Průmyslová produkce v listopadu klesla, stavebnictví rostlo

147
produkce
Foto: Pixabay.com

Průmyslová produkce loni v listopadu oproti říjnu klesla o 1,7 procenta. V meziročním srovnání vzrostla o 0,4 procenta. Naopak stavebnictví meziměsíčně loni v listopadu vzrostlo o 0,9 procenta, stále však zůstává v propadu. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

„Průmyslová produkce v listopadu mírně překonala úroveň loňského roku, a to díky automobilovému segmentu, ve kterém významnou roli hraje zahraniční poptávka. Produkce se zvýšila i ve výrobě chemických látek a přípravků, kde došlo k dlouhodobě plánovanému výraznému navýšení výrobních kapacit,” shrnuje vývoj průmyslové produkce vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů meziročně vzrostla o 3,6 procenta. Výroba chemických látek a chemických přípravků stoupla o dvanáct procent. Výroba ostatních nekovových minerálních výrobků o osm procent. Průmyslová produkce naopak klesla u výroby strojů a zařízení [-4,5 %], nápojů [-19,9 %] a v oblasti oprav a instalace strojů a zařízení [-8,2 %].

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v listopadu 2020 meziročně vzrostly o 1,1 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 4,8 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 3,7 procenta.

Nové zakázky v automotive klesly

Hodnota nových zakázek loni v listopadu meziročně stoupla o 1,1 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 0,7 procenta, tuzemské nové zakázky vzrostly o 5,1 procenta.

K celkovému meziročnímu růstu nových zakázek přispěla nejvíce odvětví výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení [+9,7 %]. Dále pak výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení [+20,7 %] a chemických látek a přípravků [+8,2 %].

Nové zakázky klesly v odvětvích výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [-2,9 %], výroba oděvů [-13,5 %] a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků [-0,9 %].

Dle analytiků je dobré, že meziroční pokles zaměstnanosti v průmyslu se v listopadu snížil na 3,8 procenta z předchozích 4,1 procenta. Meziroční nárůst průměrných nominálních mezd v průmyslu pak zrychlil na 3,4 procenta po předchozím růstu o 2,5 procenta.

Nejen průmyslová produkce, ale i stavebnictví

Zatímco průmyslová produkce loni v listopadu mírně vzrostla, stavební produkce v listopadu meziročně klesla o 8,4 procenta. Meziměsíčně ale byla vyšší o 0,9 procenta. Stavební úřady v listopadu vydaly meziročně o 3,7 procenta stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 22,9 procenta. O sedm procent se zvýšila i výstavba bytů. Dokončeno jich bylo o 7,5 procenta více.

„Situace ve stavebnictví se v listopadu mírně zlepšila. Produkce je sice stále v meziročním poklesu, ale ve srovnání s říjnem zaznamenala meziměsíční růst. Tahounem je nadále inženýrské stavitelství, které vychází ze segmentu velkých firem. Stavební úřady doháněly manko z předchozích měsíců a počet i objem povolení rostl, stejně jako bytová výstavba,” vysvětlila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Co si myslí o vývoji ve stavebnictví analytici

Podle analytičky Komerční banky [KB] Jany Steckerové hlubšímu propadu stavebnictví zabránilo hlavně inženýrské stavitelství. Jeho produkce dle ní meziročně poklesla „jen“ o 1,3 procenta. To byl nejlepší výsledek od poloviny loňského roku. Pozemní stavitelství pak ve srovnání se stejným měsícem loňského roku propadlo o 11,6 procent.

„V následujících měsících se pandemie pravděpodobně projeví na struktuře stavební výstavby. Menší zájem bude o výstavbu kanceláří, které se firmy vzhledem k velké části lidí pracující z domova, snaží spíše pronajímat. Naopak zájem o výstavbu rezidenčních nemovitostí bude zřejmě pokračovat,“ uvedla analytička.

Podle ní by měly inženýrské stavitelství znovu nakopnout prostředky z fondů EU. Otázka však je, zda bude na realizaci staveb dostatek pracovní síly, která na trhu chyběla již před krizí. Stavebnictví se dle jejího názoru i proto zřejmě dalšímu poklesu letos nevyhne.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here