Míra nezaměstnanosti v Británii v prvním čtvrtletí klesla o 0,3 %

213
v_Britanii
The Conservative Party

Míra nezaměstnanosti v Británii v tříměsíčním období do konce března klesla na 4,8 procenta z 4,9 procenta, kde byla v předchozím tříměsíčním období do konce února. V porovnání s loňským čtvrtým kvartálem tamní míra nezaměstnanosti klesla o 0,3 procentního bodu. Oznámil to britský statistický úřad [ONS].

Před koronavirovou pandemií byla míra nezaměstnanosti v Británii na čtyřech procentech. Podle statistiků je zaměstnanost stále ještě výrazně pod úrovní před koronavirovou krizí, ale v posledním období o něco stoupá. ONS ji nyní odhadl na 75,2 procenta. To je o 1,4 procentního bodu méně než před krizí.

Počet nabídek práce se v období do konce března vyšplhal na nejvyšší úroveň za více než 12 měsíců. Podle ředitele ekonomické statistiky ONS Darrena Morgana počet lidí na výplatních páskách zaměstnavatelů v dubnu rostl. To platí hlavně pro pohostinství i zábavu.

Počet nových hypoték v Británii letos v říjnu stoupl o 51 procent

Vláda britské zaměstnance v době krize chrání podpůrnými opatřeními. V minulých dnech ohlásila plány na úplné znovuotevření ekonomiky do 21. června a prodloužila podpůrná opatření pro ohrožené pracovníky do konce září.

Jak běží rozvolňování v Británii

Angličané si mohou od 17. května díky další fázi uvolnění sednout na oběd a pivo dovnitř restaurace či odjet na dovolenou za hranice. Otevřely se hotely, kina i krytá sportoviště. Nová, méně přísná pravidla začala platit i ve Walesu a Skotsku. Severní Irsko se brzy přidá.

Dospělí se mohou účastnit organizovaného sportu i na vnitřních sportovištích. Zvýšené jsou maximální počty návštěvníků svateb a pohřbů. Úprava pravidel zahrnuje i povolení objímat se s přáteli a příbuznými, vláda však vyzývá, aby lidé k těsnému kontaktu přistupovali s rozvážností. V jiných případech mají lidé nadále dodržovat bezpečné rozestupy.

Domnívám se, že libra bude dlouhodobě mírně posilovat

Obyvatelé Anglie, Skotska a Walesu mohou také odjet na dovolenou. Bez nutnosti karantény však smí vycestovat jen do 12 zemí včetně Portugalska či Izraele, které jsou na takzvaném zeleném seznamu. V případě cesty do zemí na oranžovém seznamu, kam patří mimo jiné i Česká republika, je nutná po návratu desetidenní karanténa.

Na dovolenou se již vydaly tisíce Britů, jak informovala BBC. Londýnské letiště Heathrow již v tomto týdnu odbavuje denně na 11 tisíc cestujících, tedy o 7 tisíc více než před týdnem. V porovnání se 120 tisíci cestujícími za den, které letiště odbavilo v dobách před pandemií, jde však stále o značný pokles. Společnost British Airways oznámila, že vypravila pouhý zlomek z běžných 200 letů.

Cestování do Velké Británie i obchod s ní má nová pravidla  

Zmírnění restrikcí se v Británii odehrává ve čtyřech etapách. Rozvolnění vždy předchází vyhodnocení momentální epidemické situace. Poslední fáze je plánovaná na červen.

Z hlediska očkování je pak důležité doporučení britského výboru pro vakcinaci a imunizaci [JCVI] pro lidi pod 40 let. Dle něj se u nich má použít jiná vakcína proti covidu-19 než ta od společnosti AstraZeneca. Důvodem je nízké, ale možné riziko vzniku krevních sraženin.

Britská centrální banka odhaduje letošní růst na 7,25 %

Britská centrální banka v květnu zvýšila odhad letošního růstu britské ekonomiky na 7,25 procenta. Doposud počítala s pětiprocentním růstem. Odhad růstu ekonomiky na příští rok pak nicméně snížila na 5,75 procenta z dříve předpokládaných 7,25 procenta.

Podle nové prognózy banky by letos britská ekonomika měla zaznamenat nejprudší růst od roku 1949, kam sahají oficiální záznamy. V loňském roce se hrubý domácí produkt [HDP] Británie podle březnových údajů statistického úřadu propadl o rekordních 9,8 procenta.

Obchod Česka s Británií komplikují cla i odklady vyclení

Základní úrokovou sazbu drží britská centrální banka na rekordním minimu 0,1 procenta. Zároveň se aktivně podílí na rychle rostoucím dluhu Velké Británie. Podle posledních údajů drží britské dluhopisy za 895 miliard liber [26,7 bilionu Kč]. Přesto již oznámila, že v období od května do srpna zpomalí tempo nákupů dluhopisů na 3,4 miliardy z dosavadních 4,4 miliardy liber týdně.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here