Lídři ANO a KSČM se tento týden [3. 2.] shodli na sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra [ZP MV ČR] a Vojenské zdravotní pojišťovny [VoZP]. Koordinací sloučení pojišťoven je pověřený na pokyn premiéra Andreje Babiše [ANO] náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP] David Šmehlík.

Novinářům to po jednání na úřadu vlády řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Hana Kadečková sdělila, že pojišťovna je připravená se zapojit do diskuse o zlepšení péče.

„Jsme uprostřed náročného období. Pro naši pojišťovnu je klíčové nadále poskytovat klientům špičkovou péči. Jakoukoli odbornou diskusi, která by vedla k jejímu zlepšení, vítáme a jsme připraveni se do ní aktivně zapojit,“ uvedla.

Vojenská zdravotní pojišťovna se nevyjádřila. O další podmínce komunistů pro toleranci vlády, vzniku banky komerčního typu vlastněné státem, zástupci stran nejednali. Další schůzka bude následovat. Ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD] podle Filipa již oznámil řediteli ZP MV ČR, aby připravil podklady pro případné sloučení pojišťoven.

„Ve sloučení obou pojišťoven vidím výhody nejen v oblasti úspor,“ uvedl Filip.

Pověření Davida Šmehlíka je mimořádně problematické

K situaci se vyjádřil Svaz zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR]. Uvedl, že nemá k dispozici žádné materiály, které by objasnily, proč je v současnosti nutné sloučit ZP MV ČR a VoZP.

„Pojišťovny hospodaří vyrovnaně a poskytují svým pojištěncům kvalitní služby,“ uvedl v prohlášení prezident svazu Ladislav Friedrich.

Svaz zdravotních pojišťoven sdružuje všech šest zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven v ČR, tedy všechny kromě největší Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP].

„V tuto chvíli nemáme k dispozici žádný analytický materiál, proč je oznámené sloučení právě teď nutné a čemu to aktuálně pomůže. […] Proti jejich činnosti nejsou žádné výhrady,“ napsal Friedrich.

Svaz také připomíná, že zdravotnictví se kvůli koronavirové pandemii nachází ve složité situaci. Vyjádřil se i k pověření náměstka VZP Šmehlíka koordinátorem chystaného sloučení. Považuje to za „mimořádně problematické“. VZP totiž podle svazu není v žádném kompetenčním vztahu k VoZP či ZP MV, a naopak je jejich konkurencí. FinTag.cz oslovil Davida Šmehlíka o vyjádření, zatím však bez výsledku.

Sloučení pojišťoven brání podle MZ ČR legislativa

Plán sloučit obě pojišťovny je dlouhodobý. Proti není ani premiér Andrej Babiš, který v minulosti několikrát prohlásil, že řešením zdravotního pojištění u nás může být jedna národní pojišťovna. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] již loni v lednu na podnět předsedy KSČM začalo připravovat plán na sloučení obou pojišťoven. Jeho úředníci přitom poukázali na problémy s legislativou.

„Legislativní rámec umožňuje sloučit zdravotní pojišťovny pouze tehdy, pokud alespoň šest měsíců neplní své závazky vůči poskytovatelům zdravotní péče a pojištěncům,“ vysvětlila tehdy Klára Doláková z tiskového oddělení MZ ČR.

Pravidlo bylo zavedeno v roce 2015 po předchozích kontrolách Nejvyššího kontrolního úřadu [NKÚ], který nejednoznačný postup kritizoval.

„Prvním krokem k umožnění sloučení zdravotních pojišťoven je tedy odstranění uvedené legislativní zákonné bariéry,“ upřesnila Doláková.

Sloučení pojišťoven podle ní dává smysl, povede-li k vyšší efektivitě a zlepšení dostupnosti péče pro jejich pojištěnce.

VoZP i ZP MV ČR sloučení odmítaly

Zástupci dotčených pojišťoven loni v lednu sloučení jednoznačně odmítli.

„K podobným úvahám jsme v minulosti vždy vyjádřili svůj nesouhlas a ani nyní nevidíme k fúzi s jinou zaměstnaneckou pojišťovnou žádný racionální důvod,“ řekl vedoucí oddělení marketingu VoZP Jan Mates.

„Sloučení všech zdravotních pojišťoven v jednu by byl nákladný a populistický projekt, vedoucí k vzniku monopolního nepřehledného molochu a návrat do dob předrevolučních,“ řekla tehdy mluvčí ZP MV ČR Hana Kadečková.

Podle ZP MV ČR, druhé největší zdravotní pojišťovny, která má asi 1,3 milionu pojištěnců, by sloučení vedlo k rozkolísání celého systému zdravotního pojištění postaveného na vzájemně si konkurujících pojišťovnách.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here