Moody’s potvrdila rating ČR Aa3 se stabilním výhledem

307
rating

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service potvrdila rating úvěrové spolehlivosti ČR na stupni Aa3 se stabilním výhledem. Podle agentury navzdory ekonomickému šoku, který vyvolala pandemie, zůstává ekonomická odolnost země ve střednědobém i dlouhodobém výhledu silná.

Stabilní výhled znamená, že Moody’s v dohledné době změnu ratingu nepředpokládá. Pozitivní hodnocení podle analytiků Moody’s odráží u Česka silnou úvěrovou pozici a nízkou expozici vůči rizikům, zejména díky odolnému a stabilnímu bankovnímu sektoru.

„Česká republika vstoupila do krize s nízkou úrovní dluhu a se silnou dluhovou flexibilitou. Celková fiskální odolnost zůstane v příštích třech až čtyřech letech navzdory zvýšení dluhové zátěže pevná,“ uvedla ratingová agentura.

Predikce MF ČR letos počítá s růstem ve výši 3,1 procenta

Pevné jsou dle agentury ukazatele likvidity na vládní i vnější úrovni, agentura se rovněž opírá o předvídatelnost vládních kroků, politické riziko hodnotí jako nízké. ČR má současný rating od předloňského října. Tehdy ho agentura po zhruba 17 letech hodnocení A1 zlepšila.

Proč je rating Česka tak důležitý

Úvěrový rating je důležité vodítko pro investory, ukazuje jim totiž, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů půjčovat příslušnému státu či jinému subjektu a rovněž na podmínky půjček, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a tím pravděpodobněji si zajistí levnější půjčky.

Zadlužení eurozóny vůči HDP letos stoupne na 101,7 %

„Moody’s neočekává, že pandemie způsobí citelné trvalé škody, ekonomika se v reálném vyjádření vrátí na předkrizovou hodnotu hrubého domácího produktu do roku 2022. Ve srovnání s blízkými konkurenty se stejným ratingem, především s Belgií a Spojeným královstvím, má Česká republika silnější potenciál růstu,“ píše ve své zprávě Moody’s.

Moody’s dala ČR A1 pozitivní i uspořádala summit v Praze

Pozitivně hodnotí budoucí vývoj v Česku z hlediska zadlužení i mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings. Ta v lednu potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni AA-. Výhled ratingu je stabilní, což signalizuje, že agentura se hodnocení v dohledné době nechystá změnit. Fitch odhaduje, že se na stavu hospodářství pozitivně projeví investice z fondů Evropské unie a vyzdvihuje silný český trh práce.

Jak si stojí česká ekonomika

Česká ekonomika loni kvůli pandemii klesla podle předběžných výsledků Českého statistického úřadu [ČSÚ] o 5,6 procenta. To je lepší výsledek, než jaký zaznamenala ekonomika Evropské unie, která klesla o 6,4 procenta.

ČSÚ odhadl loňský propad české ekonomiky na 5,6 procenta

Moody’s předpovídá, že česká ekonomika se začne zotavovat zhruba od poloviny letošního roku, v letošním i příštím roce předpovídá průměrný růst o 3,2 procenta. Fitch předpokládá, že hrubý domácí produkt ČR letos vzroste o 4,1 procenta. V roce 2022 by pak měl přidat 4,9 procenta. Česká národní banka [ČNB] tento týden zlepšila výhled růstu pro letošní rok na 2,2 procenta, výhled na příští rok naopak zhoršila. Očekává růst o 3,8 procenta.

Česká národní banka očekává posilování koruny i rychlejší růst

Potvrzení ratingu Aa3 se stabilním výhledem od mezinárodní ratingové agentury Moody´s je podle ministryně financí Aleny Schillerové [za ANO] skvělá zpráva. Bere ji za potvrzení dobrého směru české hospodářské politiky.

„Zpráva Moody´s je velmi očekávaným, nezávislým zhodnocením naší finanční a rozpočtové politiky. Jsem moc ráda, že dopadlo opět výborně. Buďme realisté, černé scénáře se nenaplňují!“ napsala ministryně na Twitteru.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here