Volby do Poslanecké sněmovny 2021 již určí novela zákona

360
volby_do_poslanecke_snemovny_2021
Foto: FinTag.cz

Říjnové volby do Poslanecké sněmovny 2021 již určí novela volebního zákona, která nově upravuje pravidla pro přepočet hlasů na mandáty. Budou je doprovázet i stejné způsoby hlasování jako v loňských krajských a senátních volbách. Svůj hlas tak odevzdají i lidé v nařízené karanténě a izolaci.

Volby do Poslanecké sněmovny 2021 se budou konat již podle schválené novely volebního zákona, na jejíž některé nedostatky upozornil letos v únoru ve svém nálezu Ústavní soud [ÚS]. Ten 3. 2. 2021 zrušil části zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu ČR a po třech letech tak vyšel vstříc stížnosti 21 senátorů. 

ÚS zrušil ve volebním zákoně klauzuli, jež pro koalice stran a hnutí stanovila pro vstup do Sněmovny sčítání pětiprocentních klauzulí podle počtu subjektů [dvě strany kandidující na jedné listině musely překročit 10% hranici, tři 15% a čtyři 20%]. Navíc zrušil rozdělování mandátů v jednom skrutiniu za použití d´Hondtovy metody. Systém podle soudu znevýhodňoval menší strany.

Pavel Rychetský for President? Rychetský i STAN to odmítli

Říjnové volby do Poslanecké sněmovny 2021

Aktuální novela volebního zákona tak stanovuje nová pravidla pro přepočet hlasů na mandáty, která má lépe ctít zásady poměrného volebního systému. Norma definuje nově i hranice pro vstup koalic do Sněmovny. Koalice o dvou subjektech budou muset získat alespoň osm procent platných hlasů, ty větší jedenáct procent platných hlasů.

Prezident republiky vyhlásil termín pro sněmovní volby 2021

Přepočet na mandáty ve dvou kolech

Rozdělení mandátů probíhá ve dvou kolech, takzvaných skrutiniích. Nejdříve se pomocí takzvané Imperialiho kvóty rozdělí mandáty ve 14 volebních krajích. Mandáty, které se nepodaří takto rozdělit, se pak na celostátní úrovni přidělují pomocí takzvané Hagenbach-Bischoffovy kvóty.

„To, kdo obsadí mandát z druhého skrutinia, se určí podle toho, v kterých krajích strana vykázala nejvyšší zbytky dělení,“ vysvětluje Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR].

To znamená, že postupně v těch krajích, kde straně zůstalo nejvíce hlasů, které nevedly k zisku mandátu v prvním skrutiniu. Obsazení mandátu konkrétním kandidátem je pak stále závislé na kandidátní listině dané strany v příslušném kraji.

Voliči a členové okrskových volebních komisí ve volebních místnostech tuto změnu nikterak nepocítí. Pravidla hlasování a sčítání hlasů komisemi zůstávají stejná.

„Změny dopadají hlavně na Český statistický úřad, který bude výsledky hlasování zpracovávat podle nových pravidel,“ upřesňuje úřad.

Karanténa či izolace nejsou překážkou odevzdání hlasu

Při volbách do Poslanecké sněmovny budou opět volit i lidé v nařízené karanténě nebo izolaci. A to za stejných pravidel jako při loňských krajských a senátních volbách. Hlasovat budou moci na drive-in stanovištích i v kvůli covidu-19 uzavřeném pobytovém zařízení. A dále také do zvláštní přenosové schránky, kterou pacientovi doručí speciální volební tým.

V praxi to znamená, že se volič v karanténě či izolaci dostane do omezeného kontaktu pouze s členy speciální komise, která bude vybavena ochrannými pomůckami.

„Rovněž hlasovací lístky odevzdané těmito voliči sčítá speciální komise na krajském úřadu,“ dodává MV ČR.

Kombinace tří způsobů hlasování podle něj zaručuje, že ve volbách budou moci hlasovat i ti voliči, kterým bude karanténa nebo izolace nařízena ještě ve čtvrtek volebního týdne.

Říjnové volby do Poslanecké sněmovny 2021 proběhnou v České republice v pátek 8. října a v sobotu 9. října 2021.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here