Průmyslová produkce v ČR loni podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] meziročně klesla o 8,0 procenta. Hodnota nových zakázek byla nižší o 8,0 procenta. Zaměstnanost klesla o 3,4 procenta a průměrná mzda vzrostla o 1,9 procenta. Průmysl ČR ale už loni v prosinci zaznamenal mírný růst po listopadovém propadu.

K meziročnímu propadu průmyslové produkce loni nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [-12,3 %]. Dále pak výroba strojů a zařízení, která klesla o 12,3 procenta a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků f-9,2 %].

„Průmyslová produkce v kumulaci za rok 2020 meziročně klesla o osm procent. A to zejména kvůli výpadku výroby ve druhém čtvrtletí. Jedná se tak o největší propad od krize v roce 2009. Ne všem odvětvím se ale dařilo špatně,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Průmyslová produkce loni stoupla u výroby papíru a výrobků z papíru [+4,1 %]. Růst zaznamenalo i odvětví zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků [+2,1 %]. V plusu loni byla i výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků [+2,6 %].

Průmysl ČR: Nové zakázky a tržby v roce 2020

Nové zakázky v průmyslu v roce 2020 meziročně klesly o 8,0 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 7,9 procenta. Tuzemské nové zakázky klesly o 8,1 procenta. Průměrný evidenční počet zaměstnanců se v roce 2020 v průmyslu meziročně snížil o 3,4 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda loni meziročně vzrostla o 1,9 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly loni meziročně nižší o 6,9 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 6,7 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 7,0 procenta.

Průmyslová produkce loni v prosinci již rostla

Průmyslová produkce loni v prosinci po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostla o 0,5 procenta. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 0,2 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 11,2 procenta.

„Automobilový průmysl koncem roku doháněl, co v předešlých měsících zameškal. A právě díky výrobě automobilů a navazujícím odvětvím vykázala koncem roku česká průmyslová produkce mírný růst,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Průmyslová produkce v listopadu klesla, stavebnictví rostlo

K meziročnímu růstu průmyslové produkce v prosinci výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů přispěla růstem o 14,9 procenta. Dále to pak byla výroba pryžových a plastových výrobků [+7,3 %] a výroba chemických látek a chemických přípravků [+10,6 %].

Průmyslová produkce v prosinci klesla u oprav a instalace strojů a zařízení [-14,9 %]. Pokles zaznamenala i výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení [-12,6 %] a výroba strojů a zařízení [-5,0 %].

Průmyslu ČR: Nové zakázky a tržby v prosinci

Hodnota nových zakázek loni v prosinci meziročně vzrostla o 11,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 13,1 procenta. Tuzemské nové zakázky vzrostly o 7,2 procenta.

K meziročnímu růstu nových zakázek přispěla nejvíce výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [+17,4 %]. Dále to byla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků [+11,5 %] a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství [+26,4 %].

Naopak nové zakázky klesly v odvětvích výroba elektrických zařízení [-1,5 %] a výroba oděvů [-2,1 %].

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v prosinci 2020 meziročně vzrostly o 8,1 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 13,7 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 1,8 procenta.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v listopadu 2020 v EU27 meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 0,4 procenta. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za prosinec 2020 dne 12. 2. 2021.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here