Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se společnostmi Pietro Filipi i Pietro Filipi stores. Do insolvence míří také Kara Trutnov. Firmy patří do portfolia investiční skupiny C2H, která si v minulosti právě na rozjezd zmíněných firem půjčovala prostřednictvím burzovně neobchodovatelných dluhopisů. Pokud C2H zkrachuje, její investoři nemusejí z investic do jejích dluhopisů uvidět ani korunu.

Firmy Pietro Filipi a Kara Trutnov výrazně zasáhla pandemie koronaviru a nucené uzavření obchodů. Kvůli nedostatku financí majitel firem Michal Mička [na fotografii] není schopen pokračovat v hledání investorů a případné reorganizaci společností. Mička začal samostatně investovat před pěti lety, kdy opustil skupinu DRFG Davida Rusňáka. Oděvní značka Pietro Filipi působí na českém trhu od roku 1993.

Z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku vyplývá, že jednání jsou časově náročná. Pietro Filipi stores, která provozovala maloobchodní prodejny, v důsledku vládních restrikcí zprostředkovala loni jen polovinu plánovaných tržeb. Zaznamenala propad o zhruba 300 milionů korun. Ve snaze snížit náklady ukončila firma Pietro Filipi, která obstarávala návrhy oblečení, i nájem centrálního skladu. Přesunula se do sdíleného skladu sesterské společnosti Kara. V lednu kvůli stěhování ukončila internetový prodej.

Firma Pietro Filipi dosáhla loni čistého obratu 227,5 milionu korun, v roce 2019 to bylo asi 434 milionů korun. Společnost měla k letošnímu 25. lednu 44 zaměstnanců, z toho 43 na hlavní pracovní poměr. Závazky má vůči více než 170 věřitelům. Pohledávky dosahují až 300 milionů korun, jednoho milionu eur [25,8 mil. Kč] a 25 000 dolarů [536 000 Kč].

Společnost Pietro Filipi stores měla k 5. 2. 2021 celkem 37 zaměstnanců na hlavní pracovní poměr. Dluhy k 25. lednu u více než 50 věřitelů byly vyšší než 40 milionů korun a 500 000 eur [asi 12,9 mil. Kč].

Pietro Filipi založil Petr Hendrych, firma se však potýkala s dluhy. Mička věřil, že dokáže zavedenou značku pozvednout a v roce 2017 se svou investiční společností C2H v ní koupil osmdesátiprocentní podíl, v roce 2019 získal zbývajících 20 procent. Oživit se rozhodl také značku Kara, i ta nyní míří do insolvence.

Obdobný příběh platí i pro Kara Trutnov

I kožešnická společnost Kara Trutnov míří do insolvence. Návrh na sebe podala sama ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Firma tvrdí, že její hospodaření negativně zasáhla omezení a mimořádná opatření vlády v souvislosti s šířením koronaviru. Společnost dluží 150 věřitelům celkem 260 milionů korun a závazky není schopná plnit. Kara v návrhu uvádí, že nemůže pokračovat v platbách podstatné části svých závazků. Navrhuje proto, aby soud vydal usnesení o zjištění jejího úpadku.

Kara zaměstnává 175 lidí, podniká v oděvním průmyslu, vyrábí a prodává pánskou a dámskou koženou konfekci a doplňky. Výrobky nabízí v několika desítkách prodejen, a to zejména ve velkých obchodních centrech a v kamenných prodejnách v ČR a na Slovensku. Provozuje internetový obchod. Za rok 2019 činil její obrat 395 milionů korun.

Kara v návrhu píše, že svoji finanční situaci na konci druhého pololetí 2019 a počátku roku 2020 považovala za přiměřeně stabilní. V lednu a únoru 2020 zaznamenala meziroční růst v tržbách o více než 30 procent a směřovala k růstovému roku.

Avšak zákaz prodeje od 14. března znemožnil naprostou většinu činností a navíc se během roku několikrát opakoval. Devadesát procent prodeje Kary přitom pocházelo z kamenných prodejen. Po rozvolnění prodeje ve druhém čtvrtletí se prodej nedostal na běžné hodnoty, uvedla firma. Dodala, že se během roku pokoušela o další provoz a činila kroky k ekonomickému přežití. V prodejnách ale zaznamenala pokles návštěvnosti. Za loňský rok ztráta proti plánovaným tržbám činila 200 milionů korun. Firma také musela zastavit svůj internetový obchod kvůli rozšíření nemoci covid-19 v centrálním skladu.

Kara dluží 245 milionů korun a další závazky má v eurech a dolarech. Největším věřitelem je Česká spořitelna se 167 miliony korun. Dále dluží nájemné společnostem Atrium Flóra, New Karolina Shopping Center, Klepierre a CGI Metropole.

Značka Kara je tradiční českou značkou bez zahraniční majetkové účasti, na českém trhu působí od roku 1948. Jediným akcionářem je společnost C2H podnikatele Michala Mičky.

Příběh skupiny C2H jako významného emitenta dluhopisů

Skupina C2H 34letého podnikatele Michala Mičky koupila módní značky Pietro Filipi a Kara Trutnov před dvěma roky. Před nedávnem pak francouzského výrobce spodního prádla Etam. Peníze na své investice přitom sbírala i prostřednictvím emitování dluhopisů. Předloni [v době růstu, pozn. red.] její společnost s ručením omezeným ze skupiny, C2H Retail Holding, tak otevřela dluhopisový program za miliardu korun. A právě tu chtěla použít na protlačení značek Pietro Filipi, Kara a Etam na mezinárodním trhu.

„Dluhopisový program byl vydán v objemu až jedné miliardy korun. V první fázi ale vydáváme 3leté, 5leté a 7leté tranše, které celý tento objem nenaplňují,“ uvedla v listopadu 2019 pro FinTag.cz mluvčí skupiny Petra Vildomcová.

Vyplatí se investice do Pietro Filipi, Kary a Etamu? Těžko říci

Skupina měla podle ní v plánu upisovat celý objem dluhopisů postupně a rovnoměrně podle investičních potřeb společností.

„C2H si jde na trh jen pro nutný kapitál. To znamená, že pokud nebudou mít zmíněné firmy dostatek obchodních příležitostí s požadovanou návratností, nebude dluhopisový program upsán celý,“ upřesnila.

V minulosti společnost s ručením omezeným C2H Financial ze skupiny C2H otevřela dluhopisový program za 400 000 000 korun.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here