WSJ: Rušení patentů u vakcín proti covidu je zlodějina

272
patentu
Foto: WSJ

Americký ekonomický list The Wall Street Journal [WSJ] se ostře postavil proti rušení patentů u vakcín proti covidu. Odvolává se přitom na americkou senátorku Elizabeth Warrenovou, podle níž je snaha zrušit patenty pokus o narušení veškeré ochrany práv duševního vlastnictví [nejen] ve farmaceutickém průmyslu.

„Američtí progresivisté propagují nápad zrušit platnost patentů na vakcíny proti covidu-19 jako krok nutný k záchraně lidských životů,“ uvádí ve svém komentáři redakční rada WSJ. Zároveň chválí za otevřenost massachusettskou demokratickou senátorku a profesorku práva Elizabeth Warrenovou. Ta totiž řekla, že skutečný cíl amerických progresivistů je bohapustá krádež duševního vlastnictví, jež navíc nemá žádné praktické opodstatnění.

„Elizabeth Warrenová mluví pravdu. Připouští, že zrušení platnosti patentů u vakcín je o krádeži veškerého duševního vlastnictví farmaceutických firem,“ uvádí redakční rada WSJ, která tak napadá amerického prezidenta Joea Bidena, jenž je zastánce zrušení patentů.

Rada WSJ argumentuje slovy senátorky Warrenové: „Zvláštní ochrana duševního vlastnictví farmaceutických firem je mnohem závažnější než samotný covid-19.“

Ta je vyslovila minulý týden při svém slyšení v Senátu. Toho se zúčastnila i americká obchodní zmocněnkyně Katherine Taiová, která je naopak zastánkyně zrušení patentové ochrany. Přitom se hájí zájmy veřejnosti, respektive snahou ji ochránit.

Myslím, že nadešel čas, aby se naši obchodní vyjednavači chopili vůdčí role a aktivně stanovovali pravidla, která americkým rodinám sníží ceny léků,“ vyslovila.

Progresivisté jsou totalitáři a zloději, naznačuje WSJ

Redakční rada WSJ se však ptá: „Jaká zvláštní ochrana?“

Uvádí, že výrobcům léků se podle pravidel Světové obchodní organizace [WTO] již nyní dostává menší ochrany duševního vlastnictví než jiným firmám. Což právě nízkopříjmovým zemím umožňuje donutit výrobce léků, aby jim v mimořádných situacích poskytovali k patentům licence.

„Progresivisté věří, že ochrana duševního vlastnictví by u léků vůbec neměla existovat. Že jejich výrobci by neměli být odměněni za léta riskantních investic a za inovace,“ píše WSJ.

Farma firmy odmítají uvolnění patentů covidových vakcín

Dovolává se i na vyjádření oregonského senátora Rona Wydena. Ten uvedl, že pravidla ochrany duševního vlastnictví by měla podporovat společné dobro. Potíž podle něj je, že nároky na to definovat „společné dobro“ si uzurpuje pouze jedna strana.

Podle WSJ je štěstí, že navzdory tlaku Joea Bidena progresivisté nebyli schopni přesvědčit většinu v Kongresu, aby zrušila patenty k výrobě léků. Avšak tím podle listu boj nekončí. Američtí progresivisté totiž chtějí svůj záměr prosadit přes obchodní smlouvy WTO.

Je pochopitelné, že farma firmy ječí a kopou kolem sebe

Podle WSJ má pravdu senátorka Warrenová. To, když říká, že výrobci léků „kvůli rušení platnosti patentů na vakcíny proti covidu-19 kolem sebe oprávněně kopou a ječí.“

„Ti výrobci se totiž obávají krádeže, kterou chystá americká vláda. Strach ale mají i z toho, že i další země, včetně Indie a Číny, pak budou mít možnost zneužívat jejich inovací a komplikovat jim snahy zajistit si kapitál na budoucí investice a budoucí vakcíny,“ uvádí list.

Zároveň upozorňuje, že výrobci vakcín už poskytli patenty desítkám dalších výrobců po celém světě. Což ovšem výrazně nepomohlo zvýšení produkce vakcíny.

„Umožnit výrobu vakcín firmám bez licence může být na úkor bezpečnosti těchto látek. Proto i evropští lídři, jako je německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron, s Bidenovým návrhem na zrušení patentů nesouhlasí,“ píše WSJ.

A dodává: „Evropští liberálové nechtějí, aby jejich farmaceutické korunní klenoty skončily v rukách Číňanů. I když právě toto je americkým progresivistům jedno.“

Upozorňuje dále, že zejména demokratičtí politici jsou ve věcech „krádeží“ nevyzpytatelní. Jako příklad uvádí loňský boj demokratů za to, aby Trumpova administrativa odstranila z obchodní dohody mezi USA, Mexikem a Kanadou opatření, která chrání práva duševního vlastnictví u biologických léků.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here