapsala potřeba tvorby kapitálové rezervy pro nedokončený projekt uhelné elektrárny Adularya v Turecku, na kterém se podílely české firmy.

EGAP zajišťuje podporu českého exportu pojišťováním vývozních úvěrů především do zemí mimo Evropskou unii. Doplňuje tak nabídku komerčních úvěrových pojišťoven. Pojišťuje zejména bankovní úvěry se splatností delší než dva roky. A to úvěry na financování vývozu velkých energetických, strojních a technologických zařízení. Také investičních celků, dopravních staveb a investic. Pojišťovací služby poskytuje všem vývozcům českého zboží, služeb a investic bez rozdílu jejich velikosti, právní formy a objemu pojištěného vývozu.

Stát nyní ve společnosti vykonává vlastnická práva prostřednictvím Ministerstva financí ČR [MF ČR]. Převod podílů z ministerstev průmyslu a obchodu, zemědělství a zahraničních věcí byl dokončen předloni po vládním souhlasu.

Sloučení ČEB a EGAP podporuje HK ČR i podniky

Informace o ztrátě EGAP potvrdil mluvčí EGAP Jan Černý. Ztráta je podle něj dána problémy projektu uhelné elektrárny Adularya v Turecku. Jinak se totiž dle jeho slov pojišťovně obchodně dařilo.

„Hospodaření tak bohužel skončilo ztrátou 2,38 miliardy korun, ale dotace ze státního rozpočtu pojišťovna žádat nebude. Ztrátu vykryje z kapitálového posílení z roku 2018, obchodní činnosti a vymáhání pohledávek,” uvedl Jan Černý.

Turecký projekt Adularya, který zahrnuje nedokončenou hnědouhelnou elektrárnu Yunus Emre a sousední lignitový důl, byl jedním z důvodů, které přivedly k úpadku firmu Vítkovice Power Engineering. Ta byla hlavním dodavatelem stavby. Uhlí údajně neodpovídá kvalitě, na jakou byly kotle elektrárny stavěny. Situaci navíc ztížila skutečnost, že po pokusu o puč v Turecku v roce 2016 holding Naksan, do kterého Adularya patří, skončil v rukou státu. Loni se uskutečnilo několik neúspěšných tendrů na prodej projektu.

O dva více exportérů

Celkový objem pojištěného vývozu EGAP loni meziročně vzrostl z 35 miliard na víc než 40 miliard korun. Celkový objem vymožených pohledávek loni činil 546 milionů korun. Z toho nejvíc na Kubě, Ukrajině a Rusku. Předloni dosáhl EGAP čistého zisku 210 milionů korun. Do kladných čísel se tak dostal poprvé od roku 2010.

„Celkový objem podpořeného vývozu si držel stabilně vysoká čísla. Velkou měrou se na statistikách podílely malé a střední podniky. S nimi jsme loni podepsali 78 z celkem 140 uzavřených obchodní smluv,” uvedl předseda představenstva EGAP Jan Procházka [na fotografii, pozn. red.].

Loni pojišťovna podpořila 63 exportérů, což je meziročně o dva víc. Šlo například o české dodávky trolejbusů do Lotyšska, instalaci drážního zabezpečovacího zařízení v Bělorusku, pekařských linek v Mongolsku či o stavbu vodní elektrárny v Turecku. Celkem pojišťovna loni podpořila vývoz českých firem do 35 zemí.

EGAP a program Záruka COVID plus

Minulý týden vláda rozhodla, že EGAP získá čtyři miliardy korun jako záruky k úvěrům poskytovaným velkým exportním firmám zasaženým v souvislosti s koronavirem. Bude tak možné spustit program Záruka COVID plus. Kabinet navíc chce do fondu v případě potřeby nalít další peníze.

Vláda schválila peníze pro podpůrný program Záruka Covid plus

„EGAP tak nově bude moci poskytovat záruky za bankovní úvěry velkých firem nad 250 zaměstnanců, a to v celkovém objemu až 142 miliard korun. Nový program čeká na notifikaci Evropské komise a jeho spuštění se očekává v příštím týdnu,” uvedl Jan Černý.

Program Záruka COVID plus doplňuje již zahájené úvěrové programy COVID pro živnostníky a malé firmy, které připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou [ČMZRB].

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here