Poslanci schválili pandemický zákon a odmítli nouzový stav

439
pandemicky_zakon

Sněmovna dnes odmítla vládě prodloužit současný nouzový stav, který je kvůli způsobu vyhlášení napaden u Ústavního soudu [ÚS]. Naopak schválila takzvaný pandemický zákon, jenž rozšiřuje kompetence Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] a hygieny při epidemii covidu-19. Normu již podepsal prezident Miloš Zeman.

Dolní komora Parlamentu ČR dnes [26. 2.] odsouhlasila senátní verzi pandemického zákona. Bez jeho úpravy by například nemohla Sněmovna vůči opatřením ministerstva a hygienických stanic nijak zasáhnout. Platila by totiž, i když by Sněmovna stav pandemické pohotovosti v zemi zrušila. Norma má být účinná do konce února roku 2022.

Další senátní úpravou pak je, že ministerstvem a hygienami navrhované kroky proti šíření covidu-19 bude vždy schvalovat vláda. Podle stávajícího znění se navíc nebudou smět omezovat například veřejná shromáždění svolaná podle příslušného zákona, což původní znění pandemického zákona umožňovalo.

Na znění takzvaného pandemického zákona se vláda v posledních týdnech dohodla s předsedy opozičních stran. Do zákona prosadili úpravu o parlamentní kontrole, pravidlech soudního přezkumu mimořádných opatření a také odškodnění podnikatelů a firem.

K čemu poslouží tzv. pandemický zákon

Pandemický zákon umožní ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím rozsáhlejší restrikce proti šíření nákazy novým koronavirem. Nově budou moci omezit obchody, služby, bazény, veřejné a soukromé akce, ale třeba i výrobní provozy bez závislosti na vyhlášeném nouzovém stavu. Žádat v souvislosti s epidemií covidu-19 budou moci úřady i o pomoc složky integrovaného záchranného systému. Vláda získá také možnost využít armádu.

„Záměr zákona je řešit pouze stávající epidemii. Některá opatření jsou zásadní, proto má [zákon] časovou limitaci, která brání jeho zneužití,“ uvedla k normě Lucie Krausová z legislativního odboru MZ ČR na jednání Výboru pro zdravotnictví PS PČR.

„V tuto chvíli nejsme schopni se zaměřit na ty ostatní oblasti,“ dodala.

Zdravotnický výbor řešil zákon o epidemii i další normy

Opatření může MZ ČR stejně jako hygieny přijímat s celoplošnou i regionální platností, vždy pak jen při vyhlášené pandemické pohotovosti. Pandemický zákon v podstatě doplňuje zákon o ochraně veřejného zdraví a fungovat má pouze při aktuální epidemii covidu-19.

Pandemická pohotovost v zemi

Pandemický zákon se bude vztahovat pouze na epidemii covidu-19 a jeho účinností nastane v zemi stav pandemické pohotovosti. Ministerstvo zdravotnictví nebo hygienické stanice budou moci nad rámec oprávnění ze současného zákona o ochraně veřejného zdraví omezit celostátně nebo regionálně například veřejnou dopravu, obchody, holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry a podobné služby, bazény a koupaliště, soukromé a veřejné akce i vysoké školy. Budou moci nařídit používání ochranných prostředků a vydat příkaz k testování zaměstnanců na covid-19.

Mimořádná opatření budou vyžadovat souhlas vlády a musí být zdůvodněna z hlediska epidemické situace i rizik. Každé dva týdny se přezkoumá potřebnost restrikcí, vláda o nich ve stejném intervalu bude informovat Sněmovnu. Návrhy na zrušení ministerských mimořádných opatření bude řešit Nejvyšší správní soud [NSS], opatření hygienických stanic budou moci lidé napadnout u krajských soudů.

Za porušení vydaných opatření zákon stanovuje sankce. Například za nenošení roušek nebo respirátorů lidem hrozí finanční postih ve výši až 30 tisíc korun. Ta nejzávažnější porušení mohou úřady trestat až třímilionovou pokutou.

Odškodnění pro dotčené osoby

Zákon dále stanovuje, že stát bude povinen nahradit právnickým a fyzickým osobám skutečnou škodu, která vznikne při pandemické pohotovosti v příčinné souvislosti s mimořádnými opatřeními. Přičemž za škodu se nebudou považovat náklady na ochranné prostředky. Poškození budou své nároky uplatňovat a prokazovat u ministerstva financí. Od náhrad se odečtou státní podpory ke zmírnění dopadů epidemie nebo restrikcí, spory bude rozhodovat soud.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here